Cum sa cultivi mazare dulce

Cum sa cultivi mazare dulce

Mazarea dulce este inrudita cu mazarea obisnuita, ambele facand parte din specia Pisum sativum, familia Fabaceae. Aceasta leguminoasa comestibila creste bine in sol afanat si in lumina soarelui. Este foarte sanatoasa, continand albumine, vitamina C, vitamine din grupa B, potasiu, fosfor, magneziu si calciu.

Cum sa cultivi mazare dulce. Obtinerea rasadurilor:

1. Cumpara seminte. Poti planta semintele(boabele de mazare) in tavi speciale, in interior, pentru ca mai apoi sa transplantezi rasadurile in gradina. Gasesti seminte in magazinele de casa si gradina. Mazarea dulce clasica produce flori parfumate. In schimb, soiurile Spencer au culori stralucitoare, dar mai putina mireasma. Le vei gasi in nuante de roz, violet, albastru, alb si rosu.

2. Fa insamantarea. Mazarea dulce trebuie plantata cat mai devreme posibil pentru a forma radacini puternice si pentru a supravietui verii. Prin urmare, fa insamantarea in interior la inceputului anului. Astfel, rasadurile vor fi gata de indata ce a trecut primul inghet.

3. Inmoaie/cresteaza boabele. Semintele de mazare dulce germineaza cel mai bine daca le patrunzi usor invelisul inainte de a le pune in pamant. Poti face asta fie inmuiandu-le intr-o cratita cu apa peste noapte, fie folosind un cutitas/ o unghiera pentru a le cresta suprafata. Daca inmoi semintele, planteaza-le doar pe cele care s-au umflat si arunca-le pe cele care nu-si modifica dimensiunea.

4. Planteaza semintele in substrat. Cu aproximativ 5 saptamani inainte de ultimul inghet (de obicei la jumatatea lunii februarie), pregateste tavi mici cu un amestec nutritiv. Planteaza boabele de mazare dulce in aceste recipiente la 2,5 cm adancime si la o distanta de 7,6 cm una de alta.

5. Mentine caldura si umiditatea. Uda semintele si acopera-le cu o folie de plastic in prima saptamana pentru a regla temperatura. Cel mai bine ar fi sa cresti rasadurile intr-o sera sau pe un pervaz insorit, unde temperatura sa nu scada sub 21 grade Celsius. Odata ce rasadurile incoltesc, indeparteaza invelisul si pastreaza umiditatea solului pana la transplantare(adica imediat dupa ultimul inghet). In cazul in care folosesti tavi pentru seminte, rareste rasadurile , astfel incat sa se afle la o distanta de circa 12,7 cm una de cealalta, dupa incoltirea frunzelor. Ciupeste florile si mugurii inainte de transplantare, astfel incat planta sa-si canalizeze energia pe cresterea de noi radacini.

Cum sa cultivi mazare dulce. Cultivarea in gradina:

1. Alege un loc insorit. Mazarea dulce de orice soi prospera in zonele insorite, cu spatii unde sa se poata agata(un gard e cel mai potrivit loc). Pe canicula, mazarea dulce se simte confortabil in zona cu umbra partiala. Cum spuneam si mai sus, mazarea dulce e agatatoare, prinzandu-se de obiectele din jur cu ajutorul carceilor. Astfel se inalta si prospera. Tocmai de aceea este adesea cultivata pe spaliere.

2. Imbogateste solul. Mazarea dulce creste cel mai bine in soluri bogate, cu un bun drenaj. Pregateste solul pentru plantare, sapandu-l la circa 15 cm si adaugand compost / gunoi de grajd. Nutrientii si drenajul sunt elemente importante , mai ales daca solul este argilos. In cazul in care apa nu se scurge cum trebuie, poti inalta un pat care sa sustina rasadurile de mazare dulce.

3. Planteaza mazarea dulce la inceputul primaverii. Fie ca folosesti rasaduri crescute la interior, fie ca utilizezi semintele direct in pamantul de afara, momentul potrivit pentru plantare este primavara devreme.

4. Fa gropi potrivite pentru rasaduri. Daca transplantezi rasaduri, sapa gropi la o distanta de 12,7 cm una de alta, suficient de adanci pentru a putea fixa radacinile in pamant. Taseaza apoi usor pamantul proaspat in jurul tulpinilor. Daca insamantezi direct in solul exterior, fa gauri de circa 2,5 cm adancime la o distanta de 7,6 cm una fata de alta. Odata ce incoltesc, rasadurile trebuie rarite, astfel incat sa ramana la o distanta de 12,7 cm unul de altul.

5. Uda mazarea dulce. Termina plantarea cu o doza sanatoasa de apa proaspata. Mazarea dulce va rasari rapid, imediat ce vremea mai calda se va instala.

Cum sa cultivi mazare dulce. Ingrijirea:

1. Uda plantele des in lunile calde. Mazarea dulce are nevoie de umiditate pe tot parcursul verii. Uda plantele usor in fiecare zi, daca nu ploua. Verifica des solul din jurul tulpinilor. Daca acesta s-a uscat, e nevoie de udare.

2. Fertilizeaza solul o data pe luna. Mazarea dulce este destul de prolifica, iar o aplicare lunara de ingrasamant usor o va mentine inflorita timp de multe saptamani. Folosirea ingrasamantului nu e obligatorie, insa poate creste substantial recolta. Utilizeaza compost, gunoi de grajd sau un ingrasamant comercial cu continut ridicat de potasiu.

3. Elimina din flori in mod regulat. Taierea florilor promoveaza o noua crestere. Fa asta dupa ce florile ajung la maturitate. De asemenea, elimina florile care-si pierd culoarea. Acestea consuma energie in mod inutil.

4. Pastreaza pastai pentru seminte. Mazarea dulce nu e o planta perena. Asa ca e necesar sa aduni seminte sanatoase din timp. Vei obtine aceste seminte din interiorul pastailor. Pastreaza atat cat crezi ca vei folosi la insamantare sezonul urmator. Restul boabelor de mazare foloseste-le pentru gatit.

5. Ciupeste lastarii odata ce mazarea atinge minimum 15 cm inaltime. Astfel vei incuraja o noua crestere, cu mai multe flori si lastari laterali.

Citeste si: Cum sa cultivi ardei jalapeno

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Supa de mazare este excelenta indiferent de sezon. Poate fi racoritoare si usoara vara, dar, la fel...
Astazi, iti prezentam o reteta usor de pus in practica, care iti va oferi un gust de...
Supa de mazare si menta are un gust aparte si se prepara relativ repede: cam intr-o jumatate...