Cum sa scapi de acneea chistica

Cum sa scapi de acneea chistica

Acneea chistica este un tip de acnee inflamatorie care provoaca formarea adanc sub piele a unor cosuri dureroase si pline cu puroi. Afectiunea se instaleaza atunci cand porii pielii se infunda cu sebum (substanta uleioasa produsa de glandele sebacee) si cu celulele moarte ale pielii. Acneea chistica poate fi dureroasa, dar este tratabila. Problema nu va disparea peste noapte, insa poti lua masuri pentru a o reduce in cateva saptamani. Dermatologul iti poate oferi creme, pastile, dar poate sa aplice si alte proceduri specifice.

Cum sa scapi de acneea chistica. Tratament medical:

1. Fa o programare la dermatolog. Cel mai rapid si mai eficient mod de a combate acneea chistica este prin tratament medical de specialitate. Dermatologul poate prescrie medicamentele sau poate efectua proceduri non-invazive. Nu uita sa-i spui medicului specialist daca esti insarcinata sau daca alaptezi.

2. Drenarea si extragerea chistului. Procedura presupune drenarea chistului cu un ac ascutit. Acesta este cel mai rapid mod de a elimina un chist. Cand este facuta corect, poate reduce durerea, umflarea si cicatricile. Nu incerca niciodata acest lucru acasa sau fara supravegherea unui profesionist. Inteparea necorespunzatoare poate provoca infectii si cicatrici. In unele cazuri, dermatologul poate injecta chistul cu anumite medicamente.

3. Obtinerea unei retete pentru un antibiotic. Antibioticele functioneaza prin uciderea bacteriilor care cauzeaza acneea. Dermatologul poate prescrie o pastila de luat zilnic sau o crema pe care sa o aplici direct pe acnee. Ambele necesita reteta. Atentie, insa! Efectele secundare ale antibioticelor includ sensibilitate crescuta la soare, leziuni hepatice si complicatii legate de sarcina. Urmeaza intocmai instructiunile dermatologului cu privire la utilizarea si dozajul antibioticelor.

4. Foloseste un retinoid local. Retinoizii topici desfunda porii, permitand altor medicamente sa intre si sa lupte impotriva bacteriilor care cauzeaza acneea. Aplica retinoidul pe fata o data pe zi. Majoritatea retinoizilor necesita reteta. Dozele mai slabe sunt disponibile la liber, dar acestea s-ar putea sa nu aiba efectul scontat. Retinoizii sunt ,de obicei, utilizati in cazurile de acnee moderata pana la severa, cand alte metode de tratament nu au functionat. Cei mai cunoscuti retinoizi topici sunt Adapalene, Tazaroten si Tretinoin. De retinut faptul ca retinoizii topici pot agrava initial acneea inainte de a o ameliora. Poate dura cateva saptamani pentru a vedea primele rezultate. Discutati cu medicul despre posibilele efecte secundare. Acestea pot fi: sensibilitate crescuta la soare, uscaciune, roseata si descuamarea pielii.

5. Ia un retinoid sistemic (oral) pentru acneea chistica severa. Daca alte tratamente nu au functionat, o pastila cu retinoid, cum ar fi izotretinoina (numita si Accutane), poate fi cea mai buna optiune. Ia retinoidul pe cale orala conform instructiunilor dermatologului. Izotretinoina poate provoca unele reactii adverse foarte grave. Acestea sunt: depresie, malformatii congenitale, avort spontan, surzire si boli intestinale. Important: doar cele mai grave cazuri de acnee chistica pot justifica prescrierea acestui medicament foarte puternic.

6. Urmeaza tratamente hormonale pentru femei. Acneea este influentata de hormoni. O pilula anticonceptionala sau medicamentele antiandrogeni pot ajuta la stoparea focarelor. Medicul iti va recomanda un medicament care sa limiteze severitatea acneei chistice. Totusi, trebiie sa intelegi ca pot exista efecte secundare precum ciclu menstrual neregulat, oboseala, ameteli si sensibilitate a sanilor. Femeile cu risc crescut sau antecedente de hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral, boli de inima, cheaguri de sange sau cancer de san nu ar trebui sa ia medicamente hormonale.

