Cum sa micsorezi o palarie/sapca

Cum sa micsorezi o palarie/sapca

Ai cumparat o palarie/sapca faina, dar ti-ai dat seama prea tarziu ca e mare? S-a largit palaria/sapca preferata? Daca te afli intr-o astfel de situatie, afla ca exista rezolvare! Aceste accesorii vestimentare se pot micsora destul de simplu. In general, e nevoie de apa si de caldura. De asemenea, exista banda speciala pentru micsorarea circumferintei unei palarii/sepci.

Cum sa micsorezi o palarie/sapca din bumbac/ poliester:

1. Pulverizeaza partile laterale ale palariei cu apa rece. Umple un pulverizator cu apa. Stropeste partile exterioare ale palariei, avand grija sa nu uzi materialul prea tare. In cazul in care palaria are cozoroc(sepcile sport sunt, de exemplu prevazute cu asa ceva) , nu uda partea din fata. Astfel, sapca isi va pastra forma.

2. Usuca palaria cu fohnul setat pe caldura ridicata. Tine sapca intr-o mana, iar cu cealalta usuca materialul cu miscari ianinte si inapoi. Doar asa materialul nu se va supraincalzi. Evita sa incalzesti borul. Majoritatea palariilor au o banda elastica/o banda de transpiratie pe margine, iar incalzirea acesteia poate afecta forma palariei.

3. Repeta procesul. Probeaza palaria/sapca. Daca inca e larga pe cap, repeta umezirea si apoi uscarea. Palaria trebuie sa se simta confortabil. In niciun caz sa te stranga.

4. Inmoaie banda elastica timp de 10 minute in apa calda. Daca palaria/sapca nu se micsoreaza suficient nici dupa umezire. ocupa-te de banda elastica! Umple chiuveta cu apa fierbinte. Introdu apoi banda elastica/ de transpiratie(cea din spater)in apa fierbinte si las-o sa stea 10 minute. Ai grija sa nu uzi si restul palariei, deoarece o poti deforma.

5. Incinge palaria timp de 5 minute in cuptorul setat la 149 grade Celsius. Preincalzeste cuptorul. Tapeteaza o tava cu hartie de copt. Pune palaria/sapca umeda in tava. Introdu tava in cuptor. Scoate-o dupa 5 minute. Ar trebui sa fie uscata si gata de purtat!

6. Pune palaria/sapca in uscatorul de rufe. Seteazauscatorul ep caldura maxima si pe cel mai lung ciclu. Nu uita, totusi, ca uscarea in uscator e destul de dura, asa ca palaria se va deforma putin.

Cum sa micsorezi o palarie din pasla/paie:

1. Pulverizeaza palaria cu apa rece. Umezeste materialul , stropindu-l cu apa rece dintr-un pulverizator. Nu uda marginea palariei, deoarece va fi afectata banda elastica din interior, ceea ce inseamna deformarea palariei.

2. Incalzeste apa intr-un ceainic/alt vas metalic. Ceainicul e cel mai potrivit pentru a micsoara o palarie cu ajutorul aburului. Incalzeste toate partile palariei, inclusiv partea din interior cu tot cu bor. Da apa in clocot, apoi tine palaria deasupra ceainicului care elimina abur. Alternativ, infierbanta un fier de calcat si tine-l aproape de palarie, avand grija sa nu o arzi! Caldura inmoaie fibrele, facandu-le maleabile. Modeleaza palaria cat este calda si usor umeda.

3. Usuca palaria si incalzeste-o iar. Pune palaria deoparte intr-un loc cu o buna circulatie a aerului, dar nu prea multa caldura. Dupa uscare, testeaz-o. Daca e inca larga, repeta procesul de incalzire. Aburul fierbinte o va micsora putin de fiecare data.

4. Pulverizeaza palaria cu apa rece. Daca palaria tot e mare, umezeste-o iar cu pulverizatorul. De data asta si pe interior! Evita borul, pentru a nu-l deforma.

5. Pune palaria umeda intr-un autoturism aflat in soare. Caldura care se acumuleaza in masina va grabi procesul de micsorare a palariei. No lasa, totusi, mai mult de jumatate de ora, pentru ca s-ar putea sa se micsoreze prea mult. Cel mai bine ar fi sa o verifici din cand in cand.

Cum sa micsorezi o palarie/ sapca. Banda pentru ajustarea marimii:

1. Masora spatiul dintre palarie si cap. Introdu degetul intre marginea palariei./sepcii si cap. Astfel vei masura in mare distanta ce trebuie umpluta.

2. Aplica banda pentru ajustarea marimii. Taie banda pe marimea potrivita si aplic-o sub captuseala. Initial, doar de proba, apoi lipeste-o(e prevazuta cu adeziv)! Ai grija sa o lipesti de material nu de captuseala. Altfel, sar putea ca palaria/sapca sa se cuteze inestetic.

Citeste si: Cum se iau masurile pentru palarii

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Palaria e un accesoriu care poate transforma un look in bine sau in rau. Indiferent de modelul,...
Palariile de marime potrivita nu sunt usor de gasit, deoarece acestea se fac pe masuri standard, iar...
E greu sa gasesti o palarie care sa ti se potriveasca perfect atata vreme cat in magazine...