Afla cum se trateaza coastele fracturate

 Afla cum se trateaza coastele fracturate

Coastele rupte sau fracturate sunt rezultatul unei traume in zona pieptului, cum ar fi o lovitura, o cazatura sau un accident de masina.

Fara tratament, acestea se vindeca in aproximativ doua luni, insa pot aparea diferite complicatii, precum perforarea rinichilor, a ficatului sau a plamanilor. Asadar este important de stiut cum se trateaza costele fracturate.

1

Tratarea imediata:
Aplicati gheata pe coastele rupte, reducand, astfel, inflamarea si durerile. Umpleti o punga cu gheata si inveliti-o intr-un prosop. Aplicati gheata pe coastele rupte, in mai multe reprize, timp de 20 de minute cu pauza de cate10 minute. Faceti aceasta timp de cateva ore dupa accidentare si ori de cate ori zona respectiva este inflamata si va doare.

2

Nu bandajati si nu strangeti coastele fracturate in niciun fel. Desi in trecut aceasta practica era destul de frecventa, deoarece diminua durerea, s-a ajuns la concluzia ca poate provoca infectii la nivelul plamanilor sau chiar pneumonie.

Luati calmante, ca unic tratament aplicabil coastelor rupte, deoarece trebuie lasate sa se vindece singure, in timp. Puteti opta pentru medicamente orale pe baza de ibrupofen sau puteti apela la ajutorul medicului pentru a va prescrie un anestezic injectabil, care sa va calmeze durerea pe termen lung.  

Mergeti la control medical. Cateodata coastele se fractureaza in mai multe locuri si pot aparea complicatii. Asadar un consult medical va poate ajuta sa clarificati situatia si sa primiti o prescriptie pentru anumite medicamente.

3

Tratarea pe termen lung:

Aplicati gheata pe coastele fracturate, o data pe zi, pentru a reduce inflamatia.

Faceti exercitii de respiratie si de tuse, pentru a impiedica aparitia infectiilor pulmonare. Este indicat sa inspirati aer adanc, din ora in ora, in ciuda durerii, tinand aerul inauntru timp de 10 secunde. Tusea ajuta, de asemenea, la largirea plamanilor, insa poate fi extrem de dureroasa, de asemenea. Tineti o perna pe coastele rupte, pentru a reduce durerea si tusiti de 5-10 ori, de cel putin 3 ori pe zi.

Evitati prea multa miscare, cum ar fi practicarea vreunui sport, mersul la sala, alergarea, inotul sau alte activitati care implica multa miscare, deoarece va pot inrautati fractura. Puteti, insa, sa conduceti, sa mergeti la serviciu si sa faceti curatenie in casa, fara nicio problema, deoarece aceste activitati nu implica un efort considerabil.

Faceti repaos la pat. Evitati pe cat posibil sa iesiti din casa si incercati sa dormiti cat mai mult, pentru a va putea reveni total in 3-6 saptamani.

Luati calmante, daca este necesar, pentru a putea respira normal si pentru a diminua durerea. Faceti acest lucru de cel mult doua ori pe zi, pentru a evita aparitia altor probleme.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Respiratia corecta va poate ajuta sa alergati mai repede, pe distante mai lungi, fara sa depuneti efort...
Plamanii au rolul de a transporta oxigenul din atmosfera in sange si de a elimina dioxidul de...
Femeile insarcinate trec prin multe stari, ce combina bucuria cu stresul, mai ales in primul trimestru. Iata...