Cum sa recunosti o incercare de inselatorie prin telefon

Cum sa recunosti o incercare de inselatorie prin telefon

Escrocheriile din era digitala nu se mai petrec face to face( fata in fata). Ele sunt create de la distanta, online, pe internet sau prin intermediul telefonului mobil. Un studiu realizat in SUA releva faptul ca, doar in 2020, s-au raportat pierderi in valoare de 19,7 miliarde de dolari din cauza apelurilor telefonice! Au fost circa 50 milioane de apeluri efectuate in scop de inselatorie! 40% dintre cei sunati s-au plans ca li s-au furat bani.

De ce inselatoria e mai simpla prin telefon? Cei mai multi oameni au incredere in apelurile vocale, mai mult decat in orice alta forma de comunicare. Avand in vedere acest aspetc, este vital sa poti recunoaste semnele care indica faptul ca la celalalt capat al firului se afla un escroc.

Cele mai comune metode de inselatorie prin telefon:

Metoda panica. Escrocul se da drept o ruda apropiata si te suna cu panica in glas pentru a-ti cere ajutorul financiar. Va spune ca are nevoie urgenta de bani pentru ca a facut un accident si trebuie sa plateasca spitalizarea. Nu intra in panica. Inchide telefonul si suna ruda respectiva. Daca nu raspunde, suna un prieten ce ar putea stii despre ce este vorba. Daca ruda raspunde, mergi la sectia de politie si inregistreaza incercarea de inselatorie!

Metoda daApelantul te va intreba ceva la care vei fi inclina sa raspunzi cu da. Te va intrebaa, de obicei, daca il auzi sau daca esti proprietarul casei. Un simplu raspuns cu da, ii va oferi sansa sa te escrocheze. Va inregistra vocea pe care o va folosi pentru a autoriza tranzactii pe cardul tau! Asadar, evita sa raspunzi cu da, mai ales daca nu cunosti numarul de telefon. De asemenea, daca persoana incearca insistent sa te provoace sa spui un da, inchide convorbirea.

Metoda fiscul. Escrocul te poate suna din partea Oficiului Fiscal de care apartii pentru a-ti transmite ca ai o datorie veche si mare la stat. Te va ameninta cu instanta sau chiar cu inchisoarea, daca nu faci ce iti cere: 1. sa platesti o amenda consistenta pentru a scapa; 2. numarul cardului bancar. Nu te speria, mai ales daca stii ca nu esti rau platnic! Inchide telefonul. Daca escrocul insista, ignora-l.

Metoda virusul. Dupa cum stim de la reprezentantii Microsoft(creatorii Windos-ului cel de toate zilele pe care cei mai multi dintre noi il folosim), escrocii se vor da IT-isti care se ofera sa va repare computerul. Nu accepta asa ceva! Daca escrocul ajunge in fata desktop-ului tau, va instala programe malware ce il vor ajuta sa iti fure datele personale. De asemenea, poate crea ferestre pop-up de eroare false si iti pot oferi asa-zise solutii, daca ii platesti o taxa. Nu uita! Microsoft nu apeleaza si nu trimite mail-uri de acest fel! Daca pe ecran apare o fereastra pop-up, cheama un tehnician privat. Retinet ca atunci cand apar erori reale, nu exista niciodata un numar de telefon pe respectiva pagina!

Metoda premiului gratuit. Apelantul se poarta, in cele mai multe cazuri, ca un oficial guvernamental, care iti va transmite ca ati castigat o subventie speciala. Apoi, iti va cere detaliile contului bancar si o taxa unica de procesare unica. Explicatia: are nevoie de date si bani pentru a-ti putea depune banii castigati din premiu! Nu crede nimic. E teapa! Granturile guvernamentale nu sunt destinate persoanelor fizice, ci doar guvernelor locale si universitatilor. Pentru a te convinge ca e vorba de un scroc, cere-i numele agentiei si apoi caut-o pe net! Sunt sanse mari ca respectiva agentie sa nu fie pe nicaieri!

Metoda SMS-ul. Chiar sub mesajul oficial primit de la banca, este posibil sa primesti un mesaj nou care sa para autentic. Fii atent/a! Principala diferenta este ca SMS-ul de phishing va solicita sa accesezi un site web si sa trimiti detaliile tale. Doar facand clic pe un link, te pui in pericol. Mai mult, majoritatea escrocheriilor sunt foarte convingatoare tocmai pentru a te determina sa dai click rapid! Nu te grabi! Apeleaza, mai intai, banca. Intreaba daca cineva de acolo ti-a trimis vreun mesaj. Asadar, orice ar fi, nu accesa niciun link, doarece acesta poate contine programe malware.

Metoda vanzarii prin mesaj automat. Momeala initiala iti transmite ca ai primit croaziera gratuita sau o asigurare de sanatate ieftina. Apoi, ti se va cere sa tastezi un numar pentru a fi transferat catre un operator. Escrocii vor fi foarte persistenti in a incerca sa iti vanda minciuna! Vei fi sunat zilnic, odata ce ai intrat in joc. Nu mai raspunde!

Metoda cauza umanitara. Escrocul va pretinde ca este reprezentantul unei organizatii de caritate care se ocupa cu strangerea de fonduri. Iti va cere umil bani pentru un plan de ajutorare in caz de dezastru. In unele cazuri, va crea si un site fals, unde te poti convinge ca treaba e serioasa. De asemenea, ar putea mentiona ca lucreaza cu o organizatie caritabila bine cunoscuta doar pentru a castiga credibilitate. Cere-i apelantului sa se identifice si sa iti spuna numele organizatiei caritabile pe care o reprezinta. Apoi intreaba-l cum si unde vor fi distribuiti banii din donatia ta. Persoana respectiva are obligatia de a explica in scris aceste lucruri!

Metoda codul PIN. Escrocul iti va transmite ca lucreaza cu politia si ca a observat activitati frauduloase in contul tau. Iti va cere detaliile contului si codul PIN, pentru a rezolva problema. De asemenea, s-ar putea sa te indrume sa depui cardul tau alaturi de o suma de bani intr-un plic pe care sa i-l livrezi. Justificarea: trebuie sa examineze cardul. Tine minte! Politia sau banca nu iti va cere niciodata codul PIN. Daca un apel ti se pare suspect, inchide imediat.

Metoda bip-ul. Escrocul te suna o singura data, exact cum faceam pe vremuri, cand nu aveam minute suficiente sa sunam! Chiar daca numarul ti se pare familiar, nu suna inapoi! Numarul poate fi international si te va taxa. Banii respectivi vor ajunge, evident, in contul escrocului!

Citeste si: Atentie! Asta e noua metoda de escrocare. Cum sa te feresti de inselaciune

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Metoda de inselatorie Accidentul este veche, dar, din pacate, inca eficienta! Multe persoane inca sunt pacalite prin...
Sistemele de securitate moderne sunt mai precise. Din pacate, nici hotii nu stau cu mainile in san...
Ai avut vreodata senzatia ca esti inselat in timp ce te delectai la restaurant? S-ar putea sa...