Daunatori la rosii. Cum sa scapi de omida fructificatiilor

Daunatori la rosii. Cum sa scapi de omida fructificatiilor

Omida fructificatiilor, cunoscuta si ca vierme de rosii si denumita stiintific Helicoverpa armigera, este un daunator care poate distruge rapid o recolta de rosii, ardei, vinete si chiar cartofi. Din fericire , exista metode de prevenire si chiar de combatere. Despre toate acestea vom scrie in cele ce urmeaza.

Daunatori la rosii. Cum sa scapi de omida fructificatiilor. Combatere naturala:

1. Prinde-le manual. E o activitate migaloasa, dar eficienta si ecologica. Nu te teme sa pui mana pe aceste omizi. Sunt inofensive. Poti purta manusi, daca nu-ti place sa le atingi direct. Poti zdrobi omizile sau le poti arunca intr-o galeata cu apa si sapun. Daca nu le observi cum trebuie, pulverizeaza intai planta cu apa. Omizile se vor misca si vor fi mai usor de reperat.

2. Pulverizeaza rosiile cu un insecticid de casa. Amesteca 2 cani de apa, cu o lingurita de piper cayenne si putin sapun lichid de vase. Pulverizeaza amestecul pe toata suprafata plantei, inclusiv pe dosul frunzelor. Pentru a descuraja depunerea de oua, poti adauga in amestec si putin usturoi zdrobit.

3. Introdu insecte/pasari pradatoare in cultura. Prin introducerea unor astfel de insecte si de pasari, vei crea un echilibru in gradina ta. Iata o lista de insecte care se hranesc cu omida fructificatiilor:

- viespea nu doar ca hraneste cu aceasta omida, dar isi ataseaza si larvele de corpul sau. Practic, omida moare incet si sigur, fiind o sursa de hrana pentru puii de viespe;

- gargaritele si neuropterele consuma din plin viermii de rosii;

- pasarile pot fi si mai eficiente, deoarece observa mai bine din aer omizile. Poti atrage inaripatele asigurandu-le o hranitoare in gradina.

4. Pune plante potrivite in jurul rosiilor. Mararul , busuiocul si galbenelele sunt plante care atrag ca un magnet omizile fructificatiilor. De asemenea, aceste plante tind sa atraga insecte benefice si pradatoare care pot consuma omizile. Nu in ultimul rand, ar fi bine sa plantezi busuioc in preajma rosiilor. Acestea vor prinde o aroma speciala.

Daunatori la rosii. Cum sa scapi de omida fructificatiilor. Insecticide:

1. Alege insecticidul. Atentie, unele produse pot fi daunatoare insectelor benefice! iti recomandam:

- botanical Bt (Bacillus Thuringiensis) este un insecticid organic care otraveste omizile, dar nu dauneaza altor plante sau animalelor. BT ucide, de asemenea, viermii de varzasi alte omizi daunatoare;

- piretrinele sunt derivate din floarea de crizantema si sunt folosite pentru a controla puricii, mustele, moliile, furnicile si alti daunatori. Aceste insecticide organice sunt mai sigure pentru sanatatea umana decat alti compusi anorganici;

- spinosad este o substanta naturala produsa de o bacteri din sol. Acest insecticid este eficient impotriva omizilor , dar si impotriva altor daunatori de rosii, cum ar fi paianjenii acarieni sau furnicile.

- pamantul de diatomee este un mineral care se obtine din ocean. Insectele si viermii care intra in contact cu acest praf fin mor.

2. Alege spray/pulbere. Alegerea se face in functie de dimensiunea infestarii din gradina. Prafurile tind sa reziste mai mult, sa ofere un strat mai bun si nu necesita amestecare inainte de aplicare. Totusi , ele pot fi mai greu de aplicat si pot fi transferate la alte plante prin intermediul vantului. Solutiile pentru pulverizare sunt in mare parte concentrate si necesita amestecarea cu apa inainte de utilizare. Odata creat amestecul, el poate fi raspandit rapid pe o suprafata mare.

3. Aplica insecticidul pe plante. Fiecare insecticid este diferit si poate necesita un mod specific de aplicare. Nu aplica insecticidul pana nu citesti instructiunile de pe ambalaj! Cu orice produs pe baza de substante chimice, testeaza o mica sectiune a plantei. Aasteapta 24 ore sa vezi daca nu cumva rosia raspunde negativ la acel tratament.

Daunatori la rosii. Cum sa scapi de omida fructificatiilor. Prevenirea:

1. Aratul. Aratul la inceputul si la sfarsitul fiecarui sezon poate ajuta la distrugerea larvelor. Studiile arata ca pljugul poate provoca o mortalitate de pana la 90%. Larvele traiesc in solul de sub planta, asa ca aratul le va ucide in mare masura.

2. Rotatia culturilor. Fa rotatia in fiecare sezon. otiti-va culturile in fiecare sezon de plantare. Larvele omizii fructificatiilor stau sub pamant in extraszon. Aapoi, se intorc sa consume plantele! Mutarea culturii de rosii intr-un alt loc poate ajuta la prevenirea daunelor. Rosiile se hranesc, de asemenea, foarte mult din sol, asa ca nu ar strica sa plantezi sezonul viitor pe acel loc niste plante care au nevoie de mai putini nutrienti.

3. Acopera pamantul. Folosirea unui mulci din plastic negru in jurul plantelor va impiedica omida fructificatiilor sa iasa din sol.

Citeste si: Cum sa cresti ROSIILE mai rapid. Fara solar sau rasaduri

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Rosiile pot fi conservate in multe feluri in varianta gogonele sau atunci cand ajung la maturitate. Dintre...
Productia de rosii si de castraveti nu te multumeste? Probabil ca nu le oferi ingrasamant sau nu...
Rosiile cresc mari si frumoase, daca folosesti un ingrasamant adecvat. Exista multe solutii pe piata de profil,...