Remedii si tratamente pentru petele albe de pe piele (vitiligo)

Remedii si tratamente pentru petele albe de pe piele (vitiligo)

In termeni medicali petele albe de pe piele poarta denumirea de vitiligo. Acestea pot aparea in diferite parti ale corpului: pe maini, picioare, brate, fata, buze si in jurul ochilor si a gurii.

Cauza lor exacta nu este cunoscuta, expertii fiind de parere ca este o boala autoimuna, in care sistemul imunitar ataca celulele ce produc melanina.

Alte cauze ale aparitiei petelor albe pe piele includ: predispozitia genetica, expunerea indelungata la razele solare, stresul excesiv, deficienta de vitamina B12, precum si infectiile fungice superficiale, eczema, psoriazisul sau alte boli de piele.

Indiferent de cauza, aceasta problema este una delicata, diminuand stima de sine a persoanelor afectate. Exista insa o serie de remedii / tratamente naturiste, care va pot ajuta sa scapati de petele albe de pe piele, dupa cum urmeaza:

1. Ginkgo Biloba poate ajuta la tratarea vitiligo datorita proprietatilor antioxidante si imunomodulatorii, reducand evolutia bolii si inducand repigmentarea pielii. Doza zilnica indicata este de 40-80 mg de ginkgo biloba, de 3 ori pe zi si poate fi stabilita exact numai de catre un medic specialist.

2. Uleiul de cocos calmeaza pielea si vindeca inflamatia cronica, ajutand la tratarea vitiligo, deoarece stimuleaza repigmentarea pielii. In plus, detine proprietati antifungice si antibacteriene. Este indicat sa aplicati ulei de cocos extra-virgin peste petele albe, de 3 ori pe zi, timp de cateva saptamani.

3. Ghimbirul este un excelent remediu natural pentru vitiligo, deoarece imbunatateste circulatia sanguina si stimuleaza productia de melanina. Aplicati o felie de ghimbir proaspat pe zona afectata, lasati-o sa actioneze pana se usuca si repetati acest tratament o data sau de doua ori pe zi, timp de cateva saptamani, pana cand observati ameliorari. Totodata, puteti consuma ghimbirul sub forma de suc proaspat stors, pentru acelasi efect scontat.

4. Cuprul ajuta la productia de melanina. Turnati apa potabila intr-un vas de cupru si lasati-o sa stea peste noapte la temperatura camerei, fara a pune vasul la frigider, deoarece veti distruge proprietatile benefice ale cuprului. Dimineata, apa va fi infuzata cu ioni de cupru, ce vor ajuta la producerea de melanina. Beti aceasta apa pe stomacul gol, in fiecare dimineata.

5. Argila rosie contine cupru si poate reface pigmentatia pielii, scapandu-va de petele albe. Amestecati parti egale de argila rosie cu suc de ghimbir, aplicati pasta obtinuta pe zona afectata, lasati-o sa se usuce complet si apoi indepartati masca cu apa calduta. Repetati acest tratament zilnic, timp de cateva luni.

6. Pasta de seminte de ridichi cu otet este un remediu Ayurvedic pentru petele albe de pe piele, cauzate de vitiligo. Macinati 25 de grame seminte de ridichi, pana obtineti o pudra grosiera. Amestecati pudra cu otet, pentru a obtine o pasta, pe care trebuie sa o aplicati pe zona afectata zilnic, timp de 30 de minute, pentru cateva luni. Lasati pasta sa actioneze si apoi indepartati-o cu apa calduta.

7. Otetul de mere detine proprietati antimicrobiene, distrugand ciupercile, ce pot cauza petele albe pe piele si ajutand totodata la tratarea acidului la stomac, asociat, de asemenea, cu vitiligo. Amestecati parti egale de otet de mere cu apa si spalati zona afectata cu acest amestec, de doua ori pe zi, timp de aproximativ o luna, pana cand petele albe incep sa-si schimbe culoarea si sa dispara. De asemenea este indicat sa beti un pahar de apa cu o lingura de otete de mere, in fiecare zi, inainte de masa.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vitiligo este o afectiune ce produce pete albe pe piele, care sunt provocate de distrugerea sau slabirea...
Multi oameni ignora diferitele semne care le apar pe piele. O greseala imensa, pe principiul lasa ca...
Abraziunile sau juliturile sunt rani cauzate de daune superficiale la nivelul pielii, nu mai adanc decat epiderma,...