Cum sa arzi un ciot

Cum sa arzi un ciot

Tocmai ai taiat un copac batran din curte? Daca da, va trebui sa te ocupi si de ciotul ramas cu radacinile adanc infipte in pamant. Pentru asta, ai cateva modalitati eficiente la indemana, chiar daca nu va fi foarte usor. Una dintre ele: arderea! Iata ce trebuie sa faci, pas cu pas.

Cum sa arzi un ciot. Pregatirea:

1. Indeparteaza materialele inflamabile din jurul ciotului. Orice e inflamabil trebuie indeparta din preajma radacinii de copac. Muta lemnele si alte materiale ce pot arde cu usurinta la o distanta de minimum 3 metri de ciot. Tine aproape o galeata cu apa rece sau un furtun conectat la retea. Doar asa vei putea opri stopa din fasa un potential incendiu.

2. Da o gaura in centrul ciotului, pe partea superioaraFoloseste o bormasina cu un burghiu atasat. Da gaura intr-un unghi de circa 30 grade. Gaura trebuie sa aiba circa 20 cm. Ideea este sa gauresti pana ajungi in zona radacinilor. Indeparteaza resturile din gaura, dupa ce ai terminat.

3. Repeta procesul de gaurire pe toata suprafata superioara a buturugii. Odata ce ai dat gaura in centrul ciotului, continua sa gauresti partea de sus, lasand aproximativ 5 cm intre gauri. Fiecare gaura va trebuie sa aofere acces catre radacina, deci va trebui sa gauresti circa 25 cm. Scoate resturile din fiecare gaura obtinuta.

4. Gaureste partile laterale ale ciotului. Daca partile laterale ale ciotului sunt inca vizibile dupa taierea copacului, da gauri si in aceste zone, la fel cum ai procedat si pe suprafata superioara. Aceste gauri laterale trebuie sa fie conectate cu cele facute de sus in jos. Cu cat circula mai mult aer prin ciot, cu atat arderea va fi mai usoara.

5. Umple toate gaurile cu azotat de potasiu(salpetru), folosind o lopatica de gradina. Aceasta substanta va inlesni arderea ciotului. Lasa aproximativ 1,3 cm spatiu deasupra. Pentru o protectie maxima, puoarta imbracaminte specifica, precum manusi, masca si ochelari de atunci cand aplici salpetrul. Spala-te bine pe maini dupa utilizare. De asemenea, carbunele poate fi folosit pentru arderea ciotului.

6. Toarna apa fierbinte in fiecare gaura pentru a dizolva azotatul de potasiu. Poti turna apa fierbinte cu o ceasca sau folosind o palnie. Apa va ajuta la raspandirea salpetrului, transformand intreaga suprafata intr-una mai inflamabila. Nu e necesara apa, daca materialul folosit in gaurile ciotului este carbune.

Cum sa arzi un ciot. Arderea:

1. Pune lemnisoare uscate peste ciot. .Din lemne sbtiri si uscate, asaza lemnele de jur imprejurul ciotului ca atunci cand pregatesti un foc clasic(sub forma de con). Poti aseza cateva lemnisoare si pe partea superioara a ciotulu. Introdu cateva hartii sub lemne si da foc. Iti recomandam sa folosesti bete de chibrit pentru aprindere. Brichetele pot fi periculoase pentru o astfel de aprindere. Timpul necesar pentru ca un ciot sa ia foc variaza de la caz la caz. De obicei dureaza circa 30 minute. Frunzele uscate si scoarta uscata faciliteaza aprinderea focului.

2. Adauga mai mult lemn uscat pentru a mentine focul, daca este necesar. Ciotul va arde cateva ore sau chiar zile, in functie de marimea sa si a radacinilor. Asadar, va trebui sa mentii focul cu ajutorul unor lemne uscate si subtiri. Daca trebuie sa arzi un ciot foarte gros(de copac foarte batran), arderea va dura peste noapte. Intretine focul cat poti de tarziu si lasa-l sa arda peste noapte. Asigura-te ca nu exista riscul unui incendiu. De exemplu, uita-te pe starea vremii. Daca in noaptea respectiva e anuntat vant puternic, stinge focul. Il vei relua la momentul potrivit! In mod normal, ciotul cu ale sale radacini vor arde mocnit peste noapte.

Cum sa arzi o radacina de copac. Indepartarea ciotului ars:

1. Foloseste o lopata/cazma pentru a rupe si a indeparta orice radacini ramase. Odata ce focul s-a stins, e timpul sa elimini resturile de radacini din gaura. Daca radacinile ciotului sunt inca la locul lor si sunt greu de indepartat cu o lopata, foloseste un topor pentru a le indeparta.

2. Pune resturile arse intr-un recipient rezistent la caldura. Nu e indicat sa arunci resturile de radacina inca incinse in iarba, mai ales daca aceasta e uscata. Poti provoca un incendiu! Strange-le, asadar, intr-un recipient rezistent la caldura(unul metalic) si lasa-le sa se stinga complet. Apoi, le poti arunca la gunoi.

3. Umple gaura ramasa de pe urma eliminarii ciotului cu pamant.

Citeste si: Cum sa scoti cu usurinta o buturuga din pamant

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Atunci cand dorim sa replantam un copac este foarte important sa stim in ce anotimp putem face...
Foarte multi oameni iubesc testele psihologice. Unii fac astfel de teste pentru a verifica ceva, altii vor...
Locuiesti la casa? Atunci, cel mai probabil, detii o gradina superba in care diversitatea de culori bucura...