Cum sa cultivi ardei jalapeno

Cum sa cultivi ardei jalapeno

Ardeii jalapeno sunt printre cei mai populari ardei din lume, fiind folositi intr-o varietate de bucatarii de pe Mapamond. Originari din Mexic si Spania, jalapenos sunt inruditi cu toate celelalte specii de ardei iuti(habanero, cayenne, serrano etc). De altfel, toti ardeii iuti fac parte din clasa Capsicum. Care sunt, insa, particularitatile ardeiului jalapeno? 1. Nu creste foarte lung(7-8 cm la maturitate); 2. Seamana cu ardeiul gras, avand o textura carnoasa; 3. Striatiile de pe ardei indica varsta si iutimea. Cu cat regasim mai multe striatii pe textura sa, cu atat ardeiul e mai iute!

Vestea buna este ca nu esti obligat/a sa cumperi ardei jalapeno! Ii poti creste in casa sau chiar in gradina!

Cum sa cultivi ardei jalapeno. Semanarea:

- planteaza semintele cu 6-8 saptamani de ultimul ger. Astfel, rasadurile vor fi gata de transplatare in gradina, atunci cand temperatura va creste(vremea se va incalzi);

- planteaza semintele individual in ghiceve/cani mici. Umple fiecare recipient pana la refuz cu pamant pentru ghiveci. Jalapenos prefera solul usor acid, cu un pH de 6,0-6,8. Testeaza solul. Daca pH-ul este peste acest nivel, acidifica-l cu un ingrasamant nitrat;

- introdu semintele la o adancime de 0,64 cm, in centrul minighiveciului. Acopera cu un strat subtire de sol. Gasesti seminte de jalapeno in pepiniere, dar si pe diverse site-uri de specialitate;

- plaseaza ghivecele intr-un loc insorit din interior. Jalapenos au nevoie de soare si de caldura. Pentru a oferi semintelor lumina solara suplimentara, muta-le la diferite ferestre pe parcursul zilei, in functie de pozitia soarelui. Temperatura in care se dezvolta semintele de jalapeno nu trebuie sa scada sub 17-18 grade Celsius;

- uda solul in mod regulat. Jalapenos au nevoie de umiditate pentru a se dezvolta. Umezeste solul imediat dupa semanare, folosind un pulverizator. Monitorizeaza pamantul din ghiveci in fiecare zi. Acesta trebuie sa fie mereu umed. Nu imbiba pamantul de apa! Risti sa ineci planta.

Cum sa cultivi ardei jalapeno. Plantarea in exterior:

- transplanteaza rasadurile in gradina, odata ce temperatura atinge 16 grade Celsius. Rasadurile au nevoie de 6-8 saptamani pentru a se maturiza. Din acel moment, le poti transplanta. Ai grija, insa, sa fie suficient de cald afara(minimum 16 grade).

- transplanteaza ardeii intr-un loc cu cel putin 6 ore de lumina solara pe zi;

- grebleaza solul si sapa-l  la 20-25 cm adancime.

- toarna compost sau un material organic similar in sol pentru a-i reface nutrientii. Folosestegrebla pentru a amesteca uniform solul si compostul. Daca nu ai o gramada de compost, poti folosi muschi de turba.

- planteaza ardeii la 50-60 cm unul de altul si cu o distanta 90 cm intre randuri.

- planteaza ardeii individual in gauri de 10 cm adancime;

- scoate rasaduriile din ghiveci cu tot cu pamant. Asa le vei transplanta in gradina! Daca nu le poti scoate cu usurinta, foloseste o lopatica. Daca deterioreziplanta, transplanteaz-o oricum. Jalapenos sunt destul de rezistenti si se pot recupera cu o ingrijire adecvata;

- acopera fiecare radacina cu pamant. Ai grija sa nu ingropi tulpina si frunzele;

- presara 2,5 cm de mulci pentru a bloca apa in sol. Toarna un sac de mulci si intinde-l cu grebla. Stratul de mulci printre ardeii japaleno ar trebui sa aiba cam 2,5 cm. Acest pas nu este necesar, dar este foarte util pentru a controla buruienile. De asemenea, astfel plantele vor primi suficienta apa.

Cum sa cultivi ardei jalapeno. Ingrijirea:

- foloseste un ingrasamant bogat in potasiu si fosfor. Acesti 2 nutrienti ajuta plantele sa produca mai multi ardei. Aplica produsul asa cum scrie pe eticheta. De obiceI, se aplica o data pe saptamana in timpul sezonului de vegetatie.

- pastreaza solul umed. Jalapenos necesita udare constanta. Uda-i zilnic , avand grija ca apa sa nu balteasca. Evita stropirea frunzelor si a tulpinii( vei incuraja cresterea mucegaiului, daca uzi toata planta). Uda ardeii la radacina! De asemenea, lasa plantele sa iti transmita daca au nevoie de apa. Solul poate parea umed, dar daca plantele se ofilesc, probabil ca trebuie sa maresti cantitatea de apa!

- culege ardeii cand ajung la o lungime de 7,6 – 8 cm . Dupa 60-80 de zile, ardeii ar trebui sa atinga maturitatea deplina. Tine cu atentie planta de tulpina si rasuceste usor ardeiul pana se rupe.

Citeste si: Cum sa cresti ardei iuti in casa

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ardeiul iute nu lipseste din gradina unui gospodar roman. Indiferent de soi, romanul adora sa consume ardei...
Gradina ta necesita o atentie sporita in ceea ce priveste daunatorii. Pe piata gasesti tot felul de...
Ardeiul iute(chili) poate fi cultivat atata in gradina cat si in casa, la ghiveci. Pe cea de...