Cum sa protejezi strugurii de atacul pasarilor

Cum sa protejezi strugurii de atacul pasarilor

Bolile si daunatorii sunt dusmanii vitei de vie. Din cea de a doua categorie, pasarile distrug cel mai mult! Asadar, trebuie sa le tii departe de struguri! Exista, din fericire, metode specifice de indepartare a pofticioaselor cu aripi. Despre toate acestea, in materialul de mai jos

Metoda 1. Saci de hartie in jurul ciorchinilor:

Aplica sacii pe ciorchinii de struguri, cand incep sa se coaca. Pasarile sunt atrase de strugurii copti. Pana atunci, nu ai de ce sa aplici saci de hartie.

Fa doua fante de circa 5 cm de o parte si de alta a pungii. Cu ajutorul unei foarfece , taie punga pe o parte si pe alta, pe imbinari , de la gura in jos. Prin aceste fante, vita de vie va patrunde in punga.

Rupe frunzele din apropierea ciorchinilor. Frunzele au nevoie de lumina directa a soarelui si se vor ofili, daca sunt lasate in sacul de hartie. Scapa, asadar, de frunzele din zona ciorchinilor. Strugurii pot fi afectati de acest procedeu, dar nu se vor usca. In cel mai rau caz, se vor dezvolta mai greu, adica vor ajunge la maturitate mai tarziu.

Prinde sacul pe ciorchine. Introdu sacul pe ciorchine cu atentie. Indoaie gura sacului si prinde-o cu banda adeziva sau capseaz-o. Astfel, sacul nu va iesi de pe ciorchine! Repeta procesul pentru fiecare ciorchine in parte!

Renunta la saci in ziua in care decizi sa culegi strugurii. Daca intemperiile scot/rup sacii de hartie, inlocuieste-i cat poti de repede. Scoate sacii de pe ciorchini doar in ziua recoltarii! Examineaza, din cand in cand, strugurii, pentru a vedea daca au ajuns la maturitate!

Foloseste saculeti organza ca alternativa la sacii de hartie! Sacii de hartie sunt voluminosi si pot ingreuna procesul de crestere a strugurilor. De asemenea, iti vor ingreuna verificarea procesului de coacere. Pentru a monitoriza strugurii pe masura ce cresc, aplica saculeti de organza peste ciorchini! Acestea sunt partial transparente, facute din material textil si au un snur cu care pot fi stransi la gura. Daca utilizati sacuketi organza, nu trebuie sa mai rupi frunzele din preajma ciorchinelui.

Metoda 2. Plasa in jurul vitei de vie:

Intinde plasa antipasari, cand strugurii incep sa se coaca. Strugurii vor deveni atragatori pentru pasari pe masura ce se vor coace. Pentru a impiedica salbaticiunile sa devoreze strugurii, poti intinde plasa antipasari deasupra vitei de vie.

De unde prinzi plasa antipasari? In functie de tipul de vie(bolta, pe araci etc), poti prinde plasa de pergola, de tarusi sau de gard. Plasa ar trebui sa atarne direct deasupra vitei de vie, astfel incat sa o poti infasura cu usurinta in jurul plantei. Daca nu ai nimic deasupra strugurilor, construieste un spalier sau infige tarusi de care vei prinde plasa.

Infasoara cu grija plasa antipasari jurul plantei. Acopera planta cu un strat protector de plasa. Invelisul trebuie sa inconjoare planta fara a restrictiona cresterea vitei de vie. Daca invelisul e prea strans, mai slabeste-l.

Prinderea plasei antipasari. Ia un capat al plasei si pliati-l peste celalalt capat. Capseaza capetele impreuna sau prinde-le cu carlige de rufe.Astfel, vei impiedica pasarile pofticioasea sa perturbe invelisul pe masura ce vita de vie creste.

Metoda 3. Repelenti:

Ulei de usturoi. Plaseaza o hranitoare pentru pasari in preajma vitei de vie. Umple hranitoarea cu hrana pentru pasari(seminte). Pulverizeaza peste seminte ulei de usturoi. Mirosul pternic de usturoi va tine pasarile departe. Chiar si unele insecte vor evita zona!

Aparat antipasari. Poti cumpara un astfel de aparat fin magazinele de profil sau poti crea unul acasa. Ai nevoie de o boxa functionala, de un player si d eun cd care sa contina zgomote respingatoare pentru pasari: straigatul unui rapitor(uliu, de exemplu), clopotei de vant sau orice sunet strident, ce poate speria pasarile! Pana sa instalezi insa una stfel de sistem, ar fi bine sa obtii acordul vecinilor...

Plaseaza baloane Mylar stralucitoare langa in vita de vie. Deseneaza fete amenintatoare sau animale rapitoare pe baloane! Muta baloanele, pentur ca pasarile sa creada ca e vorba de fiinte vii! Ca alternativa, daca iti permiti o factura nitel mai mare la electricitate, poti instala lumini stroboscopice in preajma vitei de vie!

Pune ornamente pentru gazon langa vita de vie. Ornamentele pentru gazon in forma de animale de prada pot tine pasarile departe de strguri. Cauta ornamente in forma de bufnite, vulpi sau serpi. Muta obiectele la fiecare cateva zile.

Citeste si: Cum sa tai vita de vie

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Taierea vitei de vie este esentiala pentru o recolta corespunzatoare. Nu e dificil, dar exista cateva reguli...
Inghetata reprezinta unul dintre cele mai populare preparate de cofetarie din lume! Racoritoare, colorata si gustoasa, cunoscuta...
Romanii sunt mari amatori de must! Si bine fac, deoarece aceasta licoare dulce si aromata are o...