Contrastul dintre generatii. 12 schimbari evidente in societate

Contrastul dintre generatii. 12 schimbari evidente in societate

Moda se schimba pe zi ce trece, in cam toate zonele de activitate! In unele situatii, e nevoie de ani pentru ca lucrurile sa se schimbe putin. Ne dam, totusi, seama ca exista deosebiri, atunci cand intalnim persoane mai tinere sau mai in varsta. Contrastul/conflictul dintre generatii a existat intotdeauna si va exista cat vom fi pe Terra! In fond, omul evolueaza, chiar daca simtim, uneori, ca evolutia e, mai degraba, involutiva!

Iata cateva schimbari evidente produse in socieatatea ultimilor 15-20 ani:

Oamenii nu-si mai doresc multi copii. Odata cu evolutia, a crescut nivelul de stres. Din aceasta cauza, oamenii cauta sa-is usureze vietile in putinul timp liber pe care-l au la dispozitie. Din pacate, acest fenomen include si dorinta de a face un singur copil sau de a nu face. Multe femei din societatea moderna aleg sa nasca o singura data intre 30 si 40 ani. Si nivelul de celibatarism a crescut in ultimii ani. Asadar, omul modern, in general, considera ca o familie numeroasa i-ar ingreuna viata!

Jocurile copilariei nu mai sunt aceleasi. Jocurile in aer liber au fost inlocuite aproape in totalitate de jocurile video care nu fac altceva decat sa favorizeze sedentarismul si obezitatea. De aceea parintii ar trebui sa fie foarte atenti la stilul de viata al copiilor!

Fotografiile sunt accesibile oricui si rapid. Daca in urma cu 10-15 ani, telefoanele mobile nu aveau camere foto sau aveau camere foto destul de rudimentare, in zilele noastre aproape orice smartphone produce fotografii de calitate. Asadar, ne putem crea amintiri cu mai multa lejeritate!

Cumparaturile online au explodat. In ultimii 10 ani, cumparaturile pe internet au cunoscut un salt impresionant. Explicatia? Oamenilor le e mai comod sa cumpere de la distanta. Nu trebuie decat sa plateasca si sa astepte curierul acasa cu produsul dorit. La cresterea vanzarilor online a contribuit, evident, recenta situatie pandemica. Si cine stie ce ne mai asteapta?!

5. Dorintele si nevoile se schimba. Ieri, visam sa ne intemeiem o familie, sa fim la casa noastra, sa ne cumparam o masina si sa imbatranim impreuna. Azi, trendul aluneca spre egoism. Multi oameni prefera o viata in singuratate, fara implicatie emotionala si fara responsabilitati. Probabil ca tot stresul cotidian e de vina si pentru aceasta schimbare evidenta.

6. Dispar limitele. Chiar si in urma cu 15-20 ani(ce sa mai vorbim de anii 70-80!), diferentele de gen, de rasa, de religie etc erau destul de evidente si produceau, in multe situatii, discriminare. Azi, se merge spre o anihilare a acestor diferente. Exemple sunt din plin! Fotbalul feminin a evoluat; comunitatile homosexuale au drepturi egale in multe parti ale lumii; diferentele de culoare  trebuie evitate(spui persoana afromericana, nu negru(black person), deoarece acest cuvant este considerat rasist) etc. Tendinta creeaza evolutie, desi exista pericolul instalarii celeilalte extreme: discriminarea pozitiva…

7. Apelurile video inlocuiesc apelurile clasice(audio). In era internetului de mare viteza si a telefoanelor performante, ar fi si pacat sa nu putem comunica audio si video! E un mare castig, mai ales pentru persoanele care relationeaza de la mare distanta si care, in mod evident, se intalnesc rar!

8. Mesajele sunt rapide. In perioada in care telefoanele mobile nu erau la putere, corespondenta se facea prin posta. Dura mult mai mult pana cand mesajul ajungea la destinatar. Marele avantaj? Nu se pierdea din substanta mesajului. Azi, e usor sa trimiti mesaje(sms, whatsapp, messenger etc). Din pacate, aceste mesaje tind sa se banalizeze(vezi inclusiv prescurtarile consonantice: cmf, in loc de ce mai faci?; bn, in loc de bine, ms, in loc de multumesc si lista poate continua cu exemple de prescurtari consonantice imprumutate din limba engleza).

9. Jucariile extraterestre. Aproape toate jucariile pe care le stiam s-au automatizat. Ne vine in minte banala trotineta. Pe vremuri, aceasta era folosita in timpul liber de copii, care, astfel, se distrau, facand si ceva miscare. Azi, trotineta a primit un motoras performant  si a devenit chiar un mijloc de transport. Multe persoane merg la birou pe trotinete…

10. Informatiile circula cu o viteza ametitoare. Traim, de fapt, in era informatiei. Din pacate, in tot acest boom informational, e mai dificil sa cerni, sa te axezi pe informatiile reale. Si uite asa, riscul de a fi manipulat creste simtitor. Sfat: verifica stirea din macar 3 surse, inainte de a o lua de buna! O alta schimbare provocata de incarcatura informationala? Cartile se citesc din ce in ce mai putin! Intr-o era in care motoarele de cautare iti ofera raspunsul la aproape orice intrebare, motivatia pentru citit a scazut vertiginos. Un trend care ar trebui sa produca cel putin ingrijorare...

11. Traficul se intensifica! Cererea in zona automobilelor personale a crescut vertiginos, in ultimii ani. Se intampla tot pentru ca omul modern doreste un nivel sporit de confort, de comoditate! Si uite asa, cam oricine isi cumpara o masina! E utila, bineinteles! Te poti deplasa mai repede la birou sau poti merge oricand in vacanta mult visata. In teorie! Pentru ca in practica, lucrurile sunt diferite. Infrastructura nu mai face fata traficului! Cel putin, nu in Romania(stai linistit/a! Sunt si alte state sufocate de trafic)! Si uite asa, blocajele din trafic ajung sa ne manance zile din viata(daca faci 2 ore de la birou pana acasa, pe un traseu de cativa kilometri, ar trebui sa cauti alternative precum mersul pe jos sau cu transportul in comun! La un calcul simplu, cu masina personala, pierzi 10 ore din viata pe la semafoare, in fiecare saptamana).

12. Nimeni nu mai asteapta urmatorul episod din filmul preferat! Daca, pana la aparitia serviciilor de streaming, oamenii asteptau cu sufletul la gura sa apara un nou episod din serialul mult iubit, azi, platesti un abonament, si vezi filme/seriale la comanda…

Citeste si: Schimbari majore care vor face lumea de nerecunoscut pana in 2100

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Diferitele desene pe care le mazgalim inconstient in timp ce vorbim cu cineva la telefon sau in...
Persoanele chic sunt mereu la moda si pun bazele unor noi trenduri. Iata cateva sfaturi despre cum...