Cum sa transplantezi bujorii

Cum sa transplantezi bujorii

Bujorii sunt plante perene usor de cultivat, cu o durata lunga de viata. Daca doresti sa faci transplantarea bujorilor, asigura-te ca le oferi un loc luminos si cu un sol bine drenat. Cand imparti plantele, fiecare sectiune ar trebui sa aiba cel putin 3 muguri si radacini sanatoase pentru ca transplantarea sa fie un succes.

Cum sa transplantezi bujorii:

1. Fa transplantarea cu predilectie in sezonul de toamna. In aceasta perioada planta devine inactiva( latenta), ceea ce face mai sigura mutarea ei in alt loc. Evita sa transplantezi bujorii primavara, cand incep sa infloreasca. Cel mai potrivit interval pentru transplantare: finalul lunii august -inceputul lunii noiembrie.

2. Taierea. In toamna, frunzele bujorului vor deveni maronii si se vor ofili. Taie tulpinile de ujor(chiar de deasupra radacinilor) cu ajutorul unei foarfeci de gradina. Nu trebuie sa pastrezi nicio tulpina, atata timp cat radacina are muguri pe ea! Daca transplantezi bujorii in sezonul primavara, nu taia frunzisul.

3. Sapa bujorii in cerc, la 15-30 cm distanta de radacini. Daca sapi prea aproape de planta, poti taia radacini importante, iar planta nu se va mai dezvolta. Sapa, asadar, un cerc in jurul bujorului, care sa fie la minimum 15 cm distanta de radacina!

4. Foloseste o cazma pentru a slabi radacina din pamant. Continua sa sapi in profunzime, in jurul bujorilor, afanand solul cu atentie. Slabeste pamantul, pana cand poti scoate cu usurinta radacinile din pamant. Daca inca trebuie sa tragi de radacini, inseamna ca nu ai slabit suficient solul! Continua sa sapi, asadar, pana cand radacina bujorului iese cu usurinta!

5. Indeparteaza cu atentie excesul de pamant de pe radacini. Scuta usor planta pentru a indeparta grosul de pamant. Poti folosi chiar si un furtun cu apa pentru a spala solul de pe radacini. Astfel, vei observa cu usurinta radacinile si mugurii, ceea ce te va ajuta sa replantezi in mod corect bujorul.

6. Foloseste un cutit ascutit pentru a taia planta in sectiuni cu 3-5 muguri fiecare. Separa planta in sectiuni de 3-5 muguri(ochi) fiecare. Ai grija sa existe si o portiune sanatoasa a sistemului radicular(radacina). Foloseste un cutit curat pentru a preveni infectarea plantei. Mugurii arata ca niste ochi mici albi/ roz. Daca planta are maximum 5 muguri, o vei replanta ca atare.

7. Alege un loc insorit cu pamant bine drenat. Bujorii au nevoie de cel putin 6 ore de lumina solara in fiecare zi si de sol bogat in nutrienti. Sapa groapa la cel putin 25 cm adancime. Pentru a face solul mai potrivit pentru bujori,amesteca o parte materie organica cu 2 parti de pamant obisnuit! Daca transplantezi mai mult bujori, ai grija sa o faci la o distanta de cel putin 91 cm unul de celalalt. Astfel, se vor dezvolta fara sa se incurce intre ei.

8. Plaseaza radacina astfel incat nu mai mult de 5,1 cm de pamant sa acopere mugurii. Pe masura ce pui radacina in solul proaspat, cauta ochii/mugurii roz. Acestia nu ar trebui sa fie ingropati la mai mult de 5,1 cm in sol. Daca nu tii cont de aceasta regula, planta nu va inflori corect.

9. Umple gaura cu pamant si taseaza usor solul. Odata ce ai plasat radacina in gaura la inaltimea potrivita, astupa gaura cu pamant bogat in nutrienti. Bate usor pamantul, astfel incat radacinile sa fie acoperite si sa existe un strat uniform in zona radacinii.

10. Uda planta, dupa transplantare. Ai terminat transplantarea? Uda planta imediat din belsug. Daca nu ploua mult, uda bujorii o data pe saptamana, pana la primul inghet.

11. Masura antiinghet. Adauga un strat de mulci la sfarsitul lunii noiembrie. Raspandeste 5,1-10,2 cm de mulci pe sol in jurul bujorilor pentru a ajuta la mentinerea sanatoasa a solului si a radacinilor. Indeparteaza mulciul la inceputul primaverii, astfel incat planta sa poata incepe inflorirea.

Citeste si: Cum sa ingrijesti bujorii

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ceapa are nevoie de fertilizare, mai ales daca solul nu este foarte bogat in nutrienti. Exista diversi...
Bujorii se planteaza conform obiceiului la final de vara si inceput de toamna, dupa dezradacinare si divizare....