Cum poti supravietui unei caderi de la o mare inaltime

Cum poti supravietui unei caderi de la o mare inaltime

Care este inaltimea maxima de la care poti cadea si sa supravietuiesti? Nu exista un raspuns matematic! Cert este ca si o cadere de la primul etaj al unui bloc se poate termina rau. Ce sa mai vorbim despre o cadere de la 10 000 metri?! Totusi, exista o persoana care a cazut de la aceasta inaltime si a reusit sa scape cu viata! Este vorba despre insotitoarea de zbor iugoslava Vesna Vulovic!

Povestea incredibila a Vesnei Vulovic. In 1972, avionul in care se afla si Vulovic a explodat in urma unui atac cu bomba. Femeia a suferit rani grave, stand in coma cateva luni. Si-a revenit si a fost reangajata in aviatie, dar intr-un job de birou. Nu si-a amintit niciodata ce s-a intamplat in timpul acelui episod tragic de pe urma caruia doar ea a scapat…

Asadar, sa vedem care sunt sansele de supravietuire si cum trebuie sa te comporti atunci cand cazi de la inaltime mare. Sa speram ca nu te vei afla vreodata intr-o astfel de situatie.

Cadere dintr-o cladire inalta(de la fereastra/balcon):

- in timpul caderii, daca te sperii, poti muri chiar inainte de a ajunge la sol! Din cauza nivelului mare de frica, inima poate ceda! Daca reusesti sa iti pastrezi cat de cat cumpatul, incearca sa te agati de orice in timpul caderii! Astfel, vei incetini caderea, iar viteza la impact va fi mai mica si vei spori sansele de supravietuire!

- suna ca o gluma sinistra, dar nu ne jucam cu asa ceva! Incearca sa iti relaxezi muschii in timpul caderii. S-a dovedit ca oamenii aflati in stare avansata de ebrietate si bebelusii supravietuiesc cel mai frecvent caderilor de la inaltime. In primul rand, nici copiii, nici betivii nu isi dau seama, in totalitate, ce se intampla. Alcoolul este un inhibator care poate bloca centrii nervosi responsabili cu frica. Nu ti-e teama! Nu te incordezi! Simplu! In ceea ce priveste micutii, oasele lor sunt mult mai moi decat cele ale unui adult, iar craniile lor au sanse mari sa se deformeze la impact. E mult mai bine decat sa se crape…

- indoaie genunchii, dar nu exagerat de mult si incearca sa tii picioarele unul langa altul. Astfel, ambele picioare vor atinge solul simultan, iar impactul va fi mai redus. In plus, incearca sa aterizezi pe varfuri pentru a absorbi forta impactului. Cel mai probabil iti vei rupe picioarele, insa acesta e raul cel mai mic.. Nu ateriza cu picioarele drepte, nu le tine departate si nu ateriza pe un picior, gandindu-te ca il vei salva pe celalalt!

- protejeaza-ti capul cu bratele, in timpul caderii. In momentul in care picioarele tale ating betonul (in cel mai rau caz) sau pamantul(ceea ce este mai bine), probabil vei sari putin si apoi vei cadea. Pentru a avea sanse mai mari, tine bratele in jurul capului. Asa il vei proteja de un impact devastator!

- odata ce ai avut sansa supravietuirii, asteapta ajutorul fara sa incerci sa te deplasezi!

Cadere dintr-un avion. Dureaza intre 3 si 6 minute pentru a cadea de la inaltimea de 10 km. In timpul caderii corpul va atinge viteza de aproape 200 km/h! Din pacate, sansele de a supravietui sunt minuscule. Totusi, viata e darul suprem, asa ca trebuie sa incerci:

- cei care au reusit sa supravietuiasca s-au aflat intotdeauna in partea din spate(coada) a avionului;

- daca avionul se dezmembreaza, vei auzi un vuiet asurzitor si vei trai o senzatie acuta de frig. Oxigenul e putin la acea inaltime, asa ca probabil vei lesina. Totusi, odata ce avionul va ajunge in straturile inferioare ale atmosferei, s-ar putea sa redevii constient;

- incearca sa te ghemuiesti intr-un scaun sau sa te urci pe niste resturi! Iti cresti cumva sansele de supravietuire. Asa a declarat Larisa Savitskaya, supravietuitoarea unei prabusiri cu avionul de o inaltime de aproape 5 km! Norocul cel mai mare: Larisa a cazut intr-o padure cu copaci tineri!

- sunt de doua ori mai putini supravietuitori dupa o cadere libera individuala decat in cazul celor care au cazut agatati de anumite resturi! Un exemplu celebru: pilotul militar Alan Magee. In 1943, a cazut din avionul sau care zbura la inaltimea de 6 000 metri. A supravietuit dupa ce s-a prabusit prin acoperisul unei gari. Daca se intampla sa te afli intr-o astfel de situatie, aminteste-ti:

- sa iei pozitia unui parasutist in cadere. Intinde picioarele si bratele. In acest fel, veti incetini caderea;

- incearca sa directionezi zborul. Pentru a te deplasa inapoi, indoaie picioarele ca si cum ai dori sa iti atingi capul cu tocurile. Pentru a te deplasa spre dreapta, coboara umarul drept si indoaie corpul spre dreapta.

- incearca sa nu aterizezi pe apa. Caderea pe suprafata apei are impactul unei caderi pe ciment...Indreapta-te, daca sunt solutii, spre un camp sau spre o padure! Pe de alta parte, exista sansa sa fii strapuns de o ramura. Cele mai bune alternative sunt zapada sau o capita de fan.

- provocarea continua, dupa ce ai supravietuit caderii! Trebuie  sa cauti ajutoare! Juliane Koepcke avea 17 ani cand s-a prabusit de la o inaltime de peste 3 km in padurea amazoniana. Avea clavicula rupta, multe rani minore si zgarieturi. De mancare? Doar o punga cu bomboane. Dupa 9 zile de ratacire prin jungla, nemtoaica a reusit sa gaseasca ajutoare!

Citeste si: Ce sa nu faci NICIODATA in timpul unui zbor cu AVIONUL

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cu fiecare taietura sau zgarietura se va forma o crusta sau ceea ce , in limbaj popular,...
Romania n-a mai cunoscut de cativa ani buni o iarna autentica! Si cand spunem asta, ne referim...
Ti se intampla uneori sau chiar adesea sa te curentezi in momentul in care atingi alta persoana...