Creierul te pacaleste! Afla in ce moduri

Creierul te pacaleste! Afla in ce moduri

Creierul ne joaca de multe ori feste, dar ne dam seama repede si putem repara situatia. Exista , insa, momente deloc putine pe parcursul unei zile, cand creierul is face de cap, iar noi nu sesizam. Chiar si cele mai obisnuite actiuni nu sunt doar obiceiuri, ci si trucuri ale mintii noastre.

Iata o lista cu cele mai interesante paradoxuri ale creierului uman in materie de perceptie:

1. Ochii pot schimba gustul mancarii. Culorile mancarurilor si ale farfuriilor pot schimba gustul si mirosul mancarii. De exemplu, ciocolata calda pare mai gustoasa intr-o cana portocalie sau crem, iar gustul cremei de capsuni este mai bogat atunci cand aceasta este servita pe o farfurie alba, nu pe una inchisa la culoare. De aceea, multe persoane au cani si farfurii preferate. Iata alte cateva elemente interesante despre perceptia gustului:

- farfuriile galbene fac ca lamaile sa miroasa mai puternic;

- bauturile racoritoare sunt mai bune, daca sunt servite in pahare in culori mai reci;

- mancarea devine mai dulce, daca este servita pe o farfurie roz.

2. Mana dreapta pare a fi mai lunga decat cea stanga. Studiile arata ca mana dreapta pare mai lunga cu cel putin un centimetru. Aceasta este , de fapt , o iluzie provocata de faptul ca ai senzatia ca ajungi mai repede la un obiect cu mana dreapta. Teoria este valabila pentru dreptaci! Stangacii nu traiesc aceasta iluzie!

3. Gandesti viitorul, imaginandu-ti ca e vorba despre o persoana necunoscuta. Maine este o zi importanta pentru care trebuie sa te pregatesti, dar nu o faci si amani. Preferi sa urmaresti un episod din emisiunea preferata. De ce te comporti asa? Pentru ca atunci cand te gandesti la viitorul tau, creierul isi imagineaza o persoana pe care nu o cunosti! Creierul crede ca va fi altcineva care se va confrunta cu problemele de maine. Iar acest strain va putea face fata situatiei. Evident ca asta iti transmite creierul! Din acest motiv,  oamenii au adesea stiluri de viata foarte nesanatoase, fac lucruri imorale si isi amana tratamentele.

4. Creierul nostru nu percepe nici macar cele mai evidente schimbari. Este vorba despre un mecanism de aparare al creierului care ii permite sa nu proceseze toate informatiile pe care le primeste constant. Oamenii de stiinta au facut un experiment: mai multi studenti au mers la interviuri de angajare, fiind intampinati de o persoana care i-a ajutat sa completeze toate formularele necesare si le-a explicat ce trebuie sa faca. Studentii nu stiau ca exista o alta persoana care se ascundea sub birou si care la un moment dat a inlocuit-o pe prima! Cele doua persoane nu semanau si nu erau imbracate asemanator! Cu toate acestea, niciun student nu a sesizat schimbarea! Experimentul a fost facut de nenumarate ori, iar rezultatele au fost intotdeauna aceleasi.

5. Succesele noastre sunt doar motive pentru toleranta. In cadrul unui alt studiu, s-au format doua grupuri de oameni. Cu totii tinusera dieta o buna perioada si obtinusera rezultate semnificative. Membrii primului grup au fost laudati, in timp ce membrii celui de-al doilea grup au fost ignorati. Apoi li s-au pus la dispozitie 2 alimente(unul rau pentru dieta, altul benefic):  ciocalata si mere. Din primul grup, 85% au ales ciocolata, iar din grupul celor ignorati, doar 58% au ales ciocolata. Concluzia? Creierului nostru ii place sa gaseasca scuze pentru ingaduinta, ceea ce poate duce la esec. Se intampla de multe ori cu persoanele dragi care trec prin diverse dependente: : atunci cand le lauzi, este foarte probabil sa revina la vicii! Creierul va prefera intotdeauna un mod/ activitate mai putin consumatoare de energie, chiar daca asta duce la o scadere a duratei vietii sale.

6. Cu cat stima de sine este mai mica, cu atat mai atragatoare sunt alte persoane. Un experiment simplu a fost realizat: oamenilor li s-au aratat 3 fotografii ale unei celebritati. O fotografie era cu persoana reala, una, editata pentru ca persoana sa para mai grasa, iar a treia a fost modificata pentru ca vedeta respectiva sa para mai slaba. Participantii au fost apoi rugati sa gaseasca imaginea reala. Rezultatele au fost interesante: daca o persoana (genul nu conteaza) a fost multumita de propriul corp, a gasit cu usurinta poza reala. Persoana supraponderala a ales fotografia cu persoana mai slaba, iar persoana foarte slaba a ales poza cu vedeta ingrasata articificial. Acelasi experiment poate fi realizat cu orice alte probleme. Concluzia este ca realitatea, prin ochii nostri, este distorsionata in functie de propriile noastre insecuritati, deoarece credem ca toti ceilalti nu au aceasta problema.

7. Creierul nu poate face diferenta dintre realitate si fantezie. Oamenii de stiinta au facut un experiment in care mai multi oameni a fost rugat sa cante la pian. In celalalt grup, persoanele au fost rugate sa isi imagineze ca fac acelasi lucru precum cei din primul grup(canta la pian). Reactiile creierelor au fost identice in ambele grupuri! Intr-un alt experiment, oamenii de stiinta au cerut persoanelor dintr-un grup sa isi imagineze mancarea invizibila si sa o manance. Participantii au mestecat si au inghitit mancarea imaginata. Rezultatul? Nu s-au mai simtit la fel de flamanzi ca inainte!

Citeste si: Vrei sa afli varsta creierului tau? Fa acest test

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Acidul gamma-aminobutiric(GABA) este un neurotransmitator care ajuta la trimiterea de mesaje intre creier si in sistemul nervos....
Oamenii folosesc doar 10% din creier. Probabil ai auzit expresia asta, macar o data in viata. Nu-i...
Concentrarea este una dintre actiunile care stimuleaza creierul. Uneori, cand ne concentram , parca simtim cum celulele...