Cum sa ingrijesti POMII FRUCTIFERI in timpul SEZONULUI RECE

Cum sa ingrijesti POMII FRUCTIFERI in timpul SEZONULUI RECE

Orice gospodar doreste sa aiba in gradina sa pomi fructiferi care sa ofere cele mai bune roade. Pentru a avea succes, insa, e nevoie de multa munca, pe intreaga perioada a anului. Si in sezonul rece, cand pomii se afla in stare latenta, trebuie sa le acorzi o atentie sporita.

Iata cum trebuie tratati pomii fructiferi in perioada toamna-iarna:

1. Asteapta caderea completa a frunzelor pentru a incepe inspectia de sezon. Vezi daca au aparut cresteri neobisnuite, fisuri in coaja, ce ar putea fi pline de lichid lipicios, coaja care pica, decolorare sau alte semne ca arborele nu e sanatos. Indepartateaza copacii grav bolnavi, inlocuindu-i cu soiuri mai rezistente.

2. Examineaza structura copacului pentru a decide cum si unde il vei curata. In general, ranile se vindeca mai repede in sezonul rece; in schimb, ploile de primavara vor atrage invadatorii fugici si bacterieni. Indeparteaza cea mai mare parte a crengilor crescute pe parcursul anului in curs, in special pe cele care risca sa se dezvolte una peste alta. Este foarte important ca ramurile superioare sa nu le acopere si sa le sufoce pe cele din partea inferioara a coroanei, pentru a nu determina aparitia rodului de calitate in varful pomului. Taie, de asemenea, crengile moarte, specifice copacilor mai batrani, precum si orice parte a pomilor ce prezinta semne de boala. Astfel, vei incetini raspandirea.

3. Stropeste pomii fructiferi in perioada in care acestia se afla in stare latenta. Vei aplica tratamentul in doua etape. Scopul? Combaterea bacteriilor, ciupercilor si insectelor . Primul tratament se aplica in noiembrie-decembrie, iar al doilea in ianuarie-februarie, la temperaturi de peste 5 grade Celsius, intr-o zi uscata, fara vant. Intre cele doua tratamente trebuie sa fie o perioada de 2-3 saptamani. Aplicarea tratamentului necesita purtarea unui echipament de protectie. Poti folosi Dimilin 45 EC-50 ml/ha sau Diazol 60 EC-0.5%. Cea de-a doua solutie o reprezinta benzile cleioase instalate pe trunchiuri. Acestea se pastreaza toamna, iarna si primavara pana in aprilie. Benzile opresc cotarul verde(omida foarte daunatoare) sa ajunga in coroana pomului fructifer. Evitati sa pulverizezi insecticid, daca arborele a inceput, deja, sa creasca, deoarece acest gen de substanta poate persista pana primavara si va ucide albinele ce vor vizita pomul.

4. Tine cont de vreme. Mulcirea este esentiala in timpul sezonului rece, deoarece pastreaza pamantul inghetat, iar copacul ramane in stare vegetativa. Asigura, asadar, o patura de materiale vegetative(frunze, paie, rumegus, coaja de copac sau chiar zapada) de 6-8 cm la radacina pomului. Actionand astfel nu numai ca vei retine arborele in stare vegetativa, ci il vei proteja radacinile si de temperaturile extreme(mai ales, pomii tineri pot suferi din cauza gerului).

Sfaturi: Nu folosi ingrasaminte in timpul sezonului rece. De asemenea, evita sa uzi pomii fructiferi in aceasta perioada. Hranindu-i in sezonul toamna-iarna ii poti scoate din starea latenta(vor incepe sa se dezvolte), iar gerul ii poate afecta iremediabil.

Atentie: Curata bine uneltele de gradina, dupa ce le-ai folosit pe copacii bolnavi, deoarece agentii patogeni se pot raspandi repede si la pomii sanatosi.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pomii fructiferi rodesc, daca bolile nu ii napadesc. Pe langa afectiunile clasice exista, insa, o alta problema...
Ai o gradina cu pomi fructiferi si doresti sa obtii o recolta frumoasa, fara sa folosesti prea...
Parul este un pom fructifer foarte raspandit in Romania, desi este la origine din Asia. Nu multor...