Cum sa faci colac de Craciun cu merisoare

Cum sa faci colac de Craciun cu merisoare

Colacul nu lipseste de pe mesele de Craciun ale credinciosilor din Romania. E o traditie de mult pastrata care ofera insemnatate acestei mari sarbatori crestine. Daca obisnuiai sa cumperi colac pentru masa de sarbatoare, te sfatuim sa schimbi obiceiul. Fa colacul in caldurica propriei bucatarii. Nu e chiar atat de dificil. Trebuie sa ai rabdare si bineinteles suficient timp.

 Colac cu merisoare. Ingrediente pentru maia:

- 200 mililitri de lapte cald;

- 7 grame de drojdie uscata;

- o lingura de zahar tos (din cantitatea totala);

- 33 linguri de faina (din cantitatea totala);

Colac cu merisoare. Ingrediente pentru aluat:

- un ou plus un albus;

- 120 grame de zahar tos;

- esenta de vanilie/zahar vanilat, dupa gust;

- merisoare uscate - optional;

- 40 grame de smantana fermentata;

- 600 grame de faina,

- 5 grame de sare;

- 40 grame de unt moale;

- o lingura de ulei vegetal de floarea-soarelui;

Colac cu merisoare. Ingrediente pentru ungere:

- un galbenus;

- o lingura de lapte;

- seminte de susan pentru decor.

Colac cu merisoare. Mod de preparare:

- pregateste maiaua. Combina drojdia uscata cu laptele cald, zaharul tos si faina. Lasa drojdia sa se activeze cat pregatesti restul ingredientelor;

- prepara aluatul. Adauga oul si albusul, smantana fermentata, zaharul tos si cel vanilat in castronul pentru framantat. Omogenizeaza ingredientele cu ajutorul unui tel;

- apoi incorporeaza maiaua;

- da faina prin sita si adaug-o treptat in castron;

- amesteca intai cu o spatula , apoi framanta aluatul cu mainile;

- transfera bila de aluat pe masa si mai framant-o cu uleiul vegetal si untul moale;

- muta aluatul intr-un vas adanc, uns cu ulei vegetal. Acopera-l cu un prosop si lasa-l sa dospeasca la cald timp de o ora, ora si jumatate;

- transfera aluatul dospit pe suprafata de lucru si modeleaza-l iar in forma de bila;

- muta iar aluatul in bol si mai lasa-l la crescut jumatate de ora la cald;

- taie aluatul in doua parti pe care le vei modela in bile;

- acopera bilele de aluat cu o folie alimentara si lasa-le sa creasca timp de 15 minute pe masa;

- ia cate o bila si intinde-o pe suprafata de lucru presarata cu faina intr-o foaie subtire si dreptunghiulara, cu lungimea de 50 centimetri;

- adauga un rand de merisoare la una dintre marginile lungi si rulezaza aluatul in forma de rulou;

- fa la fel si cu cea de-a doua bila de aluat;

- impleteste snururile obtinute in forma de cosita si uneste-le capetele impreuna. Pune-o pe o tava tapetata cu hartie de copt si acoper-o cu o folie alimentara. Las-o sa creasca;

- combina laptele cu galbenusul;

- periaza colacul cu amestecul de lapte si galbenus;

- presara colacul cu seminte de susan;

- da colacul in cuptorul preincalzit pana la 180 grade Celsius, timp de 45 minute.

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Reteta: Cozonac umplut cu mac si alte mirodenii

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Salamul de biscuiti cu banane reprezinta un desert delicios. Nu e dificil de preparat si nici nu...
Masa de Craciun inseamna traditie si mancaruri alese. Chiar daca predomina bucatele delicioase din carne de porc,...
Vrei sa pui ceva aparte pe masa de Craciun, fara un efort considerabil? Ai putea incerca sa...