Strategii eficiente de invatare

Strategii eficiente de invatare

Ca studenti, avem uneori probleme in a retine informatiile pe care trebuie sa le citim, cand invatam.

Aceasta poate face studentii sa primeasca note mici. Dar acest lucru se intampla pentru ca ei nu se pregatesc corespunzator pentru teste. Articolul acopera cateva notiuni de baza, dar daca vrei sa afli cum sa imbuntatesti abilitatile tale de invatare, iti recomand “Cum sa luati cele mai bune note cu cel mai mic efort”.

In lumea rapida a studiului pentru examene, e usor sa uiti ca exista cativa pasi de baza pe care ii poti face pentru a-ti imbunatati abilitatile de retinere a informatiei si reducere a timpului de studiu. Incearca aceste sfaturi pentru a ameliora abilitatile:

- Cauta un loc linistit, fara oameni sau zgomotul traficului. Acest lucru iti va favoriza concentrarea.

- Evita ascultarea de muzica sau televizor cand inveti. Altfel, atentia ta se poate focaliza pe ceea ce auzi in locul a ceea ce citesti.

- Fa o intelegere cu prietenii tai sa nu va sunati cand studiezi. Inchide-ti telefonul si nu te conecta la email sau alte retele de socializare.

- Nu invata in pat. Trebuie sa fii alert cand te pregatesti pentru examene. Daca esti in pat, poti adormi. Cel mai bine e sa aranjezi un loc dedicat lucrului; daca nu ai un loc care poate fi folosit exclusiv pentru studiu, incearca sa folosesti acelasi loc din casa(spre exemplu, masa din sufragerie) pentru ca de fiecare data cand te asezi la studiu intri intr-o anumita rutina antrenanta.

- Incepe prin a citi de la inceput la sfarsit. Nu te opri pentru a citi detalii.

- Citeste din nou capitolul sau informatia, de aceasta data indentificand cele mai importante idei din fiecare paragraf. Cauta cuvintele pe care nu le cunosti si asigura-te ca intelegi punctele esentiale din fiecare sectiune, inainte de a trece la urmatoarea.

- Rezuma ceea ce ai citit. Una din cele mai bune feluri de a te pregati pentru un examen e sa fii capabil sa rezumi ceea ce ai citit, folosin fraze scurte si obiective.

- Intreaba-te: ce inseamna aceasta? Ce inseamna cealalta? Daca nu stii, citeste din nou sectiunea respectiva; cateodata o pauza scurta si ulterior parcurgerea materialului ajuta.

- Invata o ora si jumatate, cu pauze de cate 10 minute intre fiecare sesiune. Incearca sa te relaxezi si sa procesezi informatia proaspat citita.

- Exercitiile fizice sunt importante. Fa cel putin 3 ore pe saptamana intinderi si exercitii cardio. Exercitiile fizice iti imbunatatesc sanatatea si circulatia, fiind o cale buna de a-ti imbunatati functia mentala si productivitatea globala.

- Daca esti extenuat, nu studia. Daca esti somnoros, nu vei invata nici jumatate din cat ai putea cand esti odihnit.

Grupurile de studii sau discutiile scurte despre material, cu colegii, vor ajuta sa sedimentezi ceea ce ai invatat. Succes la urmatorul examen!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Invatarea unei limbi straine pe cont propriu poate parea destul de dificila, insa poate fi un lucru...
Citeste prospectul medicamentului Lucetam si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Piracetamul este o...
Multi copii intampina dificultati in invatarea de noi concepte sau idei la scoala sau acasa, din mai...