Cu ce poti inlocui samponul? Variante sanatoase

Cu ce poti inlocui samponul? Variante sanatoase

Samponul a devenit un standard de igiena prin secolul al XX-lea. Pana atunci, oamenii foloseau sapun vechi , facut din diferite produse de curatare naturale. Din pacate, sapunul nu functioneaza bine in combinatie cu apa dura e care o folosim pentru spalarea scalpului. Cu toate acestea, samponul prezinta o multime de dezavantaje, care te-ar putea indruma catre optiuni mai sanatoase.

Cu ce poti inlocui samponul? Variante sanatoase:

Bicarbonatul de sodiu este un exfoliant natural , ceea ce inseamna ca poate indeparta celulele moarte ale pielii si murdaria, poate reduce excesul de ulei, eliminand descuamarea si senzatia de mancarime. Ce trebuie sa faci:

- toarna o lingura de bicarbonat de sodiu intr-o sticla, apoi adauga o cana de apa(parul cret si mai gros necesita putin mai mult bicarbonat);

- agita amestecul pana cand bicarbonatul de sodiu se dizolva;

- aplica amestecul pe parul deja umed, incepand de la radacina, apoi freaca-te ca atunci cand te samponezi;

- clateste scalpul cu apa calduta.

Otet de mere. Datorita aciditatii otetului de mere , incetineste cresterea drojdiei, care duce adesea la caderea parului. De asemenea, ofera minerale si vitamine esentiale pentru a sustine stralucirea, puterea si finetea, ajuta la mentinerea culorii parului si echilibreaza pH-ului parului. Ce trebuie sa faci:

- amesteca o lingura de otet de mere cu o cana de apa intr-o sticla;

- aplica amestecul pe par, dupa spalare;

- clateste bine parul cu apa calduta.

Ou. Ouale sunt pline de proteine si vitamine de care parul are nevoie. Acestea actioneaza ca un surfactant(substanta tensioactiva, care micsoreaza tensiunea superficiala a lichidelor), eliminand murdaria de la nivelul firelor de par. De asemenea, functioneaza ca balsam pentru parul uscat. In general, lasa parul curat si stralucitor. Ce trebuie sa faci:

- sparge un ou intr-o sticla;

- agita bine sticla;

- toarna oual amestecat pe parul umed;

- lasa oul sa actioneze 3 minute;

- clateste parul cu apa calaie.

Aloe vera. Scalpul este plin de bacterii si ciuperc. Din fericire, aloe vera are o multime de proprietati antibacteriene. Poate descompune celulele moarte ale pielii, iar efectul sau antiinflamator o transforma intr-un remediu excelent impotriva matretii. De asemenea, indeparteaza excesul de ulei, hidrateaza pielea, fortifica si vindeca firele de par, favorizand cresterea acestuia. Ce trebuie sa faci:

- poti folosi gel simplu sau poti vresa o reteta mai complexa, adaugand alte cateva ingrediente;

- maseaza scalpul cu aloe vera, de la baza firului de par catre varfuri;

- periaza parul folosind un pieptene cu dinti rari;

- lasa masca sa actioneze timp de 30 de minute;

- clateste cu apa calduta.

Suc de lamaie. Acidul citric din lamaie are proprietati antimicrobiene si poate regla pH-ul parului. Combate matreata si este un decolorant natural. Ce trebuie sa faci:

- stoarce o lamaie intr-un vas;

- adauga doua canie de apa;

- agita amestecul;

- toarna amestecul pe par;

- maseaza scalpul 3 minute, apoi clateste-te.

Uleiul de cocos este foarte folosit in industria frumusetii, de la demachiere pana la protectie solara. Plin de vitamine , stimuleaza cresterea parului, previne uscarea si il protejeaza de influentele negative ale mediului. De asemenea, previne caderea parului si este util in tratarea matretii. Ce trebuie sa faci:

- aplica ulei de cocos pe parul uscat, seara;

- infasoara parul dat cu ulei intr-un prosop;

- lasa uleiul sa actioneze o jumatate de ora;

- da jos prosopul.

