Cum se face manevra Heimlich?

Cum se face manevra Heimlich?

Manevra Heimlich este o tehnica urgenta, ce poate salva viata unei persoane in cateva secunde.

Aceasta reprezinta o actiune simpla, prin care se pot inlatura resturi de mancare sau alte obiecte din caile respiratorii ale unei persoane, atunci cand aceasta se ineaca, deoarece se exercita o presiune sporita asupra abdomenului si a pieptului, ce impinge cu putere obiectul, afara.

Daca stiti cum se face manevra Heimlich puteti salva viata unei persoane. Iata cate sfaturi in acest sens:

1

Stabiliti daca persoana in cauza chiar se ineaca. O astfel de victima isi tine mainile la gat si are o privire disperata si panicata, nu poate sa respire sau sa vorbeasca, deoarece are caile respiratorii obstructionate (aerul nu ajunge la plamani).

Alte simptome includ: respiratia greoaie, incapacitatea de a respira eficient, invinetirea buzelor si a fetei, din cauza lipsei de oxigen si pierderea cunostintei.

2

Linistiti victima, spunandu-i ca o veti ajuta.

3

Ridicati victima in picioare.

4

Loviti victima pe spate, intre omoplati, cu ajutorul mainilor, inainte de aplicarea manevrei.

5

Stati in spatele victimei, cu picioarele indepartate, pentru a putea prinde victima, daca aceasta lesina. Prindeti victima de abdomen cu ambrele brate. Tineti pumnul inclestat la mana dreapta. Apasati pumnul de-asupra buricului victimei, sub cosul pieptului. Prindeti pumnul mainii drepte, cu putere, cu ajutorul mainii stangi, tinand la distanta degetul mare, pentru a nu rani victima.

6

Aplicati manevra Heimlich. Apasati cu putere abdomenul victimei cu miscari rapide, dinspre interior spre exterior. Faceti miscari in forma literei J. Folositi-va toata forta, ca si cum ati incerca sa ridicati victima in brate, din aceasta pozitie. Faceti cate 5 miscari rapide si succesive. Repetati seriile de miscari, pana obiectul este eliminat. Daca manevra are succes, victima va tusi si va elimina obiectul. Daca victima este copil nu folositi atat de multa presiune. Daca victima lesina, opriti imediat manevra.

7

Verificati daca victima respira normal. Odata ce obiectul a fost inlaturat, majoritatea persoanelor respira normal. Daca acest lucru nu se intampla, continuati miscarile manevrei.

8

Chemati imediat salvarea, daca nu reusiti sa eliberati caile respiratorii.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Iata cateva informatii cu privire la primul ajutor in caz de inec: Fiti vigilenti la semnele inecului....
Resuscitarea cardio-pulmonara este o tehnica de repornire a inimii si a respiratiei unei persoane inainte de sosirea...
Violenta conjugala este o problema frecvent intalnita in viata reala si se refera la agresiunea fizica si/sau...