7. Elimina chisturile prin terapia cu laser. Folosita in mod traditional pentru indepartarea cicatricilor, terapia cu laser poate fi utilizata si pentru a trata acneea in sine. Terapia cu laser arde sacul folicular, prin arderea glandei sebacee (care produce ulei) sau prin oxigenarea bacteriilor si, prin urmare, uciderea acestora. Cazurile moderate pana la severe de acnee chistica pot necesita mai multe sedinte intr-un spa (circa 4 saptamani), dar rezultatele se pot observa dupa primul tratament.

Cum sa scapi de acneea chistica. Rutina de ingrijire a pielii:

1. Spala-te pe fata de doua ori pe zi cu demachiant pe baza de peroxid de benzoil. Peroxidul de benzoil ajuta la combaterea acneei prin reducerea uleiului si a bacteriilor. Foloseste acest tip de tratament dimineata si seara. Clateste-te apoi bine si sterge-te bland cu un prosop curat. Daca folosesti machiaj, nu uita sa il indepartezi complet inainte de tratament. Gasesti produse de curatare care contin peroxid de benzoil in farmacii si in magazinele de beauty.

2. Aplica un toner cu acid salicilic dupa spalarea fetei. Tonerul ajuta la eliminarea ultimelor particule de murdarie, luptand , in acelasi timp, cu acneea. Inmoaie un tampon de bumbac cu toner si sterge usor fata. Acidul salicilic provoaca desfundarea porilor si poate preveni infundarea foliculilor de par. Daca esti insarcinata, poti incerca produse care contin acid azelaic. Aceste produse sunt mai sigure pentru femeile insarcinate.

3. Aplica un tratament cu peroxid de benzoil. Odata ce fata este curata, aplica niste crema sau gel cu peroxid de benzoil pe acne(poti folosi chiar si betisoare de urechi pentru aplicare). Astfel, va fi accelerata disparitia acneei. Dermatologul iti poate da o reteta pentru un astfel de tratament.

4. Hidrateaza fata dupa fiecare spalare, folosind crema non-comedogenica. Pielea ta are nevoie de umiditate dupa ce o cureti de ulei. Foloseste o crema hidratanta non-comedogenica. Aceasta nu va bloca porii. Ingredientele comune folosite in obtinerea unei astfel de creme sunt acidul hialuronic, glicerina si aloe vera.

5. Nu sparge cosurile si incearca sa nu te atingi pe fata! Acneea chistica se poate inflama atunci cand este atinsa, producand mai multa roseata si iritare. De asemenea, cicatricile pot creste in dimensiune. Incearca sa te abtii de la a-ti atinge fata! Cand simti ca nu se mai poate, incearca sa te distreagi: mesteca guma, plimba-te, citeste ceva etc.

Cum sa scapi de acneea chistica. Schimbarea stilului de viata:

1. Incearca dieta saraca in glucoza. Ceea ce mananci poate contribui la cresterea acneei. O dieta saraca in glucoza poate ajuta la reducerea severitatii acneei. Mananca multe cereale integrale, fasole si legume. Redu consumul de carbohidrati procesati, paine alba, paste, lactate si zaha rafinat. De asemenea, bea apa plata si ceaiuri de plante in detrimentul sucurilor carbogazoase.

2. Renunta la fumat. Fumatul poate agrava, de asemenea, acneea la adulti. Daca nu poti renunta atat de simplu, ia un tratament pe baza de pastile sau plasturi.

3. Redu consumul de alcool. Daca esti un consumator obisnuit cu acnee chistica, incearca sa reduci consumul de alcool. In general, barbatii nu ar trebui sa bea mai mult de 2 pahare pe zi, iar femeile ar trebui sa se opreasca la un pahar.

4. Redu nivelul de stres. Stresul poate agrava acneea, mai ales la barbati. Incearca tehnici de relaxare precum:

- exercitii fizice, plimbari;

- meditatie, yoga;

- somn suficient si odihnitor(7 ore minimum pe noapte).

Citeste si: Cum sa scapi de ACNEE. Tratamentul asta natural te va incanta!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Te lupti cu o eruptie acneeica? Probabil ca simti multa frustrare si chiar jena. N-ar trebui sa...
Acneea afecteaza din ce in ce mai multe persoane. Daca pana nu de mult, aceasta afectiune era...
Acneea este o afectiune a pielii frecvent intalnita in vremurile noastre. Cauzele aparitiei cosurilor la nivelul fetei...