Cum sa usuci rapid siliconul. Metodele acestea nu dau gres

Cum sa usuci rapid siliconul. Metodele acestea nu dau gres

Siliconul este un adeziv si un material de etansare popular, cu o mare varietate de utilizari. Acest material este ideal pentru reparatii auto, intretinere in casa si lucrari de constructii. Daca te grabesti si doresti ca siliconul sa se usuce mai repede, tine cont de sfaturile de mai jos.

Cum sa usuci rapid siliconul:

Aplica un catalizator de uscare. Aplica catalizatorul direct pe adezivul siliconic. Catalizatorul intareste siliconul indepartand apa din compus si marind puritatea adezivului.

Razuieste excesul de adeziv. Daca stratul de adeziv este prea gros, se va usca mai greu. Razuieste, asadar, surplusul cu un cutit de chit. Daca nu ai asa ceva, merge si cu un cutit cu o lama mai ingusta. Potri face acelasi lucru si in cazul etansantului.

Deschide ferestrele in camera in care ai aplicat adezivul. Adezivul se va usca repede daca incinta este bine ventilata. De asemenea, temperatura din camera nu trebuie sa fie mare. Inca se mai crede total eronat ca siliconul se usuca mai repede la temperaturi ridicate. In realitate, umiditatea va incetini procesul de uscare.

Important! Uscarea si intarirea(vindecarea) sunt lucruri total diferite. Uscarea este procesul initial prin care se evapora apa. Vindecarea dureaza. Ea este finalizata atunci cand se produc modificarile chimice de dupa expunerea siliconului la oxigen. Siliconul devine un material de etansare complet functional daca s-a uscat. Nu trebuie neaparat sa astepti sa se vindece.

Foloseste un ventilator. Plaseaza ventilatorul la circa un metru distanta de locul in care ai aplicat adezivul. Ai grija sa setezi ventilatorul la o viteza medie. Tine ventilatorul in aceaca pozitie aproximativ o ra.

Cumpara adeziv rezistent la temperaturi scazute, daca lucrezi iarna. Adezivii pe baza de silicon nu ingheata in sezonul rece, asa ca ii poti folosi chiar daca temperatura scade. Acesti adezivi se usuca mai repede in medii reci sau umede. De asemenea, puteti cumpara un material de etansare pentru temperatura scazuta, insa ai grija sa nu il aplici in perioade de ger. Etansantul rezistent la frig poate fi utilizat cu succes cand temperatura fluctueaza intre 0 si 4 grade Celsius .

Foloseste adeziv special. Majoritatea marcilor au si versiuni cu uscare rapida. Unele produse au specificatia uscare rapida pe eticheta. Altele anunta ca: 30-minute water-ready sau adeziv instant. Si aceste formule sunt fabricate astfel incat sa se usuce rapid! Exista si etansant siliconic cu uscare rapida. Nu costa cu mult peste cel normal, asa ca reprezinta o buna solutie daca te grabesti.

Nu utiliza adeziv expirat. Daca adezivul se usuca mai greu decat scrie pe tub, e foarte probabil ca materialul sa nu mai fie in perioada de valabilitate. Etansantii isi pastreaza calitatea in jur de un an, insa nu se strica niciodata. Unii producatori se lauda ca adezivul lor are garantie pe viata. Nu e doar marketing. Adezivul expirat se va usca in continuare, insa procesul va dura mai mult.

Evita pastrarea adezivului la temperaturi extreme. Temperatura optima pentru depozitarea adezivului este de 20 grade Celsius. Isi va pastra, insa, calitatea la temeperaturi cuprinse intre 15 si 27 grade. Nu tine adezivul in locuri care se incing(spre exemplu, in garaj pe timp de vara). Dac faci asta, siliconul se va ingrosa si se va usca foarte greu dupa aplicare.

Citeste si: Cum sa folosesti granitul in amenajarea casei

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Facturile la electricitate au crescut considerabil in ultima perioada. Din aceasta cauza, dar si pentru protectia mediului,...
Detii o casa de vacanta la munte sau intr-un sat pitoresc de pe meleagurile autohtone? Atunci stii...