Ceai. Datorita cofeinei, ceaiul stimuleaza fluxul sanguin , hidratarea pielii si livrarea de oxigen in organism. Toate acestea imbunatatesc direct cresterea parului si previn calvitia! Ce trebuie sa faci:

- fa ceai intr-o oala;

- lasa ceaiul la racit;

- spala-te pe cap cu ceaiul racit suficient.

Ulei de masline. Bogat in nutrienti , uleiul de masline functioneaza ca un excelent hidratant natural , dand vigoare firului de par. Acesta calmeaza straturile exterioare ale parului, conferindu-i stralucirea caracteristica. Este cel mai potrivit pentru parul des, uscat si cu varfurile despicate. Ce trebuie sa faci: Cantitatea de care ai nevoie depinde de lungimea parului. Parul scurt nu necesita mai mult de o lingura de ulei de masline caldut, in timp ce parul mai lung poate avea nevoie de cam un sfert de de cana. Freaca uleiul pe scalp timp de 15 minute, apoi clateste.

Ulei esential de arbore de ceai. Si acest ulei lupta impotriva bacteriilor si vindeca inflamatia. A fost folosit de secole pentru a remedia problemele pielii, inclusiv matreata. Deci, in mod natural, el devine un sampon antimatreata uimitor. Indeparteaza celulele moarte, sebumul in exces si resturile de la alte produse cosmetice. De asemenea , curata porii, ajutand pielea sa respire. Ce trebuie sa faci:

- dilueaza-l intotdeauna cu alte uleiuri, cum ar fi uleiul de cocos sau de migdale, intr-un raport de 1 la 10;

- il poti folosi si la clatire. Amesteca 4-5 picaturi de ulei esential de arbore de ceai in 300 ml de apa.

Ulei de schinduf. Semintele de schinduf sunt o sursa bogata de vitamine, proteine si acizi, elemente care favorizeaza cresterea parului. De asemenea, uleiul de schinduf lupta impotriva bacteriilor si ciupercilor, fiind eficient in incetinirea calvitiei. Mai mult, e folosit pentru a trata afectiunile care provoaca piele uscata, iritata, cum ar fi matreata. Ce trebuie sa faci:

- inmoaie semintele in apa peste noapte;

- macina 2 linguri de seminte si toarna 2 cani de apa fierbinte peste;

- maseaza amestecul in par si lasa-l sa actioneze 20 minute;

- clateste.

De ce sa eviti folosirea samponului:

- distruge uleiurile sanatoase de pe scalp. Corpurile noastre, inclusiv scalpul, produc in mod natural uleiuri sanatoase care ne protejeaza parul si pielea. Sampoanele contin detergenti , la fel ca produsele de rufe si de spalat vase, care pot indeparta uleiul din podoaba capilara, lasand in urma uscaciune, mancarime si matreata.

- nu e eficient in cantitati mici. Sampoanele contin substante chimice , inclusiv sulfati si uleiuri minerale, care nu sunt prietenoase cu pielea si sunt, de asemenea, un produs secundar al benzinei distilate . Nu se absoarbe in piele, asa ca acopera scalpul, blocand uleiurile in timp ce grasimea si murdaria se aduna deasupra. Prin urmare, este nevoie de mai mult sampon pentru a curata scalpul cum trebuie. Altfel spus, cu cat folosesti mai mult sampon, cu atat vei avea nevoie de mai mult.

- creeaza necesitatea folosirii altor produse de ingrijire a parului. Avem nevoie, de exemplu, de un balsam pentru a combate eliminarea uleiurilor naturale , de care samponul e responsabil. Exista o lista nesfarsita de masti de par, ceara, geluri etc care a ajuta la repararea efectelor secundare ale samponului.

Citeste si: Ce se va intampla cu parul daca renunti la sampon

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Tot mai multi oameni din intreaga lume renunta la folosirea samponului, alegand, in schimb, modalitati mai naturale...
Spalatul parului in mod corect nu este atata de simplu pe cat pare, deoarece aplicarea incorecta a...
Citeste prospectul produsului de ingrijire a parului Plantur 39, sampon cu cofeina si afla pentru ce este...