Cum sa imbunatatesti circulatia periferica

Cum sa imbunatatesti circulatia periferica

Picioarele sunt esentiale pentru deplasarea independenta a omului. Nu e singura functie a lor, insa. Picioarele sunt conectate la restul organismului. Fiecare picior contine 72 000 terminatii nervoase care corespund anumitor zone! Din pacate, pe masura ce imbatranim, circulatia periferica nu mai e la fel de buna. Astfel, uneori simti ca iti e mai frig la picioare decat in mod obisnuit.

Daca picioarele sunt mai mereu reci sau daca simti dureri/ amorteli regulate in zona lor, este clar ca ai probleme cu circulatia periferica! Exista metode de imbunatatire a fluxului sangvin, cum ar fi masajul sau sosetele de sustinere si compresie. De asemenea, este esential sa ai o viata cat se poate de activa! Iata ce ar trebui sa faci pentru a imbunatati circulatia sangelui la nivelul picioarelor.

Ingrijirea picioarelor:

1. Miscati degetele de la picioare in timpul zilei. Fa-ti un obicei din a-ti misca picioarele si degetele de la picioare, ori de cate ori ai ocazia. Roteste gleznele pentru a imbunatati fluxul de sange in zona.Poti face aceste miscari si cateva minute, daca ai timp la dispozitie. Aceasta metoda este esentiala, daca ai o viata sedentara, cu job de birou!

2. Intinde picioarele pentru a intari musculatura. Stai in picioare.Tine un picior intins in fata, iar pe celalalt tine-l la jumatate de pas in spate. Ridica piciorul din spate pe varf(calcaiul suspendat si sprijin doar pe degete). Intinde piciorul din spate si stai in aceasta pozitie 20-30 secunde. Schimba picioarele si repeta miscarile. Fa acest exercitiu ori de cate ori ai ocazia.

3. Maseaza picioarele. Poti opta pentru un masaj profesional sau poti sa te masezi acasa. Stai confortabil, da putin ulei de masaj pe maini si incepi prin a masa gambele din zona muschilor gastrocnemieni. Coboara usor cu masajul spre labele picioarelor. Termina masand talpa si degetele. Masajul trebuie sa fie ferm.

4. Poarta sosete de sustinere si compresie. Aceste sosete pot imbunatati fluxul de sange de la picioare in tot corpul. Evita sa folosesti sosetele de compresie, daca suferi de boala arteriala periferica. Ai putea intrerupe fluxul sanguin deja redus. De asemenea, daca suferi de o o tulburare senzoriala, cum ar fi neuropatia periferica, este posibil sa nu poti simti daca sosetele sunt prea stranse.

Tratamentul medical pentru imbunatatirea circulatiei periferice:

1. Mergi la medic. Medicul se va baza pe simptome pentru a-ti oferi cel mai bun tratament. In cazul in care circulatia periferica e deficitara s-ar putea sa experimentezi: picioare reci/ mortite, picioare vinete, caderea parului/piele uscata, crapata pe picioare, unghiile moi, care se rup cu usurinta, picioare umflate.

2. Gestioneaza starea care provoaca circulatia deficitara. Pot fi mai ulte cauze ale reducerii circulatiei periferice. Medicul iti va da un set de analize, prin care va fi identificata afectiunea declansatoare. Circulatia periferica edusa poate fi cauzata de: diabet, hipertensiune arteriala, colesterol marit, sindromul Raynaud, varice, Boala arteriala periferica, boli de inima.

3. Ia medicamente pentru a trata afectiunea care cauzeaza o circulatie periferica deficitara. Cel mai probabil. ti se vor prescrie medicamente cu rol de imbunatatire a fluxului de sange sau care sa trateze starea. De exemplu, daca suferi de boala arteriala periferica, vor fi eficiente analgezicele si medicamentele care fluidizeaza sangele. Daca ai neuropatie periferica, o vei trata cu anticonvulsivante, analgezice si antidepresive. Nu in ultimul rand, tratamentul sindromului Raynaud include blocante ale canalelor de calciu si vasodilatatoare.

Cum sa imbunatatesti circulatia periferica. Schimbarea stilului de viata:

1. Renunta la fumat. Incearca sa te lasi de tigari! Daca nu poti sub nicio forma, macar incearca sa reduci consumul! E demonstrat stiintific ca fumatul ringreuneaza circulatia periferica.

2. Imbunatateste-ti tensiunea arteriala si tine colesterolul sub control. Daca ai hipertensiune arteriala sau un nivel ridicat de colesterol, vasele sangvine se pot bloca. Pentru a imbunatati fluxul de sange catre picioare, redu tensiunea arteriala sau colesterolul, luand medicamente specifice, facand exercitii fizice si mancand cat mai sanatos.

3. Gestioneaza greutatea corporala. In cazul in care esti supraponderal/a, venele de la picioare se pot slabi sau chiar bloca. Fa miscare zilnic si echilibreaza-ti dieta, pentru a atinge greutatea sanatoasa. Reducerea presiunii asupra inimii si picioarelor va imbunatati circulatia.

4. Fa exercitii fizice. Fii activ/a si evita perioadele lungi de sezut. Incearca sa faceti miscare macar de cateva ori pe saptamana. De exemplu, poti sa mergi, sa dansezi, sa faci yoga, sa inoti sau sa te plimbi cu bicicleta.

5. Stai cu picioarele ridicate, cand te odihnesti. Cand stai intins pe spate, fa-ti obiceiul de a pune pernute sub picioare. Astfel, vei impiedica sangele sa se acumuleze in zona periferica!

Citeste si: Cum sa imbunatatesti circulatia periferica pe timp de noapte

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Picioarele sunt esentiale pentru deplasarea independenta a omului. Nu e singura functie a lor, insa. Picioarele sunt...
Citeste prospectul medicamentului Gutron, fiole 5 mg si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Gutron, comprimate a 2,5 mg si afla pentru ce este indicat si cum se...