Cum sa combati mana la castraveti

Cum sa combati mana la castraveti

Pseudoperonospora cubensis sau mana curcubitaceelor este boala cea mai raspandita la castraveti. Netratata, mana poate distruge recolta, asa ca trebuie sa ii acorzi atentia necesara!

Cum arata mana la castraveti:

- apar pete de culoare verde inchis pe partea superioara a frunzelor;

- apare un puf bej sau cenusiu-violet pe partea inferioara a frunzelor;

- frunza moare cand aceste pete se unesc;

Conditii prolifice pentru dezvoltarea manei la castraveti:

- nivel ridicat de umiditate combinat cu temperaturi cuprinde intre 5 si 30 grade;

- sporii de mana mor in conditii de umiditate scazuta si la temepraturi de peste 32 grade.

Cum se raspandeste mana la castraveti:

- prin picaturile apei de ploaie sau a apei cu care stropesti plantele.

- se intampla mai ales daca uzi in timpul zile prin aspersiune.

Cum sa previi mana la castraveti:

- lasa spatiu suficient intre randuri, cand plantezi. Aerul trebuie sa circule pentru a putea usca frunzele plantelor si pentru a preveni aparitia manei.

- uda plantele folosind brazde, pentru a preveni raspandirea sporilor.

- aplica fungicid la timp. Trebuie sa folosesti aceste substante inainte ca boala sa devina severa. Alterneaza produsele, pentru ca sporii de mana pot deveni imuni la fungicidele pe care le-aiaplicat plantelor tale.

- rotatia culturilor. Planteaza castraveti in acelasi loc dupa o perioade de 4 ani;

- rupe frunzele compromise penbtru a evita raspandirea bolii;

Cum sa combati mana la castraveti:

- foloseste fungicid( Alcupral 50 PU, Champ 77 WG sau Infinito 687.5 SC).

Citeste si: Cum sa combati mana la rosii. Solutii ecologice

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Fertilizarea pe baza de solutii chimice nu e solutia cea mai buna pentru gradina ta! Daca vrei...
Salata de castraveti e minunata oricand, mai ales in zilele calduroase de vara. E o gustare pe...
Marginile frunzelor de la castraveti s-au ingalbenit? In acest caz, este vorba despre un dezechilibru( adesea o...