Cum sa tratezi petele hiperpigmentare?

Cum sa tratezi petele hiperpigmentare?

Hiperpigmentarea este colorarea mai inchisa a unor pete pe piele.

Aceste pete devin mai inchise la culoare decat pielea normala inconjuratoare. Hiperpigmentarea e cauzata de expunerea excesiva la soare, rezultand in productia intensa de melanina. Melanina e cea care da culoare pielii. Chiar mai mult, cicatricile de pe piele datorate ranilor sau urmele de acnee pot deveni mai inchise la culoare atunci cand sunt expuse la soare. Desi acest lucru nu e periculos, e posibil sa iti doresti indepartarea acestora pentru a-ti imbunatati aspectul. Consulta-ti dermatologul pentru ca acesta sa-ti poata prescrie medicamentele pe care le poti lua pentru a trata petele inchise la culoare. Aceste medicamente si tratamente pot fi cumparate din orice farmacie.

Iata pasii care trebui urmati pentru a putea scapa de hiperpigmentare.

- Creme pentru depigmentare. Acestea sunt utile pentru deschiderea la culoare a pielii. Pot fi cumparate fara prescriptie. Totusi, daca ai hiperpigmentari masive, va trebui sa folosesti creme pentru depigmentare mai puternice. Acestea au de obicei nevoie de prescrisptie medicala de la doctorul tau. Asigura-te ca faci rost de asa ceva pentru a putea cumpara aceste creme. Le poti cumpara si de la dematolog. Cel mai bine ar fi sa-ti intrebi doctorul daca comercializeaza asa ceva in clinica.

- Protectie solara. Aplica aceasta solutie pe tot corpul pentru a-ti proteja pielea de razele soarelui. Acesta este si un mod bun pentru a preveni hiperpigmentarea. Daca ai folosit crema pentru depigmentare, ai nevoie de asemenea de mai multa crema de protectie solara pentru ca pielea e mai susceptibila arsurilor solare dupa depigmentare. Stai in casa pe cat posibil dupa procesul de depigmentare.

- Tratament laser. O data cu dezvoltarea stiintei, laserul a fost folosit in tratamentul catorva afectiuni medicale, precum probleme oftalmologice si boli de piele. Hiperpigmentarea poate fi si ea tratata cu laser. Se numeste tratamentul cu laser de intinerire a pielii. Petele colorate sunt indepartate pe rand folosind laserul. De obicei e nevoie de cateva sedinte. Cel care va efectua aceasta procedura e dermatologul tau.

- Crioterapie. Se refera la folosirea temperaturilor foarte scazute pentru a trata bolile pielii. Se poate folosi si pentru petele de culoare ale pielii. In aceasta procedura azotul lichid e folosit pentru a ingheta zona afectata. Pielea inchisa la culoare va fi ulterior inlaturata delicat. Si aceasta procedura e efectuata de medic.

- Microdermabraziune. Conform unor surse americane, microdermoabraziunea e in topul celor cinci proceduri nechirurgicale pentru barbati si femei. E un mod cunoscut de intinerire a pielii. Dermatologii folosesc instrumente speciale pentru sablarea pielii. Acest lucru nu indeparteaza numai petele colorate, ci iti si lasa pielea mai neteda si intinerita. De aceea, chiar si cei care nu au probleme de hiperpigmentare aleg aceasta varianta pentru a-si imbunatati aspectul.

Alte sfaturi utile:

Consulta-ti dermatologul inainte de incercarea oricaruia din aceste tratamente pentru cel mai bun sfat in privinta eliminarii hiperpigmentarii. De asemenea, e necesar sa ramai in casa dupa tratamentul cu laser, criochirurgie sau microdermoabraziune si sa eviti expunerea la soare.

Chiar si dupa eliminarea petelor trebuie sa ai grija si sa previi aparitia altor pete hiperpigmentare prin purtarea unor sepci, camasi cu maneci lungi si aplicarea de lotiuni pentru protectie solara.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Petele maro de pe fata apar mai frecvent la oamenii varstnici, la femeile insarcinate sau in urma...
Unele pete de pe piele apar din cauza arsurilor solare sau sunt produse de anumite inflamatii, dereglari...
Orice om ar trebui sa se bucure de soare, de vitamina D pe care acesta o furnizeaza...