Cum sa ingrijesti GRADINA. Activitati specifice lunii septembrie

Cum sa ingrijesti GRADINA. Activitati specifice lunii septembrie

Esti gradinar cu experienta? Inseamna ca stii ce te asteapta in aceste zile de toamna :) Daca esti la inceput sau vrei sa devii gospodar, iti spunem, pe scurt, ce activitati ai de indeplinit in aceasta perioada. Ia o agenda si noteaza!

1. Culege strugurii. E perioada strugurilor care iti vor oferi minunatul must! Tot acum vei culege si restul de rosii ramase dupa ce ai facut suc si/sau bulion. Daca le-ai pus mai devreme, deja le-ai cules. Si ardeii, fasolea sau vinetele sunt pe lista recoltei.

2. Foloseste parcelele ramase libere. Curata terenul si pregateste-l pentru soiuri care vor da roade pana la finele toamnei: ceapa verde, usturoi verde, ridichi sau gulii. Tot in aceasta perioada, poti planta soiuri de legume rezistente la frig: salata verde, ridichi, spanac, broccoli, sfecla, conopida, dovlecei de iarna.

3. Verifica pomii si arbustii fructiferi si culege-le roadele, daca e cazul. Evident, pomii ale caror fructe au fost deja culese, vor avea parte de toata atentia ta: tunde-i si elimina-le crengile uscate, pentru a creste probabilitatea unei recolte bogate in anul ce vine. Taierile trebuie aplicate si arbustilor fructiferi, care nu mai dau roade: zmeurul, murul, agrisul si coacazul.

4 Colecteaza seminte pentru anul viitor. Daca legumele de anul acesta au dat roade bune si ai fost multumit de calitatea lor, nu mai investi banii pe noi seminte pentru anul viitor. Rosiile, ardeii grasi, ardeii iuti si castravetii sunt doar cateva din legumele ale caror seminte le poti strange!

5. Planteaza pomi fructiferi, conifere.

6. Ai grija de gazon, de gardul viu si de flori. Tunde in mod constant gazonul in luna septembrie. Iarba creste repede in aceasta perioada, mai ales daca ploile isi fac tot mai des prezenta. Daca este nevoie, indeparteaza buruienile crescute, pentru a te bucura de un gazon frumos si sanatos. Daca exista zone de gazon usacate, este timpul sa plantezi noi seminte sau sa-l peticesti.
In ceea ce priveste gardul viu, taie-i crengile inestetice si elimina crengile uscate si ramurile bolnave.
La capitolul flori, nu uita sa plantezi inca de la sfarsitul acestei lunii flori cu bulbi precum lalele, zambile, narcise sau branduse. Acestea te vor face sa zambesti la primavara.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Iunie inseamna, intotdeauna, inceperea, in mod oficial, a sezonului de vara. E luna cireselor inima-de porumbel si...
Iulie vine cu multa caldura, dar si cu destula treaba in gradina. Ai de cules, in primul...
Ai o gradina superba pe care o ingrijesti cu mare drag? Usureaza-ti munca, folosind o motocoasa de...