Ce este focul bacterian si cum sa scapi de el

Focul bacterian este o boala care afecteaza , preponderent, parul, marul si gutuiul. Este provocata de Erwinia amylovora, un agent patogen ce poate fi raspandit de insecte si de pasari. Din pacate, boala poate afecta pomii in mod ireversibil, daca nu se aplica un tratament adecvat.

Cum actioneaza focul bacterian. Adus de insecte si de pasari sau transmis prin unelte infestate, ori de la pomi bolnavi adusi in gospodarie, acest agent patogen ataca toate partile copacului: frunze, flori, fructe, lastari si chiar trunchi. Se raspandeste rapid si poate ataca agresiv ducand la uscarea pomului bolnav! Actioneaza din plin in mai si in unie, iar in perioadele caniculare stagneaza

Simptomele focului bacterian:

- aspect palit/ars al inflorescentelor. Acest simptom se poate observa la inceputul primaverii. O floare sau intreaga inflorescenta capata un aspect ofilit, in nuante rosiatice sau brun inchis.

- extinderea la lastari si frunze. Ulcerqatiile pot avea diferite nuante: alb, galben, rosu, brun inchis.

- la nivelul scoartei , apare un mucus bacterian.

- cand bacteria evolueaza, se raspandeste si la nivelul fructelor verzi. In cazul parului, petele negre au un contur verde. Destul de rapid, culoarea neagra se va extinde pe intreg fructul. La mar, petele apar odata cu inrosirea prematura a zonelor din jurul lor. Apoi, merele se brunifica in totalitate.

Focul bacterian. Factori climatici. Ploaia contribuie cel mai mult la imprastierea agentului patogen. Si caldura favorizeaza aceasta boala.

Focul bacterian. Prevenire si control:

- respecta distanta de sadire intre pomi;

- cultiva soiuri mai putin sensibile la focul bacterian. La mar, soiurile sunt sensibile(Vista Bella, Fuji, Idared, Golden Russet, James Grieve, Braeburn, Gala, Jonagold si Banana de iarna), moderat rezistente (Goldrush, Granny Smith, Golden Delicious si Summered) si rezistente (Freedom, Red Delicious, Enterprize si Liberty);

- aplica tratamente specifice. Substantele impotriva focului bacterian se gasesc in magazinele de profil;

- dezinfecteaza uneltele de taiat cu alcool/clor;

- daca ai stupi, muta-i la o distanta apreciabila de livada;

- nu fertiliza in exces cu azot;

- indeparteaza ramurile afectate de focul bacterian. Fa taietura de cel putin 30 centimetri fata de ultimul semn al infectiei.

- arde ramurile bolnave, impreuna cu frunzele, lastarii si fructele, daca este cazul. Astfel, reduci riscul de contaminare.

Citeste si:  Care sunt bolile copacilor si cum sa le recunosti