Cum le poate fi insuflata copiilor dragostea pentru lectura

Cum le poate fi insuflata copiilor dragostea pentru lectura

Cartile sunt cheia dezvoltarii vocabularului si a formarii propriului mod de gandire.

In zilele noastre, din pacate, din ce in ce mai putini copii mai practica lectura, fiind distrasi de tehnica moderna.

Iata cum le poate fi insuflata copiilor dragostea pentru lectura:

Cititi-le cu voce tare copiilor, deoarece acestia traiesc povestile prin vocile personajelor, pe care parintii le interpreteaza si sunt fascinati de imaginile descrise in carti.

Oferiti-va exemplul de lectura copiilor, deoarece vor deprinde, in mod inconstient, dragostea pentru lectura si isi vor dori sa citeasca alaturi de parinti.

Amenajati o biblioteca, impreuna cu copiii, implicandu-i in aranjarea si in cumpararea cartilor.

Faceti un program zilnic de lectura, lasand la o parte celelalte activitati: uitatul la televizor, jocurile pe computer, ascultatul muzicii, sporturile, telefoanele, etc. Alegeti un moment al zilei anume pentru aceasta activitate: dupa scoala, dupa terminarea temelor sau seara dupa cina si aduceti-le la cunostinta copiilor ca un anumit interval de timp (19:00-19:30) este alocat cititului in liniste, in mod individual.

Evitati greseala de a le impune copiilor sa citeasca o anumita carte, deoarece tocmai pe aceea o vor evita. Copii stiu ce le place sa citeasca si parintii trebuie sa incurajeze acest lucru.

Pastrati o carte la indemana oriunde ati merge: la cumparaturi, la dentist, in vizita la rude sau prieteni, pentru a citi impreuna cu copiii in timp ce asteptati sa va vina randul sau chiar in masina.

Organizati un concurs de lectura, cu copiii prietenilor sau a rudelor. Stabiliti un numar de carti si de pagini pe care acestia trebuie sa le citeasca, intr-un anumit interval de timp. Puneti-i pe copii in legatura telefonica, in acest rastimp, pentru a impartasi progresele facute. Ca premiu pentru reusita organizati o petrecere, iesiti la film sau mergeti la picnic cu totii, pentru a sarbatori intr-un mod placut si distractiv.

Pauza de lectura este cel mai de pret cadou pe care il puteti oferi copiilor, deoarece ii veti invata sa se deconecteze de la problemele zilnice si sa-si limpezeasca mintea departe de televizor.

Oferiti-le dulciuri ca recompensa copiilor pentru lectura. Umpleti un borcan mare de sticla cu bomboane sau jeleuri si dati-le copiilor un numar de dulciuri egal cu cel paginilor citite. Astfel ii veti impulsiona sa citeasca cat mai multe pagini, recompensandu-i ulterior.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
A disciplina un copil nu inseamna a-l pedepsi, ci sa-l ajuti sa-si schimbe comportamentul in bine. Doar...
Orice copil are parte de suisuri si coborasuri in timpul dezvoltarii sale. Daca anumite semne neobisnuite persista...