Metode de prajire a boabelor de cafea

Metode de prajire a boabelor de cafea

Cafeaua prajita in casa este mai proaspata si mult mai savuroasa, decat cea din comert. Iata cateva metode de prajire a boabelor de cafea:

In primul rand este important sa cunoasteti urmatoarele informatii despre prajirea boabelor de cafea:

Indiferent ce metoda alegeti, trebuie sa luati in considerare caracteristicile boabelor de cafea, atunci cand le prajiti.

Perioada de prajire tine de preferintele personale.

Tineti cont de miros. Prin prajire, boabele verzi de cafea capata o culoare galbuie si emana un miros ca de iarba, iar apoi devin maronii, fumega putin si capata mirosul tipic al cafelei.

Durata prajirii poate fi determinata de culoarea boabelor de cafea. Cu cat culoarea acestora e mai inchisa, cu atat sunt mai bine prajite. 

Iata caracteristicile boabelor de cafea, in functie de nuanta de maro capatata prin prajire:

o Maro foarte deschis. Aceasta nuanta trebuie evitata, deoarece boabele de cafea capata un gust acru, sunt moi ca textura, au o aroma medie si nu capata tenta dulceaga, tipica cafelei bine prajite.

o Maro deschis. Aceasta nuanta este tipica boabelor de cafea prajite in Statele Unite, avand o textura corespunzatoare, o aroma puternica si o usoara tenta dulceaga.

o Maro. Aceasta culoare este specifica boabele de cafea prajite in vestul Statelor Unite, avand o textura corespunzatoare, o aroma puternica si o usoara tenta dulceaga.

o Maro inchis mediu. Aceasta nuanta este specifica boabelor de cafea utilizate in cafenele franceze sau vieneze, avand o textura corespunzatoare, o aroma puternica si o puternica tenta dulceaga.

o Maro inchis. Aceasta nuanta corespunde boabelor de cafea specifice expresso-ului frantuzesc, avand o textura corespunzatoare, o aroma medie si o puternica tenta dulceaga.

o Maro foarte inchis (aproape negru). Aceasta nuanta este specifica boabelor de cafea folosite in cafenelele spaniole sau frantuzesti, care sunt moi ca textura, au o aroma slaba si o usoara tenta dulceaga.

Tineti cont de zgomot. In timpul prajirii, apa din boabele de cafea incepe sa se evapore, producandu-se un zgomot similar cu al floricelelor de porumb, in timp ce se deschis, fiind la inceput mai slab si apoi mai intens.

1. Prajirea boabelor de cafea in cuptor
Aceasta metoda prezinta avantaje si dezavantaje. Un dezavantaj ar fi acela ca din cauza faptului ca circulatia aerului este foarte redusa in cuptor, boabele de cafea nu se prajesc uniform, iar un avantaj este acela ca datorita acestui fapt, cafeaua capata o aroma mult mai intensa, daca este prajita la temperatura corecta.

Preincalziti cuptorul la 232 °C. Intre timp, pregatiti tava speciala pentru prajit boabe de cafea, tapetand-o cu o foaie de copt cu multe gaurele mici si cu margini ridicate, care vor impiedica imprastierea boabelor de cafea din tava.

Turnati boabele de cafea in tava, asezandu-le intr-un strat uniform pe intreaga suprafata acesteia, avand grija sa nu se suprapuna. Dupa ce cuptorul s-a incazit, introduceti boabele, pe gratarul din mijloc.

Prajiti boabele timp de 15-20 de minute, urmarind zgomotul, produs de evaporarea apei din acestea. Daca zgomotul este puternic, atunci boabele se prajesc si se inchid la culoare. Pentru o prajire uniforma, amestecati boabele in tava, o data la cateva minute.

Scoateti boabele din cuptor, odata ce considerati ca s-au prajit suficient si puneti-le la racit intr-o stercuratoare metalica, amestecandu-le. Acest lucru va ajuta la racirea mai rapida a boabelor de cafea si la eliminarea cojilor.

2. Prajirea boabelor de cafea intr-un aparat clasic de facut popcorn
Daca doriti sa prajiti boabele de cafea pe aragaz, atunci cea mai buna solutie este utilizarea unui aparat clasic de facut popcorn. Prin aceasta metoda, cafeaua va capata o textura mai puternica, insa aroma acesteia va fi mai putin intensa.

Puneti aparatul de facut popcorn pe aragaz si asigurati-va ca temperatura acestuia ajunge la 232 °C, verificand cu ajutorul unui termometru special.

Adaugati boabele de cafea, fara a depasi cantitatea de 250 de grame. Inchideti capacul aparatului si incepeti sa intoaceti manivela, in mod constant, pentru ca boabele sa se prajeasca uniform.

Fiti atenti la zgomotul produs de boabe in timpul prajirii. Dupa aproximativ 7 minute, se va auzi un zgomot asemanator cu cel al popcornului cand se deschide, insemnand ca boabele incep sa se prajeasca. Totodata, bucataria se va umple de un fum cu miros puternic de cafea. Dati drumul la hota si deschideti geamul, pentru a elimina fumul.  

Verificati des culoarea boabelor, dupa ce incep sa produca zgomotul specific prajirii. Cand acestea capata culoarea dorita, turnati-le intr-o strecuratoare metalica si continuati sa le amestecati, pana cand se racesc complet.

3. Utilizarea unui aparat special pentru prajirea boabelor de cafea

Aceste aparate sunt foarte costisitoare, dar extrem de eficiente, functionand pe acelasi principiu ca si aparatele de popcorn, insa folosind aer cald, pentru a asigura o prajire uniforma a boabelor de cafea.

Aparatele speciale de prajire a boabelor de cafea cu aer cald au un recipient de sticla, care permite verificarea culorii boabelor, in timpul prajirii, asadar puteti scoate boabele, cand obtineti culoarea dorita.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ceaiul de menta este o bautura delicioasa si relaxanta, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Indiferent daca il...
Romania este o tara binecunoscuta pentru vinurile sale de inalta calitate! Daca esti un degustator la inceput...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare