Cum sa vindeci cariile dentare. Metode naturale

Cum sa vindeci cariile dentare. Metode naturale

Dintii sunt organe osoase formate din mai multe straturi, ingropate in gingii. In momentul in care smaltul dentar si dentina (stratul exterior al structurii dentare) sunt afectate de carii dentare, cauzate de inmultirea bacteriilor pe si intre dinti, incepe sa se formeze o cavitate/gaura. De obicei, o astfel de problema necesita tratament stomatologic (prin umplerea cavitatii). Totusi, exista situatii in care cariile dentare pot fi vindecate prin remedii la domiciliu, cum ar fi modificarile de alimentatie.

Cum sa vindeci cariile dentare. Metode naturale:

1. Creste aportul de vitamina D. Cunoscuta din vechime ca fiind benefica pentru sanatatea generala a oaselor, vitamina D stimuleaza metabolismul calciului si ajuta organismul sa produca catelicidina(peptida antimicrobiana ce ataca bacteriile cauzatoare de carii dentare). Vitamina D este solubila in grasimi, nefiind usor de adaugat in dieta, desi pestii grasi ( somonul, macroul si tonul) sunt o sursa excelenta de asa ceva. In schimb, statul la soare in jur de 15-30 minute pe zi(vara) te incarca de vitamina D. In lunile de iarna, cand soarele nu e la fel de generos, poti lua si suplimente de vitamina D.

2. Consuma mai multe alimente care contin vitamina K 2 . Vitamina K 2 este un compus natural similar vitaminei K, o parte integranta in dezvoltarea oaselor faciale, inclusiv a dintilor. Vitamina K 2 se gaseste, de obicei, in alimente fermentate si produse de origine animala, cum ar fi: crab si homar, ulei de ficat de calcan, maduva osooasa.

3. Consuma ulei de ficat de cod fermentat. Cariile apar si din cauza lipsei de vitamine grase ( A, D si K) din diete. Acest ulei de peste este fermentat, mai degraba decat distilat, ceea ce inseamna ca este inca plin de vitaminele D si A, ambele componente ale remineralizarii dintilor. Alternativ, pentru a creste conumul de vitamina A, mananca mai des ficat de pui, branza de capra si bea lapte integral. 57 gramede ficat, 480 grame de branza de capra si 7,5 litri de lapte echivaleaza cu doar o lingurita (4,9 ml) de ulei de ficat de cod fermentat! Pentru a creste aportul de vitamina D, consuma frecvent somon, oua si lapte integral.

4. Mananca alimente bogate in calciu. Calciul ajuta la intarirea dintilor. Cel mai simplu mod de a creste nivelul de calciu din organism este prin consumul de produse lactate. Branza, de exemplu, ajuta la stimularea productiei de saliva, care, la randul sau, restabileste mineralele dintilor si curata resturile alimentare din cavitatea bucala.

5. Foloseste pasta de dinti mineralizanta. Poti cumpara pasta de dinti fara fluor care, de asemenea, va ajuta la remineralizarea si intarirea dintilor. Acest tip de pasta de dinti este, de obicei, mai scumpa decat cea obisnuita. Alternativ, poti crea o pasta de dinti dupa formula: 4 lingurite (59 ml) de ulei de nuca de cocos, 2 linguri (29 g) de bicarbonat de sodiu, o lingura (13,4 g) de xilitol (sau putina stevie), 20 picaturi de ulei de menta si 20 picaturi de oligominerale sau pudra de calciu/magneziu.

6. Monitorizeaza procesul de vindecare. Odata ce o carie s-a instalat, bacteriile si acidul vor pata zona. Variatia de culoare indica amploarea probelemei; o culoare mai inchisa inseamna o cariemai mare. Asadar, in timpul procesului de vindecare, verifica si potentialele schimbari de culoare ale dintelui afectat. De asemenea, tine cont si de nivelul de durere. Daca trece de la o durere pulsanta de lunga durata la o durere accidentala sau la o sensibilitate la alimente calde si reci, caria inseamna ca incepe sa se vindece. In schimb , daca durerea se intensifica, ar trebui sa mergi la stomatolog. Atentie si la potentiale fracturi! In functie de dimensiunea cariei initiale, dintele tau va fi mai mult sau mai putin sanatos, mai predispus la rupere. Asadar, va trebui sa mananci cu grija, mai ales alimentele dure.

Important! Cariile dentare se pot vindeca daca sunt indeplinite urmatoarele conditii: descoperirea in faza incipienta, pozitia(caria trebuie sa fie pozitionata pe o suprafata neteda a dintelui. Este putin probabil ca procesul de remineralizare a smaltului sa aiba loc daca o carie este situata in santuri sau fisuri adanci de pe suprafata ocluzala a unui dinte sau in spatiul dintre doi dinti), igiena, schimbarile de dieta, planul de tratament(impus de stomatolog pentru vindecare) si fluorizarea.

Citeste si: Cum sa faci apa de gura

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Dermatita seboreica este o afectiune comuna a pielii care afecteaza in mare masura scalpul. Boala poate provoca...
Citeste prospectul produsului de igiena orala Duraphat 5 mg/g Fluorura, pasta de dinti si afla pentru ce...