Cum sa faci aspirina daca te-ai ratacit in padure

Cum sa faci aspirina daca te-ai ratacit in padure

Daca, din pacate, te-ai ratacit prin padure, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa cauti un traseu de intoarcere in civilizatie. Ce te faci, insa, daca din varii motive, cum ar fi stresul, te apuca o durere ingrozitoare de cap, chiar in acel moment deja neplacut?! Pai in cazul in care n-ai medicamente analgezice in rucsac, poti incropi de o aspirina naturala. Nu e o gluma!

Cum sa faci aspirina daca te-ai ratacit in padure. Ingrediente:

1. Tipuri de salcie care contin acid salicilic(ingredientul de baza al aspirinei). Exista multe soiuri de salci, dar nu toate contin niveluri ridicate de acid salicilic. Acidul salicilic este componenta activa pentru ameliorarea durerii si antiinflamatoare, fiind ingredient al aspirinei. Tipurile de arbori de salcie cu cele mai mari niveluri de acid salicilic sunt:

- Salix alba (salcie alba sau europeana);

- Salix purpurea (salcie purpurie);

- Salix nigra (salcie neagra)

- Salix fragilis (Salcia frageda).

2. Cauta, inainte de toate, o salcie alba. Aceasta creste si in Europa. O salcie alba are:

- scoarta aspra, cenusie;

- brazde neregulate;

- ramuri mai mici si crengute subtiri, flexibile, de un maro auriu;

- frunze lungi si zvelte cu o crestatura fina pe margini;

- varfurile frunzelor sunt verzi si stralucitoare, in timp ce partea inferioara a acestora este alba si matasoasa.

3. Nu uita ca orice soi de salcie va functiona. Toti arborii de salcie contin o anumita cantitate de acid salicilic in coaja, asa ca foloseste ce gasesti! De exemplu, daca te afli langa un rau, atunci poti folosi coaja unei salcii plangatoare. Daca ai indoieli, verifica frunzele. Acestea sunt usor de recunoscut.

4. Rupe putina scaora de salcie. Desprinde putina scaorta, eventual dintr-un loc unde ti se pare mai slabita. E o idee buna sa aduni scoarta de pe ramuri tinere. Cea de pe trunchi e mai greu de indepartat si mai greu de fiert.

Cum sa faci aspirina daca te-ai ratacit in padure. Prepararea:

1. Usuca cojile, daca ai timp. Daca nu ai nevoie imediata de medicament, ar fi bine sa lasi putin scoarta la uscat inainte de a o folosi. Pune-o undeva la soare pentru circa doua- trei ore. In cazul in care ai nevoie rapida de medicament, sari peste etapa de uscare.

2. Fa focul. Aprinde un foc. Pe el vei dezinfecta apa folosita si vei prepara medicamentul. Evident ai nevoie si de un vas metalic.

3. Aduna putina apa de la o sursa din apropiere. Strange circa 3 cani de apa si purific-o adaugand clor sau ozon. Daca nu ai asa ceva la indemana, fierbe apa cel putin 10 minute inainte de utilizare. In cazul in care nu ai cum sa faci un foc, lasa scoarta de salcie in apa cel putin o ora. Nu uita ca, desi apa din natura poate fi mai pura decat apa de la robient, ea poate contine diversi paraziti(cel mai frecvent este giardia). Fierberea apei sau folosirea unui purificator sunt singurele solutii sigure.

4. Adaugati fasiile de scoarta in apa clocotita si fierbe amestecul. Dupa ce apa a inceput sa clocoteasca, adauga scoarta in vas. Foloseste aproximativ o lingura de coaja de salcie la cana de apa. Lasa scoarta de salcie sa fiarba timp de 5-10 minute, apoi da vasul jos de pe foc.

Cum sa faci aspirina daca te-ai ratacit in padure. Administrarea:

1. Lasa ceaiul din scoarta de salcie sa se raceasca putin, inainte de a-l bea. Dupa ce ai terminat de fiert coaja de salcie, toarna lichidul intr-o cana (daca ai una). Lasa ceaiul sa se raceasca aproximativ 20 minute. Dupa racirere, bea-l incet. Daca ai ceva de-alea gurii, combina hrana cu ceaiul. Acidul salicilic are un efect iritant asupra stomacului. Medicamentul improvizat isi va face efectul in circa 2-3 ore.

2. Efecte secundare. Cea mai frecventa reactie adversa a aspirinei din scoarta de salcie este durerea stomacala usoara pana la moderata. De asemenea se pot instala simptome precum: greata, varsaturi sau tinitus(auzirea unui zgomot atunci cand nu exsita o sursa externa de zgomot. Tiuit, de exemplu). Utilizarea exagerata a ceaiului din scoarta de salcie poate provoca sangerare si poate incetini coagularea sangelui.

3. Contraindicatii. Nu oricine poate folosi acest remediu, Cei care se incadreaza la una sau mai multe dintre categoriile de mai jos ar trebui sa evite folosirea acestui medicament natural:

- copiii. Persoanele cu varsta sub 18 ani pot dezvolta o tulburare numita sindrom Reye. Aceasta afectiune provoaca umflarea ficatului si a creierului.

- femeile insarcinate sau care alapteaza;

- persoane care iau alte medicamente. Acidul salicilic interactioneaza cu mai multe tipuri de medicamente.

Citeste si: Cum sa folosesti ASPIRINA. 5 lucruri pe care nu le stiai!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Aspirina este un medicament febrifug si calmant pe care il folosim, in general, atunci cand simtim ca...
Citeste prospectul medicamentului Magigrip si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Viroze respiratorii,...
ACID ACETILSALICILIC, comprimate sau aspirina este un medicament care se foloseste penntru dureri moderate, febra, actiuni inflamatorii...