Cum sa cultivi irisi

Irisul este o planta erbacee perena cu frunze lungi si cu flori mari, violete, albe sau galbene, folosita in farmaceutica si parfumerie. Irisul e, de asemenea, o floare care ofera estetica oricarei gradini. Nu e greu de crescut, dezvoltandu-se armonios intr-o gama larga de climate. E relativ tolerant la seceta. Exista peste 200 specii de iris. In materialul de mai jos, iti spunem cum sa cultivi aceasta planta superba!

Cum sa cultivi irisi. Conditii de sol si clima:

1. Alege o specie potrivita. Desi aproape toti irisii sunt destul de rezistenti si usor de intretinut, unii sunt mai potriviti pentru anumite conditii decat altii Te sfatuim sa alegi soiurile in functie de clima si de sol. Iata cateva informatii despre cele mai comune specii de iris:

- siberian - in ciuda numelui sau, acest iris este originar din Europa Centrala si de Est si din Turcia. E unul dintre cei mai adaptabili irisi - foarte usor de crescut si intretinut. Se descurca escelent in special in zonele cu clima temperata;

- louisiana – e originar din sud-estul cald si umed al Statelor Unite. In ciuda acestui fapt, creste bine cam in orice conditii. Nu rezista in caz de seceta prelungita!

- fara barba: originar din Europa Centrala si de Sud. Prefera zonele unde soarele straluceste cam jumatate de zi.

2. Planteaza irisii la sfarsitul verii. Majoritatea speciilor de iris se planteaza la sfarsitul verii/ inceputul toameni. Astfel, floarea are sansa de a se prinde bine si de a creste suficient incat sa reziste peste iarna.

3. Alege un loc cu aproximativ 6-8 ore de soare pe zi. Majoritatea irisilor se dezvolta armonios, daca primesc suficienta lumina solara. In preajma unui copac, care umbreste spre seara ar fi, de exemplu, un loc potrivit pentru irisi.

4. Planteaza irisii in sol usor acid, cu drenaj bun. Irisii prefera soluri neutre sau usor acide - cel mai potrivit este un pH de aproximativ 6,8-7,0. In plus, aceste flori superbe au nevoie de un sol bine drenat. Astfel, se va preveni putrezirea radacinilor. In cazul solurilor grele, bogate in argila, cu drenaj slab, ar trebui sa adaugi humus sau materie organica pentru a imbunatati permeabilitatea solului. Plantarea in panta sau intr-un pat de flori poate ajuta la drenaj - in aceste cazuri, suprplusul de apa va fi indepartat in mod natural.

5. Planteaza rizomul astfel incat varful sau sa fie expus. O greseala comuna pe care o fac incepatorii? Plantarea prea adanca a irisului. Spre deosebire de majoritatea plantelor, irisul se dezvolta cel mai bine atunci cand rizomul sau(structura maro, asemanatoare unui cartof) este usor expus la aer. Radacinile plantei trebuie aranjate astfel incat sa se raspandeasca in jos sub rizom.

6. Planteaza rizomii la distanta unul de altul. Mai mult decat alte flori, irisii au tendinta de a creste impreuna atunci cand sunt plantati aproape unul de altult. Cand se intampla asta, plantele pot concura pentru acelasi sol, apa si substante nutritive, oprindu-se, astfel, din crestere. Pentru a preveni asta, planteaza rizomii irisului la 30-60 cm unul de celalalt.

7. Creste irisii la ghiveci, daca conditiile externe sunt nefavorabile. In caz de inghet extrem, de exemplu, irisul trebuie tinut in interior!

Cum sa cultivi irisi. Ingrijirea:

1. Uda irisii din abundenta, dupa plantare. Daca se intampla sa plantezi florile intr-o perioada secetoasa, uda-le la fiecare 7-10 zile sau, dupa cum iti indica solul, dimineata sau seara. Opreste irigarea irisilor imediat ce vremea se raceste. Udarea excesiva afecteaza irisii. Daca rizomul este tinut in contact cu apa, fara ca aceasta sa se scurga, radacinile vor putrezi. Aceasta stare fungica poate fi potential fatala pentru iris si se raspandeste cu usurinta la plantele din apropiere!

2. Pastreaza rizomii neacoperiti si radacinile bine aerate. Pe masura ce irisul creste, trebuie sa verifici daca rizomul nu a fost acoperit de murdarie si materie organica. Daca se intampla asta, curata usor zona, fara a deranja radacinile irisului. In plus, asigura-te ca solul e aerat si ca are un bun drenaj. in caz contrar, adauga humus sau materie organica, dupa cum e necesar.

3. Elimina frunzele moarte si tulpina. Spre deosebire de plantele de gradina care necesita intretinere ridicata, frunzele de iris nu necesita atentie sporita pentru o crestere sanatoasa . De fapt, ar trebui sa lasi frunzele in pace chiar si dupa sezonul de crestere, deoarece acestea permit irisului sa obtina mai multi nutrienti din fotosinteza pentru cresterea de anul viitor. In general, ar trebui sa elimini doar tesutul maro de frunze moarte. E chestiune de estetica, deoarece acest proces nu ofera niciun beneficiu plantei. Iarna, taie tulpina irisului de la baza. Daca nu o faci, putregaiul se va raspandi la rizom pe masura ce floarea cazuta se va descompune!

4. Protectie pentru iarna. Radacinile plantei se fixeaza la sfarsitul verii si la inceputul toamnei. Totusi, trebuie sa iei masuri pentru sezonul rece! De exemplu, zapada protejeaza in mod natural solul de craparea care poate disloca rizomii. Daca iarna este geroasa si fara precipitatii, trebuie sa aplici un strat de mulci pentru a proteja solul. Nu aplica un strat gros, deoarece umiditatea va fi mentinuta la sol si astfel irisii vor putrezi! Indeparteaza florile distruse de ger. Daca le lasi sa putreazeasca in preajma irisilor sanatosi, risti sa infestezi zona cu viermele sfredelitor. Acesta va depune oua in irisul putrezit!

5. Elimina buruiana si asigura tratament impotriva daunatorilor de primavara. Pe masura ce vremea incepe sa se incalzeasca, poti indeparta stratul de mulci folosit peste iarna. Plantele noi incep sa incolteasca, asa ca trebuie sa le oferi mediul propice pentru as e dezvolta. Pliveste lotul de irisi sau foloseste erbicide specifice. In aceasta perioada a anului , trebuie sa fii atent/a si la potentialii pradatori. Limaxul e cel mai mare dusman al irisului. Iata cum poti scapa de acest melc fara cochilie.

6. Monitorizeaza cresterea si ofera nutrientii potriviti. Irisii pot beneficia de aplicarea ocazionala de ingrasamant, incepand cu sezonul de vegetatie dupa plantare. Nu folosi un ingrasamant bogat in azot - acest lucru poate provoca cresterea excesiva a frunzelor (si, in cele din urma, putrezirea). Uda usor, dupa distribuirea ingrasamantului, pentru a evita arderea plantelor. Poti folosi, de exemplu, faina de oase sau ingrasamant superfosfat.

Citeste si: Cum sa faci cel mai bun ingrasamant pentru flori