Cum sa ai grija de gradina. Trucurile acestea nu trebuie ratate!

Cum sa ai grija de gradina. Trucurile acestea nu trebuie ratate!

Daca esti la inceput de drum in agricultura, ai nevoie de o multime de sfaturi care sa te ajute la crearea si mentinerea unei gradini fara cusur, de care sa fii tare mandru!
Iata cateva trucuri prin intermediul carora vei reusi sa cresti plante sanatoase, intr-un mod natural!

FERTILIZAREA SOLULUI

1. Ceaiul de buruieni poate fi un fertilizator eficient. Taie buruienile si arunca-le in apa tinuta la soare. In cateva zile, ceaiul cu continut ridicat de azot este gata. Foloseste ceaiul ca spray pentru frunze sau ca fertilizator pentru sol.

2. Urina. Nu, nu e o gluma! Urina este bogata in azot, raportul ei NPK general fiind 11-1-2. Potrivit acestui raport, azotul pe care il contine urina ajuta la cresterea frunzelor si este foarte eficienta pentru legumele verzi si plantele ierboase precum porumbul. Nu urina direct pe planta! O cantitate mare poate arde planta. Colecteaza substanta intr-o sticla si dilueaz-o cu 10 parti de apa sau mai mult, apoi toarn-o in zona radacinilor.

3. Gunoiul de bucatarie poate fi folosit in gradina indiferent daca ai sau nu o gramada de compost. Sapa un sant adanc de 30 cm intre rasadurile de legume si arunca in el zilnic deseurile de bucatarie. Acopera, apoi, santul cu pamant ca sa eviti mirosurile neplacute si mustele. Acest loc este perfect pentru plantarea legumelor din sezonul urmator.

4. Cenusa si zatul. PH-ul solului poate varia daca plantezi mai multe plante diferite la un loc. Incearca sa il aduci cat mai aproape de valoarea neutra prin rectificarea solului pe scara larga. Alcalinizeaza solul din zona pentru sparanghel sau paturile de legume pentru sfecla, fasole si brocoli cu cenusa din soba. Poti sa folosesti inclusiv zat de cafea in jurul plantelor ericacee precum azaleele, trandafirii si rododendronii.

INGRIJIREA PLANTELOR

1. Cuiele ruginite. Fierul are un rol important in cresterea plantelor. Deficientele de fier din sol si din plante pot cauza o boala numita cloroza ferica, manifestata prin ingalbenirea frunzelor, fara afectarea nervurilor. Aceasta afectiune este cauzata adesea de inabilitatea plantelor de a absorbi fierul din sol, o cauza fiind cantitatile excesive de fosfor din sol sau pH-ul ridicat. Pulverizeaza pe plantele apa bogata in fier ca sa repari problema rapid. De asemenea, poti planta chiar o sursa de fier aruncand cateva cuie ruginite in instalatia de irigare.

2. Cuie in copaci. Cuiele batute in tulpina arborilor fructiferi, mai ales a merilor batrani, ajuta pomii sa infloreasca si sa rodeasca. Copacii nu sunt afectati de cuie, deoarece au un mecanism de autovindecare ce produce tesut cicatriceal vegetal si izoleaza astfel de corpi straini.

3. Albii de apa. Utilizeazai albii de apa pentru a regla micromediul gradinei. Apa este incalzita de razele solare si de solul gradinii. Seara, solul se raceste rapid, iar apa incepe sa elibereze incet caldura stocata. Gradina este mentinuta calda datorita apei, ceea ce poate prelungi perioada de cultivare inainte de venirea iernii.

4. Sarea amara. Dupa ce ardeii infloresc, foloseste sare amara. Aceasta e foarte bogata in magneziu, o componenta esentiala pentru productia de clorofila. Adauga 2 linguri de sare amara intr-o sticla cu pulverizator, toarna 250 ml de apa si agita bine. Stropeste plantele cu acest amestec timp de 14 zile, incepand cu momentul in care infloresc si pana cand se incheie perioada de rodire. Poti presara putina sare amara cristalizata peste plante o data pe saptamana.

COMBATEREA BOLILOR

1. Monedele ingropate. Ingroparea catorva monede din cupru in gradina contribuie la mentinerea solului si a plantelor in stare sanatoasa, deoarece acest metal previne si combate infectiile fungice. Ingroparea unor astfel de monede duce practic la raspandirea lenta in sol a metalului fungicid.

2. Bicarbonatul de sodiu lupta impotriva bolilor fungice. Fungicidele comerciale sunt periculoase; contin numeroase ingrediente toxice, nefiind recomandate pentru folosirea pe legume. O alternativa sanatoasa si eficienta este spray-ul cu bicarbonat de sodiu. Adauga o lingura de bicarbonat intr-un pahar cu apa calda, apoi toarna solutia intr-o sticla cu pulverizator. Stropeste cu el din abundenta plantele si solul.

DEZINSECTIE

1. Borax si miere impotriva furnicilor. Aceste insecte nu sunt foarte periculoase pentru plante, insa fermele lor de afide pot cauza adevarate ravagii. De aceea este important sa nu lasi populatiile de furnici sa scape de sub control. Amesteca borax cu miere. Aplica pasta obtinuta in jurul tulpinilor plantelor infestate cu afide. Dupa ce ingereaza boraxul, furnicile mor prin deshidratare si pot chiar sa distruga intreaga colonie daca il poarta cu ele inapoi in musuroi.

2. Apa si sapunul elimina afidele. Infestatiile de proportii mici pot fi prevenite si eliminate folosind apa cu sapun, care distruge chitina uleioasa a insectelor si le deshidrateaza. Adauga doua linguri de detergent de vase la 4 litri de apa si amesteca bine. Foloseste solutia pentru pulverizarea plantelor.

3. Uleiul de Neem. Acest ulei impiedica dezvoltarea si inmultirea insectelor. Pune cateva picaturi de detergentsi o lingurita de ulei de Neem in 500 ml apa, apoi toarna solutia intr-o sticla cu pulverizator. Agita bine continutul sticlei si stropeste solul dupa 8 ore de la preparare. Repeta metoda o data pe saptamana.

4. Alte metode. Introdu in mediul populat de daunatori cativa dusmani naturali. Cumpara mancatori de afide de la magazinele pentru gradinarit de pe internet. Planteaza Coada soricelului, trifoi, sau ierburi precum menta si chimen dulce, care sunt de mare ajutor impotriva insectelor.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

In gradina este cam tot timpul ceva de facut; chiar si in lunile geroase. Ce sa mai...
Nu toate florile ar trebui admirate pe timp de zi. Unele dintre ele pot adauga o nota...
Iunie inseamna, intotdeauna, inceperea, in mod oficial, a sezonului de vara. E luna cireselor inima-de porumbel si...