Colac cu merisoare. Ingrediente pentru maia:
- 200 mililitri de lapte cald;
- 7 grame de drojdie uscata;
- o lingura de zahar tos (din cantitatea totala);
- 33 linguri de faina (din cantitatea totala);
Colac cu merisoare. Ingrediente pentru aluat:
- un ou plus un albus;
- 120 grame de zahar tos;
- esenta de vanilie/zahar vanilat, dupa gust;
- merisoare uscate - optional;
- 40 grame de smantana fermentata;
- 600 grame de faina,
- 5 grame de sare;
- 40 grame de unt moale;
- o lingura de ulei vegetal de floarea-soarelui;
Colac cu merisoare. Ingrediente pentru ungere:
- un galbenus;
- o lingura de lapte;
- seminte de susan pentru decor.
Colac cu merisoare. Mod de preparare:
- pregateste maiaua. Combina drojdia uscata cu laptele cald, zaharul tos si faina. Lasa drojdia sa se activeze cat pregatesti restul ingredientelor;
- prepara aluatul. Adauga oul si albusul, smantana fermentata, zaharul tos si cel vanilat in castronul pentru framantat. Omogenizeaza ingredientele cu ajutorul unui tel;
- apoi incorporeaza maiaua;
- da faina prin sita si adaug-o treptat in castron;
- amesteca intai cu o spatula , apoi framanta aluatul cu mainile;
- transfera bila de aluat pe masa si mai framant-o cu uleiul vegetal si untul moale;
- muta aluatul intr-un vas adanc, uns cu ulei vegetal. Acopera-l cu un prosop si lasa-l sa dospeasca la cald timp de o ora, ora si jumatate;
- transfera aluatul dospit pe suprafata de lucru si modeleaza-l iar in forma de bila;
- muta iar aluatul in bol si mai lasa-l la crescut jumatate de ora la cald;
- taie aluatul in doua parti pe care le vei modela in bile;
- acopera bilele de aluat cu o folie alimentara si lasa-le sa creasca timp de 15 minute pe masa;
- ia cate o bila si intinde-o pe suprafata de lucru presarata cu faina intr-o foaie subtire si dreptunghiulara, cu lungimea de 50 centimetri;
- adauga un rand de merisoare la una dintre marginile lungi si rulezaza aluatul in forma de rulou;
- fa la fel si cu cea de-a doua bila de aluat;
- impleteste snururile obtinute in forma de cosita si uneste-le capetele impreuna. Pune-o pe o tava tapetata cu hartie de copt si acoper-o cu o folie alimentara. Las-o sa creasca;
- combina laptele cu galbenusul;
- periaza colacul cu amestecul de lapte si galbenus;
- presara colacul cu seminte de susan;
- da colacul in cuptorul preincalzit pana la 180 grade Celsius, timp de 45 minute.
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Reteta: Cozonac umplut cu mac si alte mirodenii