Cum sa alegi locul potrivit pentru plantarea copacilor?

Cum sa alegi locul potrivit pentru plantarea copacilor?

Plantarea copacilor in apropierea locuintei are o multime de avantaje, iar un beneficiu major al acestora este ca furnizeaza umbra si oxigeneaza atmosfera. Atunci cand sunt plasati in locurile potrivite, copacii nu doar ca ne feresc de razele puternice ale soarelui care bat vara in geam, dar ajuta si la racirea locuintei, reducand costurile la utilitati. De asemenea, plantarea copacilor in gradina proprie protejeaza casa de fenomenele naturii, cum ar fi ploaie si vant.

Cu cat copacii plantati au coroana mai bogata si cresc mai inalti, cu atat acestia atenueaza zgomotele pentru cei care locuiesc intr-o zona cu trafic intens.

Indiferent de necesitatile personale, ca sa culegi cat mai multe beneficii in urma plantarii copacilor, va trebui sa stii cum sa alegi locul potrivit pentru aceasta operatiune.

- Inspecteaza curtea pentru a depista locul ideal unde sa plantezi copaci. Ca sa infloreasca, cei mai multi copaci au nevoie de multa lumina, sol bogat in substante nutritive si posibilitatea de a absorbi apa de ploaie. Acesti factori sunt esentiali in determinarea locatiilor ideale pentru plantarea copacilor.

- Intereseaza-te de cat spatiu au nevoie radacinile copacilor pentru a se dezvolta in conditii optime. Dupa ce consulti un gradinar care poate sa iti furnizeze informatia solicitata, masoara parcela pe care doresti sa plantezi copacii ca sa te asiguri ca nu exista vreun inconvenient. Tine cont de faptul ca radacinile unui copac matur sunt puternice, asa ca evita sa ii plantezi prea aproape de cladiri, trotuare sau alte constructii din beton.

- Amplaseaza strategic copacii, in asa fel incat sa economisesti bani la utilitati. Nu planta arborii la intamplare, ci foloseste o anumita strategie pentru a reduce costurile la utilitati. Daca gradina/curtea este suficient de mare, planteaza trei copaci mari in partea de vest, de est si pe latura nordica a casei tale. Aceste locuri pun casa intr-o zona de umbra pe timp de vara, in timp ce iarna protejeaza locuinta de vant. Adoptand aceasta strategie, vei plati cu aproape 50% mai putin pentru consumul la energie.

- Inainte de a sapa in propria curte, ia legatura cu companiile de energie, gaz si apa. Pot exista cabluri, fire si tevi ingropate in curtea ta si daca sapi in zona unde se afla aceste echipamente, risti sa te ranesti grav sau sa  suporti reparatii costisitoare in caz ca deteriorezi echipamentele pentru utilitati care nu sunt marcate.

- Planteaza flori si pomi fructiferi in scop decorativ. Ofera gradinii un aspect estetic si planteaza intr-o locatie vizibila un pat de flori inconjurat de pomi fructiferi.

Pentru mai mult confort, iata cateva recomandari:

- Planteaza unul sau doi copaci special pentru  a crea umbra. Daca obisnuiesti sa iei masa in curte cu familia ta, sa faci gratar afara, iar copiii au un loc de joaca special amenajat langa casa, planteaza unul sau doi arbori in zona respectiva. In acest fel, vara veti beneficia de umbra, fara ca razele soarelui sa va deranjeze in timp ce mancati sau va relaxati afara in curte.

- Fereste-ti casa de privirile indiscrete cu ajutorul arborilor. Daca vrei sa iti feresti curtea de privirile curiosilor, planteaza copaci care blocheaza accesul vizual in curte.  In acest fel, nimeni nu va mai putea trage cu ochiul atunci cand lucrezi in curte, iti faci siesta sau vrei sa te bronzezi.

- Planteaza copaci in partea de nord a casei pentru a bloca vantul. Daca locuiesti intr-o zona in care vantul bate cu putere in sezonul rece, indicat este sa plantezi arbori care isi pastreaza coroana verde pe tot parcursul anului, cum sunt coniferele. Infrumuseteaza-ti curtea cu cativa braduti si vei obtine beneficii duble: scapi de vantul aspru al iernii si poti impodobi pomul de Craciun chiar in curtea propriei case!

- Inainte de a planta orice fel de arbori, asigura-te ca stii cat de adanc trebuie sa sapi. Cauta pe Internet sugestii cu privire la plantarea, cresterea si intretinerea arborilor de curte sau consulta un gradinar care iti recomanda cum anume sa procedezi pentru ca soiul de arbori alesi de tine sa se dezvolte in mod corespunzator.

Tine cont de sfaturile specialistilor daca iti doresti o gradina de vis, cu multa verdeata, aer curat si umbra.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copacii, ca orice existenta, trec printr-un ciclu de viata. Se dezvolta, evolueaza, apoi ajung la finalul vietii....
„Fantanile de copaci” sunt niste goluri, formate in jurul bazei unui copac, ce este acoperit de multa...
In gradina este cam tot timpul ceva de facut; chiar si in lunile geroase. Ce sa mai...