Cum sa cultivi ceapa frantuzeasca

Cum sa cultivi ceapa frantuzeasca

Ceapa frantuzeasca, cunoscuta si ca salota sau hasma, este folosita, in special, in nordul Frantei in retete de sos cu vin rosu! Se poate consuma , insa, si in stare cruda, avand un gust aparte: o combinatie de ceapa si usturoi. Trebuie sa mai stii ca salota este foarte scumpa in Romania. Un kilogram se invarte in jurul a 40 lei. Vestea buna e ca poti cultiva salota la tine in gradina!

Cum sa cultivi ceapa frantuzeasca:

1. Din samanta, salota este gata de recoltare dupa aproximativ 100-120 de zile. Semintele de hasma sunt produse de varful inflorit al plante, fiind mici si de culoare inchisa. Pot fi cultivate in ghivece sau semanate la exterior. O salota crescute din seminte produce pana la 4 bulbi si va fi gata de recoltare dupa aproximativ 100 zile. De retinut faptul ca hasma crescuta din seminte produce mai putini bulbi decat cea cultivata din arpagic.

2. Din arpagic, ceapa frantuzeasca se maturizeaza complet dupa aproximativ 60-120 de zile. Iti recomandam sa cultivi salota din arpagic. Productia va fi mai buna decat cea obtinuta din seminte.

3. Planteaza semintele cu aproximativ 4 saptamani inainte de ultimul inghet. Ceapa frantuzeasca poate tolera inghetul, dar va prospera daca o semeni in functie de ultimul inghet. Cu o luna inainte de ultimul inghet ar trebui sa plantezi semintele. Sa zicem ca ultimul inghet va fi pe 5 martie. In acest caz, introdu ceapa in pamant in jurul datei de 5 februarie.

4. Pune arpagicul toamna /la mijloc de primavara. Bulbii de salota sunt putin mai rezistenti decat semintele, asa ca pot fi plantati putin mai inainte de ultimul inghet asteptat. Separa cateii din fiecare bulb si planteaza-i la aproximativ 2,5 cm adancime. Distanta dintre un catel si urmatorul a va trebui sa fie de circa 15 cm. Lasa, de asemenea, o distanta de 30 cm intre randuri. Infige in sol doar arpagic cu mustati(cu radacina).

5. Planteaza semintele la circa 1,3 cm adancime. Daca alegi sa semeni, introdu semnitele in sol destul de superficial. Rnadurile ar trebui sa se afle la o distanta de 25-46 cm unul de altul. DUpa semanare, uda solul.

6. Transplanteaza rasadurile cu aproximativ 4-5 saptamani inainte de ultimul inghet asteptat. Poti insamanta ceapa frantuzeasca cu 10-12 saptamani inainte de ultima data estimata a inghetului. Aproximativ cu o luna inainte de data inghetului, transplateaza-le in recipiente sa sau in pamant, astfel incat sa se dezvolte armonios. Rasadurile se vor obtine cu succes in interior in tavi/ghivece mici. Intr-un ghiveci de 20 cm se pot creste 2-3 salote. Vasul trebuie sa aiba si gauri pentru drenaj. Altfel, ceapa se va imbolnavi si va putrezi.

7. Planteaza ceapa frantuzeasca intr-un loc insorit. Hasma prefera soarele, dar tolereaza si locurile partial umbrite. Asadar, in exterior ar fi bine sa alegi un loc de plantare unde soare ajunge cu generozitate. Pentru plantele de ghiveci, alege un loc luminos , cum ar fi un pervaz.

8. Alege o zona cu drenaj bun. Cum scriam si ma sus, salota putrezeste in pamant nedrenat. E esential, asadar, sa alegi o zona cu sol care inghite bine apa.

9. Mentine solul umed, dar nu saturat. Ceapa frantuzeasca prefera solul umed, dar nu imbibat. Asadar, daca nu e seceta, nu va fi necesar sa uzi ceapa zilnic. Verifica solul. Cand se usuca complet, uda ceapa. Pe vreme de canicula, ud-o dimineata devreme sau seara tarziu.

10. Ofera-i un ingrasamant complex primavara. La fel ca rosiile,varza si ceapa comuna, salota are nevoie de o multime de minerale si substante nutritive pentru a se dezvolta cum trebuie. Dupa plantare, ofera-i, asadar, un ingrasamant complex, conform instructiunilor de pe ambalaj.

Cum sa recoltezi ceapa frantuzeasca:

1. Scoate bulbii dupa ce frunzele incep sa se usuce si sa devina maro. Frunzele moarte care cad sunt semnul clar ca salota e gata de recoltat. Slabeste solul cu o casma, avand grija sa nu tai bulbii, apoi scoate ceapa.

2. Lasa ceapa la uscat pentru 3 saptamani. Intinde ceapa intr-un loc umbrit, bine ventilat. Dupa circa 3 saptamani, elimina tulpinile si depoziteaza ceapa frantuzeasca intr-un loc racoros.

Citeste si: Cum sa cultivi ceapa in plina iarna. O poti face pe un pervaz

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ceapa are nevoie de fertilizare, mai ales daca solul nu este foarte bogat in nutrienti. Exista diversi...
Ceapa este una dintre cele mai comune legume din gradina gospodarului roman. E usor de pus, nu...
Ceapa se planteaza, in mare parte din gradinile gospodarilor romani, in sezonul de primavara. Exista, insa, exceptii....