Otet de mere. Ingrediente:
- 2 kg de mere curatate(alege soiul);
- 2 litri de apa calda;
- 400 grame + 280 grame de miere/zahar;
- 80 grame de paine uscata de secara, 40 grame de drojdie proaspata/10 grame de drojdie uscata (optional. Grabeste procesul de fermentare).
Otet de mere. Mod de preparare:
- da apa in clocot apoi las-o sa se raceasca putin;
- spala merele si curata partile stricate, in caz ca exista;
- cantareste merele;
- marunteste merele cu tot cu coaja si cotoare. Poti face asta prin masina de tocat, blender, robot de bucatarie sau chiar prin razatoare.
- dizolva 400 grame de miere in apa calda;
- toarna solutia obtinuta peste merele maruntite.
- adauga painea uscata de secara, drojdia proaspata maruntita/drojdia uscata in solutie. Asta doar daca vrei sa grabesti procesul de fermentare;
- amesteca bine;
- acopera vasul cu tifon impaturit in 4 straturi si fixeaza-l cu un elastic pentru bani;
- lasa merele la fermentat pentru 10 zile la o temperatura cuprinsa intre 20 si 30 grade Celsius;
- in timpul fermentarii, amesteca merele de 2 ori pe zi;
- dupa fermentare, strecoara solutia obtinuta printr-o strecuratoare tapetata cu 2 straturi de tifon;
- stoarce bine merele apoi arunca-le;
- cantareste lichidul. Ar trebui sa ai cam 2,5 litri;
- aduaga mierea ramasa in lichid (cate 100 grame de miere la fiecare litru de lichid).;
- amesteca bine;
- toarna solutia intr-un borcan incapator;
- acopera borcanul cu panza, fixand-o cu un elastic pentru bani;
- lasa solutia sa fermenteze la temperatura indicata si mai sus pentru inca 50-60 zile;
- nu muta borcanul in aceasta perioaoda;
- in urma reactiilor chimice, va rezultat acidul acestic. Solutia se va clarifica, iar pe fund se va forma un sediment;
- strecoara otetul rezultat prin 8 straturi de tifon;
- toarna otetul in sticle)de preferat inchise la culaore) si inchide-le ermetic cu capace;
- pastreaza otetul intr-un loc racoros(4-20 grade) si intunecos(beci, pivnita);
- la 2-3 luni distanta, probabil vei vedea niste franjuri portocalii in otet. Nu s-0a stricat nimic! E doar sedimentul final, deloc periculos pentru sanatate;
Citeste si: Cum se prepara otetul de orez