Cum se face o gradina Zen?

Cum se face o gradina Zen?

Gradinile Zen sau karesansui isi au originile in Japonia, la inceputul anilor 1300.

Muso Soseki, un preot si poet Zen, este considerat a fi parintele gradinii de pietre Zen. Potrivit invataturilor, acest tip de gradini sunt colturi de rai, silentioase si pline de pace, constituind o sursa de regasire a calmului si de restabilire a echilibrului, specifice naturii umane, permitand oamenilor sa faca fata situatiilor cu calm.

Gradina reflecta trairile interioare ale proprietarului si este vazuta ca o modalitate de a indeparta stresul, in cultura vestica, ajutand oamenii sa aiba o alta perspectiva asupra vietii. Preotii Zen sunt de parere ca o gradina creeaza echilibru in viata oamenilor, oferind un mediu armonios si promovand longevitatea.

Legatura dintre Budismul Zen si gradinile de acest tip este considerata, de multi, ca fiind un mit.

Calugarii Zen mediteaza, de obicei, cu fata la un zid si nu intr-o gradina, iar gradinile uscate nu apartin exclusiv templelor Zen. Oricare ar fi originile gradinilor Zen, acestea au devenit foarte populare in Vest,  deoarece nu necesita apa si sunt usor de intretinut. O gradina Zen poate fi vasta si se poate intinde pe mai multi ari sau poate fi de marimea unui caiet.

Urmatoarele instructiuni sunt pentru o gradina la scara mare, dar va puteti face gradina de orice marime sau forma doriti, daca urmati acesti pasi. Totodata, va puteti cumpara materilalele de la o feronerie.

Iata cum sa iti faci o gradina Zen:

1

Determinati marimea si locatia gradinii Zen. Aceasta necesita umbra si nu este benefica pentru animalele de companie.

2

Alegeti materialele pentru rama. Lemnele pot avea orice marime, atata timp cat puteti introduce 5 cm de nisip in forma. Puteti utiliza orice tip de lemn. Pentru gradinile mici, orice resturi de lemn sunt bune, pentru a face un recipient pentru nisip.

3

Asamblati bucatile de lemn, folosind suruburi, cuie, lipici, pentru a le da forma dorita. Rama poate fi vopsita in dierite culori sau lacuita cu o culoare neutra, in functie de preferinte.

4

Acoperiti suprafata cu o punga de plastic neagra, pentru a impiedica aparitia buruienilor. Specificul unei gradini Zen consta in curatenia imaculata. Aceasta nu poate constitui o problema, pentru gradinile de interior.

5

Puneti forma pe punga de plastic neagra si umpleti-o cu nisip. Nivelati nisipul, la o grosime de 5 cm. Acesta poate fi procurat de la magazinele de specialitate. Nisipul simbolizeaza mintea goala, astfel, puteti folosi dierite culori: negrul simbolizeaza formalitatea, maroul da o impresie de rafinament, in timp ce albul accentueaza simplitatea pietrelor. Nisipul creeaza liniste si simplitate.

6

Selectarea pietrelor pentru gradina este extrem de importanta. Acestea pot fi de orice marime, atata timp cat se potrivesc cu gradina dumneavoastra. Pietrele reflecta permanenta si schimbarea lumii, in constrast cu fluiditatea nisipului. Puneti in gradina dumneavoastra pietre netede sau dure, rotunde sau plate, acoperite sau nu cu muschi. Folositi culori si texturi diferite.

Amplasarea pietrelor ar trebui sa le permita acestora sa isi exprime libere energia naturala.

Nu aruncati pur si simplu pietrele, ci ingropati-le cativa centimetri in nisip, pentru a sugera stratificarea lor naturala. Este indicat sa puneti un numar impar de pietre, pentru a crea un triunghi, deci un echilibru asimentric. Echilibrul simetric este considerat a fi in dezechilibru cu natura.

Cifra 3 reprezinta paradisul, pamantul si umanitatea. Pozitionarea verticala a unei pietre, spre cer, reprezinta paradisul. Pamantul e reprezentat de o piatra cu linii orizontale si o asezare pe diagonala reprezinta umanitatea.

Cifrele 5 si 7 sunt considerate, de asemenea favorabile si trebuie tinut cont de ele cand aranjam pietrele in gradina Zen.

7

Se permite adaugarea de obiecte cum ar fi: statuile, bustenii sau alte elemente naturale, dar nu incarcati prea mult gradina, deoarece trebuie sa fie simpla si plina de pace.

8

Greblati nisipul, in forme curbate, pentru a reprezenta unduirile apei. Puteti folosi orice forme, pe care le puteti schimba oricand.

9

Asezati-va in gradina si bucurati-va de ea.
Puteti, de asemenea, sa puneti mici fantani sau lumini colorate in interiorul sau imprejurul gradinii dumneavoastra Zen. Aceasta ar trebui sa va stimuleze mental si vizual, deoarece reprezinta locul unde va puteti relaxa si vindeca mintea, sufletul si trupul.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca considerati ca ceva lipseste din gradina dumneavoastra, pentru a fi cu adevarat perfecta, aveti nevoie de...
O gradina de legume, flori sau ierburi aromatice va poate aduce multe satisactii, constituind un adevarat sanctuar...
In gradina este cam tot timpul ceva de facut; chiar si in lunile geroase. Ce sa mai...