Cum sa combati dependenta de spray-uri nazale

Cum sa combati dependenta de spray-uri nazale

Multi romani cu probleme mai mici sau mai mari de respiratie folosesc un spray nazal. E o solutie usoara si eficienta, dar care, pe termen lung, chiar si mediu, provoaca dependenta. Ca sa nu ajungi in aceasta situatie, te invatam cum sa previi si sa combati dependenta de spray-uri nazale!

Cum sa previi dependenta de spray-urile nazale:

- foloseste-l rar , chiar daca narile se infunda mai des. Mai bine respiri pe gura decat sa apelezi frecvent la spray-ul nazal;

- sufla nasul de cate ori simti ca esti infundat. Servetelele nu trebuie sa iti lipseasca! Astfel, de cate ori simti ca esti infundat pe nas peste masura, sufla intai nasul!

- nu utiliza sprayul nazal pentru o perioada mai lunga de 7 zile, maximum de 2-3 ori pe zi.

- mergi la medic. Nasul infundat poate avea multe cauze, de la o banala raceala , pana la nedoritii polipi. Daca simti ca nasul e infundat pe o perioada lunga, mergi la medicul specialist pentru un control

- fa aerosol. Astfel de aparate se gasesc in comert.

Cum sa combati dependenta de spray-urile nazale. Odata ce ai inceput sa foloSesti spray-ul nazal riscul de a instala dependenta este destul de mare. Exista o serie de actiuni care pot combate aceasta dependenta:

- pulverizeaza doar pe o singura nara. De obicei, opbisnuiesti sa pulverizezi subsntanta nazala pe ambele nari. Daca vrei sa te tezveti, un prim pas ar fi sa nu mai folsoesti decat o nara! Dupa cateva zile, veti observa ca poti respira fara folosirea sprayului. Odata ce ai constientizat asta, vei putea mai suor sa lasi spray-ul deoparte.

- miscoreaza doza. Cumpara un produs pentru copii/bebelusi si nu creste numarul de folosiri zilnice!Substanta activa din continut este mai mica si te va ajuta sa scapi de prostul obicei. Apoi, vei putea inlocui spray-ul pentru copii cu o solutie pe baza de sare de bucatarie. La final, vei ajunge sa folosesti spray cu apa marina. Iti va fi suficient!

- foloseste spray cu cortizon. Daca suferi de congestie nazala severe, medicul iti poate prescrie un spray cu cortizon. Acesta va avea efect anti-inflamator si va reduce congestionarea mucoasei nazale iritate.

- foloseste spray cu apa marina, ca inlocuitor. Acest spray decongestioneaza nasul si nu usuca mucoasa.

- foloseste un umidificator in camera in care dormi.

Cand este interzisa folosirea spray-ului nazal. Asa cum scriam mai sus, nu e bine sa exagerezi cu pulverizarea spray-ului nazal . Sunt, insa, cazuri cand e e mai bine sa nu folosesti deloc acest medicament. Iata in ce situatii:

- boli cardiovasculare, hipertensiune si probleme ale glandei tiroide. Respiri mai bine, odata cu folosirea acestui spray, iar sangele circula mai bine. Din pcacate, acceelratia circulatiei sangelui poate cauza un puseu de tensiune persoanelor care au deja tensiunea mare. Mai mult, utilizarea combinata a hormonului tiroidian sintetic cu un decongestionant nazal, in special in caz de boala cardiaca prezenta, poate fi periculoasa.

- prostata. Barbatii care sufera de aceasat boala ar trebui sa lase deoparte spray-urile si pastilele nazale. Aceste medicamente pot bloca vezi urinara.

Citeste si: Cum se prepara solutia salina pentru spray nazal

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Congestia nazala (nasul infundat) este o afectiune comuna, care se manifesta prin umplerea tesuturilor nazale cu lichide...
Citeste prospectul medicamentului Vibrocil, spray nazal si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Rhinocart® Aqua 50 mcg/doza, 100 mcg/doza si afla pentru ce este indicat si cum...