Cum sa faci TOBA de PUI

Cum sa faci TOBA de PUI

Toba nu lipseste de pe masa romanilor in perioda Craciunului. Cu siguranta, cei mai multi ati auzit de toba de porc. Exista, insa, o alternativa la fel de gustoasa, pentru cei care, dintr-un motiv sau altul, nu pot sa nu vor sa consume carne de la Ghita: toba de pui!

Astazi, iti prezentam o reteta de toba simpla, astfel incat poate fi facuta si de gospodinele de la oras. Inainte de a te apuca de treaba, nu uita sa alegi un recipient de suc cu forma rotunda pentru a da forma rotunda tobei.

Ingrediente:

- pui intreg de 1.5 kg;

- 35 g de gelatina;

- 3 frunze de dafin;

- 5 boape de piper negru;

- 5 catei de usturoi;

- o lingura de sare.

Mod de preparare:

1. Spala carnea bine. Scoate pielea din zonele mai grase.

2. Intr-o cratita medie, pune carnea de pui, gelatina, frunzele de dafin, boabele de piper si sarea.

3. Cratita in care pui carnea sa aiba circa 3 litri. Mai ia o alta cratita mai mare de 5 litri, sau asa le alegi ca sa incapa una in alta. In cea mai mare pui apa pe jumatate, in cea mai mica sa fie carnea.

4. Pune cratita mica in cea mai mare care are apa in ea. Ai grija sa fie apa sub cratita mica, dar sa nu iasa pe margini. Aprinde focul, lasa sa inceapa apa sa fiarba din cratita mare, apoi da focul mic, pune un capac pe toata constructia si lasa asa 3 ore. Carnea va lasa sucul propriu si asa se va coace foarte bine si incet, fara a deteriora proprietatile gelatinei.

5. In acest timp mai intoarce de vreo 3 ori bucatile de carne. Daca in acest timp scade mult apa in cratita mare, mai adauga cate putina apa fierbinte.

6. Scoate cratita mica din apa, bucatile de carne le scoti pe o farfurie sa se racoreasca bine.

7. Pregateste zeama de toba, in acest timp. Usturoiul il pisezi bine, amesteci cu zeama si apoi o strecori. Daca vrei toba mai picanta, pune direct usturoiul maruntit in carne.

Zeama o potrivesti de sare, la gust. Ideal ar fi sa fie un pic mai sarata decat trebuie - dupa gelifiere i se mai ia din sare si ar putea sa nu aiba un gust pronuntat.

8. Carnea o alegi de pe oase si o rupi in bucatele medii.

9. Pune carnea intr-o cutie de la suc natural, taiata la gat si spalata bine. Toarna zeama incat sa se acopere bine carnea si mai agita putin cutia ca sa ajunga pana la fund.

10. Acopera cutia cu o folie si pune-o la frigider pentru cateva ore.

11. Dupa acest timp, taie cutia cu o foarfeca si scoate toba gata.

12. Feliaz-o dupa cum iti place, se taie foarte frumos si uniform.

13. Pastreaz-o la frigider invelita in hartie de copt.

Pofta buna!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pentru aceasta reteta se folosesc aceleasi ingrediente ca la toba de casa, numai ca se adauga si...
Toba de casa este ca o piftie preparata din cap de porc, urechi de porc, sorici si...
Masa de Craciun inseamna traditie si mancaruri alese. Chiar daca predomina bucatele delicioase din carne de porc,...