Cum sa compartimentezi echinacea

Cum sa compartimentezi echinacea

Echinacea (Echinacea augustifolia) este o planta perena medicinala originara din America de Nord, acolo unde era folosita, in trecut, pentru tratarea muscaturilor si ranilor de sarpe. Ea este utilizata, in zilele noastre, in combaterea racelilor, gripei, infectiilor tractului respirator superior, hepatitei si infectiilor genito-urinare. Nu in ultimul rand, echinacea reprezinta o bucurie pentru ochiul gospodarului de rand, oferind o imagine deosebita curtii/gradinii.

Asemanatoare ca aspect cu margaretele obisnuite(li se spune, in popor, si margarete colorate) cu exceptia florilor lor mai mandre, echinaceele trebuie divizate la 3-4 ani pentru a se dezvolta armonios.

Cum sa compartimentezi echinacea. Pregatirea:

1. Rareste florile primavara sau toamna tarziu. Plantarea la inceputul primaverii este ideala, deoarece plantele inca nu au inflorit, in timp ce toamna functioneaza bine si pentru ca florile se sting. Efectuarea diviziunii in aceste luni este mai putin invaziva si minimizeaza daunele aduse plantei. Vara nu este anotimpul ideal pentru impartirea echinaceelor, deoarece acestea sunt inflorite. Altfel spus, plantele consuma mai multa energie pentru productia de flori si mai putin pe radacini, facandu-le mai vulnerabile. Daca se intampla sa imparti florile in timpul sezonului cald, alege macar o zi innorata si reteaza florile pentru a incuraja dezvoltarea radacinilor. Dupa impartire, uda sistematic florile si protejeazai-le de soare timp de 2 - 3 saptamani folosind umbrar.

2. Alege locul de plantare. Daca plantezi echinacee in gradina, stabilestei locul inainte de a incepe sa raresti florile. Echinacea e adaptabila la multe tipuri de sol, insa creste cel mai bine in sol cu un pH cuprins intre 6,0 si 7,0. Mutai florile din ghivece in gradina in gauri de plantare ca re sa fie de aproximativ doua ori cat diametrul ghiveciului.

3. Desfunda solul. Sapa solul la 30-38 centimetri adancime. Adaugarea de nisip poate ajuta, de asemenea, la slabirea solului.

4. Stratifica solul cu materie organica vegetala. Imprastie pe sol un strat de 5,1 pana la 10,2 cm de materie vegetala organica pentru ca plantele sa primeasca nutrientii necesari. Materia vegetala ar trebui sa reprezinte aproximativ 25% din volumul solului. Incearca pamantul, strangandu-l in palma. Daca nu se faramiteaza, inseamna ca e prea umed. In acest caz, maesteca solul cu 20-25% nisip. Acesta va imbunatati drenajul. Daca pamantul este prea uscat, adauga 20-25% dintr-un material care sa retina umiditatea, cum ar fi perlit, vermiculit sau turba. Include, de asemenea, in amestec faina de oase pentru a incuraja cresterea radacinilor.

Cum sa compartimentezi echinacea. Dezradacinarea:

1. Sapa in cerc in jurul plantei. Urmeaza linia de picurare a plantei. Aceasta este zona definita de circumferinta exterioara in care apa picura de pe frunzele echinaceei pe pamant. Sapa adanc pentru a slabi radacinile.

2. Foloseste varful cazmalei pentru a slabi radacinile. Inainte de a dezradacina manunchiul de echinacee, pune varful cazmalei in sant si disloca usor sistemul radicular al florii. [15] Pentru ca procesul sa fie mai simplu, uda solul cu 2-3 zile inainte de dezradacinare.

3. Forteaza radacinile incapatanate cu o furca. Daca radacina nu cedea cu cazmaua, introdu cu atentie o furca sub radacina si forteaza pamantul. Misca furca in sus si in jos pana radacina se slabeste.

4. Scoate manunchiul si indeparteaza cat poti pamantul de pe radacini, fara sa le rupi. Daca gasesti radacini moi sau decolorate, elimina-le din manunchi.

Cum sa compartimentezi echinacea. Separarea:

1. Separa usor radacinile de echinacee. Ar trebui sa cedeze destul de usor, chiar daca sunt multe.

2. Desprinde radacinile cu furca, daca nu merge cu mana. Plaseaza doua furci intre radacinile pe care vrei sa le separi. Trage incet intr-o parte si in alta. Fa asta, pana cand obtii numarul de plante dorit.

3. Foloseste o cazma ascutita pentru a imparti echinacea cu un sistem de radacina dens. Daca nu poti separa radacinile prin metodele de mai sus, fa-o cu ajutorul cazmalei. Pune radacina pe o parte si pozitioneaza cazmaua in centrul coroanei sale (combinatia partilor sale supraterane, cum ar fi tulpini, frunze si structuri de reproducere). Imparte coroana in jumatati cu o lovitura rapida din cazma. Nu diviza florile de dragul de a o face. Mai bine obtii 3-4 plante sanatoase decat 6-7 plante moarte.

4. Scurteaza radacina. Dupa impartire, Dupa impartire, reteaza aproximativ o treime din masa radacinoasa a plantelor. Astfel, vor iesi radacini noi, proaspete, mult mai sanatoase in noul mediu. De asemenea, poti elimina partea superioara a florii , pentur a promova cresterea radacinii. Oricum, varful moare, de obicei, dupa divizare.

Cum sa compartimentezi echinacea. Plantarea:

1. In ghiveci. Daca nu ai spatiu iar florile sunt suficient de mici, le poti imparti in ghivece. Umple vasul cu pamant si taseaza bine in jurul radacinilor pentru a reduce pungile de aer. Foloseste ghivece adanci din plastic sau din rasina, cu gauri de drenaj. Recipientele ar trebui sa aiba o capacitate de 7,6 pana la 11,4 l.

2. In gradina. Gropile in care plantezi echinacea ar trebui sa aiba o adancime egala cu dimensiunea radacinii plantei originale de la baza pana la coroana. Pentru a creste sansele de supravietuire a plantei, sapati mai adanc cu 15 pana la 30 cm). Sapatura dubla afana solul de sub radacina, ajutand planta sa se mentina dreapta.

3. Planteaza florile imediat dupa rarire. DUpa plantare, mentine umiditatea solului cam doua saptamani , astfel incat radacinile sa se dezvolte sanatos.

4. Mulceste echinacea. Adauga mulci pana la coroana, dar nu o ingropa. E cunoscut faptul ca lo gradina mulcita are parte de mai putina buruiana fiind, de asemenea, mai rezistenta la seceta.

Citeste si: Cum sa hidratezi florile. Solutii pe termen lung

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Iritarea pielii are loc cand aceasta intra in contact indelungat cu materiale, anumite zone, cum ar fi...
Citeste prospectul medicamentului Flu Shield si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Flu...
Citeste prospectul medicamentului Echinacin, solutie orala si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...