Cum sa inmultesti FICUSUL. Aplica aceste trucuri

Cum sa inmultesti FICUSUL. Aplica aceste trucuri

Ficusul este una dintre cele mai iubite plante de interior, deoarece schimba estetica locuintei, dar si purifica aerul. La capitolul ingrijire, e destul de pretentios. Se poate imbolnavi din cauza lipsei de lumina, a curentilor reci, a prafului sau a excesului de apa in timpul iernii.

Ficusul are capacitatea de a purifica aerul, scazand cu 50% concentratia de formaldehida si cu 30% de benzen dintr-o camera, intr-o singura zi. Cel putin asa indica un studiu al specialistilor de la NASA. Asadar, ar fi bine sa ai macar un ficus in casa. Astazi, ne-am propus sa iti aratam cum poti inmulti aceasta planta minunata:

- inmultirea se face prin butasi confectionati din portiuni de ramuri cu 2-3 frunze sau din varfuri de ramuri cu 2-3 frunze (15-20 cm).

- in prima varianta, sectioneaza bitasul la circa 1-2 mm sub o frunza, apoi indeparteaza frunzele de la baza pentru a permite plantarea.

- pentru ca din portiunile taiate se scurge un suc laptos, imediat dupa confectionare, introdu butasul cu baza in apa calda, tinandu-l aproximativ un sfert de ora .

- presara pe taietura praf de carbune de lemn, dupa care te vei ocupa de plantatul pentru inradacinare, intr-un ghiveci cu nisip. Ruleaza frunza ramasa in jurul unui betisor care se infige oblic in ghiveci.

- asaza deasupra ghiveciului un borcan de sticla. Astfel vei pastra o atmosfera umeda in jurul butasului.

- daca butasul este un varf de ramura, il poti introduce pentru inradacinare aproximativ 10 cm, intr-o sticla de 1 l cu apa, acoperita la gura cu o carpa mentinuta permanent uda.

- pune in apa putin praf de carbune de lemn pentru a impiedica putrezirea. Butasii astfel pregatiti se pastreaza in loc cald (25-30 grade C), inradacinarea avand loc dupa 1-2 luni. Apoi asigura plantatul in ghivece mici, cu pamant usor.

- pune ficusul intr-un loc luminos.

- vara, uda-l in mod regulat si aplica ingrasaminte. Poti folosi si gunoi de grajd bine descompus, pe care, dupa ce se usuca, il vei sfarama si il vei aseza in vas, intr-un strat de 1-2 cm.

- spala, periodic, frunzele cu apa calduta. Cand planta devine prea inalta, atingand tavanul, poti taia varful (o taietura dreapta, la 1-2 cm deasupra unei frunze), favorizandu-i ramificarea. Varful il poti folosi ca butas.

- iarna, uda ficusul moderat, doar cand pamantul este uscat. Pentru ca frunzele sa fie stralucitoare si curate, pe timpul iernii, sterge-le cu un burete imbibat in bere (de doua ori pe luna).

- transplanteaza ficusul, o data la 2-3 ani, primavara intr-un vas mai mare umplut cu pamant proaspat (de mranita, de telina si nisip).

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pastarnacul este o radacinoasa foarte populara in Romania. Se foloseste in supe si mancaruri specifice, avand un...
Ficusul este o planta tropicala de interior, care are nevoie de ingrijiri speciale, pentru a se putea...