Cum sa confectionezi un lampion zburator

Cum sa confectionezi un lampion zburator

Lampionul zburator este din ce in ce mai folosit in zile speciale, precum cele de nastere sau de nume. Ofera o imagine de neuitat, mai ales daca este lansat intr-o noapte cu cer senin. Daca vrei sa lansezi un lampion zburator intr-o zi cu insemnatate pentru tine sau pentru apropiatii tai, nu trebuie sa-l cumperi neaparat! Il poti confectiona acasa! Iti arata cum.

Ai nevoie de:

- hartie pergamentata sau hartie pentru zmeu (5 bucati mari, de 75x49 cm)

- cutter;

- rigla;

- lipici;

- betisoare din bambus sau sarma;

- ceara;

- servetele;

- sarma cu grosime medie.

Ce trebuie sa faci:

1. Indoaie laturile de pe lungime ale fiecarei bucati de hartie, astfel incat partea indoita sa aiba la baza 6 cm. Decupeaza ambele indoituri. Vei ramane cu patru bucati mari de hartie in forma de trapez. Pastreaza fasiile subtiri( le vei folosi mai tarziu).

2. Lipeste bucatile de hartie pe lungime, apoi creeaza corpul lampionului.

3. Capacul lampionului il vei crea din cea de-a cincea bucata de hartie. Indoaie ultima bucata de hartie in asa fel incat sa formezi un patrat, apoi decupeaza excesul de hartie. Adauga bucata de hartie patrata deasupra corpului lampionului. Este foarte important ca bucatile de hartie sa fie lipite foarte bine si sa nu fie gaurite, altfel aerul cald va iesi din lampion si acesta nu va zbura.

4. Creeaza un cerc din bucati din bambus flexibile sau din sarma, astfel incat circumferinta acestuia sa fie egala cu cea a deschizaturii lampionului.

5. Lipeste o bucata din acest cerc de marginea deschizaturii lampionului, lasa totul la uscat, apoi infasoara hartia pergamentata in jurul acestuia si lipeste-o.

6. Lampionul se ridica prin intermediul aerului cald, asa ca ai nevoie de o forma de combustibil. Pentru aceasta, vei folosi servetele de hartie impaturite in patru.

7. Pune ceara intr-o tigaie si las-o sa se topeasca, apoi adauga cate un servetel, lasandu-l sa se imbibe cu ceara.

8. E necesara si o baza a lampionului, pe care sa pui servetelul imbibat in ceara si care sa echilibreze lampionul cand este in aer. Pentru aceasta, formeaza un X cu doua fire de sarma (de grosime medie).

9. Fixeaza servetelul in punctul de intersectie al firelor de sarma, legandu-l tot cu sarma de acestea.

10. Poti confectiona si stabilizatoare pentru lampionul tau zburator(optional). Acestea il vor mentine in aer si in situatia in care adie vantul. Foloseste fasiile de hartie ramase dupa ce ai decupat fetele lampionului. Lipeste cele 8 fasii de marginea lampionului, la distante egale.

11. Aprinderea lampionului se face dupa ce te-ai asigurat ca este plin cu aer(altfel poate lua foc in loc sa zboare). Apuca lampionul de partea deschisa, apoi misca-l usor prin aer, inainte si inapoi, pana se umfla si peretii lui nu mai formeaza cute. Apoi, foloseste o sursa de foc pentru a aprinde servetelul imbibat in ceara si tine lampionul de margini pana cand se umple cu aer cald si poate sa zboare. Nu uita ca poti sa legi de sarma de la baza lampionului o sfoara si sa il tii in aer ca pe un zmeu.

Important! Lampionul va fi lansat in spatiu deschis, niciodata intr-un loc cu case sau copaci, pentru ca risti sa provoci un incendiu!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pastarnacul este o radacinoasa foarte populara in Romania. Se foloseste in supe si mancaruri specifice, avand un...
Sfecla rosie in gradina? O idee excelenta pe care trebuie sa o pui in practica, daca nu...
Azaleea este un arbust ornamental exotic cu flori rosii, roz sau albe. A devenit foarte popular si...