Cum se cultiva macul?

Cum se cultiva macul?

Macul este o planta versatila, luand forma mai multor soiuri, de la macul oriental, ce poate ajunge la o inaltime de 122 cm, pana la macul alpin, care atinge numai 25 de cm.

Macul este o planta rezistenta, nepretentioasa in ceea ce priveste tipul de sol in care este cultivat.

Iata cateva sfaturi despre cum se cultiva macul:

1. Plantarea semintelor:

Semintele de mac se pot planta toamna sau primavera devreme, in functie de vreme. Acestea au nevoie de temperaturi joase sau foarte scazute pentru a putea germina. Daca temperaturile nu scad sub -18ºC iarna, atunci puteti planta macul toamna, inainte de primul inghet. In caz contrar este indicat sa plantati semintele de mac primavara, dupa ce pamantul se dezgheata.

Plantati semintele de mac in mai multe etape, la o distanta de o saptamana sau doua, pentru a avea flori frumos colorate in gradina un timp mai indelungat. Puteti planta jumatate din seminte toamana si cealalta jumatate primavara, in functie de soiurile alese.

Alegeti o zona luminata in permanenta de soare sau partial umbrita. Aceasta planta creste foarte bine daca are parte de cel putin 6 ore de lumina pe zi.
Alegeti un sol afanat, care nu retine apa, deoarece semintele de mac pot putrezi din cauza umezelii excesive.

Amestecati semintele de mac cu nisip. Turnati-le intr-un recipient mic, cum ar fi o cutie de medicamente sau o solnita, adaugati niste nisip peste ele si amestecati-le, pentru a nu se lipi intre ele si a fi mai usor de plantat.

Imprastiati semintele de mac amestecate cu nisip pe sol si acoperiti-le cu putin pamant. Nu plantati prea adanc semintele, deoarece razele soarelui nu le vor putea atinge si nu vor putea germina.  

Udati semintele de mac proaspat plantate, cu ajutorul unei stropitoare sau a unui flacon, niciodata cu un furtun de gradina, deoarece jetul prea puternic de apa poate imprastia semintele minuscule. Udati moderat solul unde ati plantat macul. In functie de soi, semintele vor germinat intr-un interval de 10 pana la 30 de zile.

2. Ingrijirea plantelor:

Nu udati macul in exces, deoarece plantele pot putrezi si muri intr-un sol excesiv de umed. Udati macul doar cand solul este uscat pana la adancimea de un deget, o data la cateva zile. Mariti cantitatea de apa daca vremea etse foarte calda sau daca plantele devin maro.

Impiedicati cresterea buruienilor, cu ajutorul unui remediu organic, cum ar fi scoarta de copac maruntita, care va arata bine din punct de vedere estetic si va mentine solul umed.

Rariti plantele de mac, odata ce incep sa creasca. Cand acestea ajung la aproximativ 2,5-5 cm, taiati plantele mici si nedezvoltate, cu ajutorul unei foarfece de gradina. Este indicat sa lasati o distanta de 15 cm intre plante, pentru a se putea dezvolta si inflori in mod corespunzator.  

Aplicati ingrasamant numai daca este necesar. Desi par fragile, plantele de mac sunt destul de puternice pentru a creste fara ajutor. Daca doriti sa grabiti cresterea sau daca solul este sarac in nutrienti, puteti adauga ingrasamant, cand plantele au ajuns la o inaltime de cel putin 13 cm sau 26 de cm in cazul soiurilor inalte. Folositi un ingrasamant sarac in nitrogen, cu pH neutru si aplicati-l conform instructiunilor de pe ambalaj.

Indepartati florile uscate sau lasati-le sa imprastie seminte. Daca le indepartati, planta va inflori din nou pe tot parcursul verii. Daca nu le indepartati, florile se vor usca si semintele vor cadea din teaca, dand nastere la o multime de plante in anul urmator.

Strangeti semintele de la plantele cele mai bune. Daca doriti sa plantati mac si in anul urmator, alegeti cele mai sanatoase teci si uscatile-le la soare. Dupa ce s-au uscat, taiati tecile si scuturati semintele intr-un recipient. Alegeti cele mai aspectuoase si sanatoase seminte pentru recoltele viitoare.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mac - denumire generica data plantelor din familia papaveraceelor, cu flori de obicei rosii si cu seminte...
Invartita se poate prepara cu mac, mere, nuca, branza sau dulceata. Reteta nu difera prea mult. Iata...
Iata cum puteti face vizibile parolele anumitor site-uri in Safari pentru Mac OS X, pentru un acces...