Cum sa depozitezi corect fructele si legumele

Cum sa depozitezi corect fructele si legumele

Esti un mic producator de fructe si legume? Daca da, probabil iti castigi existenta din aceasta activitate. O faci, insa, cu eficienta sporita? Ai la indemana un depozit suficient de mare si de bine pus la punct pentru ca marfa sa reziste cum trebuie pana la vanzare? Probabil ca te-ia intrebat deja toate acestea. In cazul in care nu ai gasit un raspuns adecvat, iti dam o mana de ajutor!

Cum sa depozitezi corect fructele si legumele:

Alege un loc pentru depozitare. Spatiul pentru depozitare trebuie sa fie potrivit. Ai avea nevoie de un depozit/camera separata. In cazul in care nu ai la indemana aceasta posibilitate, poti improviza: transforma un spatiu acoperit precum un garaj in depozitul pentru fructe si legume de care ai nevoie. Ideea este sa izolezi bine locul, protejandu-l impotriva umiditatii si a schimbarilor bruste de temperatura.

Organizeaza depozitul. Eficienta trebuie sa fie cuvantul de ordine, daca vrei sa-ti intre cat mai multe fructe si legume. Tousi, nu e cazul sa le ingramadesti, deoarece se vor deteriora rapid. Procedeaza astfel:

- foloseste rafturi pentru a pastra fructele si legumele la o distanta suficient de mare deasupra podelei si pentru a evita contactul direct cu peretii;

- utilizeaza cutii/cosuri etichetate pentru a grupa produsele in functie de tip si gradul de perisabilitate;

- tine fructele si legumele fragile separat de cele care pot produce etilena, precum merele, ce accelereaza maturarea altor fructe si legume;

- lasa suficient spatiu intre rafturi. Aerul va circula , iar tu vei putea verifica starea fructelor si legumelor.

Tine sub control nivelul de umiditate si temperatura. In acest caz e nevoie de o investitie intr-un sistem de racire industrial(un aer conditionat suficient de puternic de 12000 btu). Fructele si legumele supraincalzite se strica destul de repede indiferent de soi. De asemenea, i conditii de caldura, pierd multa apa, ceea ce le afecteaza in mod evident prospetimea. Nici ventilatia nu trebuie neglijata. Ti-ar fi foarte utila o aeroterma electrica. Odata ce ai pus la punct sistemele de racire si ventilatie, va trebui sa monitorizezi temperatura si nivelul de umiditate din depozit. Verifica termostatele si senzorii, inlocuind filtrele sistematic pentru a mentine sistemul in stare optima de functionare.

Invata sa folosesti eficient produsele, gestionand stocurile. Risipa poate fi minimizata, daca folosesti o politica de prim-in, prim-out (FIFO), rotind produsele in mod regulat. Aceasta abordare permite utilizarea produselor mai vechi inaintea celor mai proaspete. Astfel sunt mentnute calitatea si prospetimea oferite clientilor.

Citeste si: Cum sa protejezi mobilierul de gradina pe timp de iarna

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Fructele si legumele nu ar trebui sa lipseasca din dieta unui om sanatos! Consumam , insa, intotdeauna,...
Fructele si legumele sunt alimente importante in cadrul multor diete. Nu toate, insa. Anumite fructe si legume...
Legumele si fructele sunt un izvor de sanatate, indiferent in ce sezon le consumi. Vara, majoritatea acestor...