Cum iti dai seama ca esti insarcinata?

Cum iti dai seama ca esti insarcinata?

Nu toate femeile au aceleasi simptome in timpul sarcinii si acestea pot varia de la o sarcina la alta in cazul unei singure persoane.

Mai mult, primele simptome ale unei sarcini pot fi confundate cu cele de dinainte si dupa menstruatie, asadar multe femei nu isi dau seama ca sunt insarcinate pe baza acestora.

Iata care sunt simptomele unei sarcini:

1

Sangerari usoare si crampe
La cateva zile dupa conceptie, ovulul fertilizat se fixeaza pe uter, cauzand primele simptome ale unei sarcini – sangerari usoare si crampe. Sangerarile de implantare au loc intre 6 si 12 zile dupa fertilizarea ovulului. Crampele se aseamana cu cele din timpul menstruatiei, asadar multe femei confunda aceste sangerari cu cele de la inceputul ciclului.

2

Schimbari la nivelul sanilor
Un alt simptom al unei sarcini timpurii sunt schimbarile la nivelul sanilor. Nivelul hormonilor se schimba rapid in organismul unei femei, dupa conceptie, cauzand umflarea sanilor, dureri la nivelul acestora si o sensibilitate ridicata. De asemenea, zona din jurul sfarcurilor, numita aureola, se poate inchide la culoare.

3

Oboseala
Este normal ca la inceputul sarcinii femeile sa se simta obosite. Aceasta stare poate aparea la o saptamana dupa conceptie si se datoreaza nivelului ridicat de progesteron, precum si glicemiei scazute, a tensiunii arteriale scazute si a unei productii masive de sange. Este important sa va odihniti din plin in timpul sarcinii si sa consumati alimente bogate in proteine si fier, pentru a trece peste aceasta stare.

4

Senzatia de greata dimineata
Acesta este un alt simptom al unei sarcini, de care, insa, nu toate femeile insarcinate au parte. Greata de dimineata se datoreaza faptului ca nivelul ridicat de hormoni din corpul unei femei insarcinate incetinesc golirea stomacului, cauzand starea de greata dimineata sau in orice moment al zilei.  De asemenea, unele femei pot avea pofte sau nu pot suporta anumite alimente in timpul sarcinii. Acest lucru se datoreaza tot schimbarilor hormonale. Efectele pot fi foarte puternice si femeile insarcinate pot ajunge sa nu suporte mancarurile preferate de dinainte de sarcina. E posibil ca greata, poftele si aversiunea sa dureze pe intreaga perioada a sarcinii, insa in majoritatea cazurilor acestea dispar dupa a 13-a saptamana de sarcina. Este foarte important ca in aceasta perioada sa aveti o alimentatie sanatoasa, pentru ca fatul sa poate beneficia de toti nutrientii esentiali. Cereti sfatul medicului neonatolog in acest sens.

5

Lipsa menstuatiei
Acesta este cel mai evident simptom al unei sarcini, care determina majoritatea femeilor sa-si faca un test de sarcina. Insa nu intotdeauna lipsa sau intarzierea menstruatiei este un simptom al unei sarcini.  De asemenea, femeile pot experimenta sangerari in timpul sarcinii. Este indicat sa cereti sfatul unui medic in acest sens. Alte cauze ale lipsei menstuatiei sau a intarzierii acesteia pot fi: ingrasarea sau slabirea brusca, probleme hormonale, oboseala sau stres excesiv.

6

Alte simptome timpurii ale unei sarcini:
O sarcina atrage dupa sine un dezechilibru hormonal ce poate cauza:
- Urinari frecvente.
- Constipatie.
- Toane.
- Dureri de cap si de spate.
- Ameteala si stare de lesin.

Etichete: sarcina, menstruatie, sani

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

O femeie poate suferi diverse modificari fizice, emotionale si psihologice in timpul sarcinii. Aceste schimbari se pot...
Esti insarcinata si ai vrea sa faci sex, dar ai temeri? Nu ai de ce! Credinta populara...
Cresterea unui copil este minunata dar si costisitoare, asa ca trebuie sa iti pregatesti un buget serios...