Cum sa tai vita de vie

Cum sa tai vita de vie

Taierea vitei de vie este esentiala pentru o recolta corespunzatoare. Nu e dificil, dar exista cateva reguli de urmat, astfel incat planta sa se dezvolte armonios si sa produca ciorchini mari si sanatosi.

Cand se taie vita de vie:

Vita de vie se tunde de doua ori pe an: la sfarsitul iernii, dupa inghet si vara, in timpul formarii fructelor. Acesta este si momentul in care vei adauga ingrasamant, pentru a fi sigur de o recolta abundenta.

Taierea vitei de vie in sezonul rece. In acest moment al anului, via se afla in stare latenta(repaus vegetativ), iar seva se aduna in radacini. Momentul ideal pentru taiere este la final de februarie , inceput de martie, atunci cand inghetul nu mai e un pericol.

Tunderea vitei de vie in zone cu ierni foarte reci. In regiunile cu iarna mai gre, acolo unde inghetul ar putea persista in martie, vei taia vita de vie chiar dupa ce inghetul dispare.

Taierea vitei de vie in sezonul cald. Vara, nu e obligatoriu sa tunzi via! Totusi, ar fi indicat sa o faci pentru o recolta mai bogata. Practic, taierea presupune reducerea numarului de ciorchini la 5 pe tulpina si la taierea fiecarui lastar care nu produce fructe. De asemenea, poti elimina ciorchinii mici, deoarece productivitatea lor va fi slaba.

Sfaturi generale pentru taierea de iarna. Tunderea vitei de vie este de fapt arta de a alege mugurii potriviti, care sunt, de asemenea, numiti ochi. Unii muguri nu poarta fructe, in timp ce altii vor fi foarte fertili.

Mugurii mai fertili apar pe lemnul de un an, in timp ce mugurii neproductivi cresc din intersectiile ramurilor mai vechi sau dintr-un lastar taiat anterior.

Tundere de baza a vitei de vie:

- indeparteaza lemnul mort. Pentru butuci(formatiunile lemnoase mai groase), vei folosi un fierastrau. Pentru lastari, e suficient sa folosesti o foarfeca;

- indeparteaza tulpinile care cresc din partea inferioara a trunchiului de vita de vie.

- scurteaza lastarii care au crescut in anul precedent, retinand cel putin 3 muguri (ochi) pe lastare. Acestia vor fi cei mai fertili;

- daca taia lastarul de tot, nu vei avea parte de struguri!

- odata cu trecerea anilor, veti elimina progresiv lemnul vechi si il vei inlocui cu lastari noi.

Sfaturi pentru modelarea vitei de vie. Tunderea directionala. Acest fenomen este important, deoarece restrange planta la doar doua lastari principali pentru cresterea viitoare. Astfel, vei avea 2 lastari vigurosi.

Exista diferite tipuri de taiere, fiecare bazandu-se pe aceleasi principii de baza. Evita alungirea trunchiului favorizand cresterea celor 2 tulpini pe care le-ai selectat. Limiteaza numarul mugurilor ca in descrierea de mai sus .

Tipuri principale de taiere a vitei de vie:

Taierea vitei de vie cu butuci plantati des. Taierile la vita de vie in plantatii clasice unde butucii sunt plantati des, la distante de 1,5-2 metri, cu sustinere pe araci sau spalier, au un anumit specific. Aici se practica taierea in verigi de rod. Veriga de rod este alcatuita din cuplul cep + coarda. La un butuc in plin rod (varsta 5-6 ani) se lasa 2-3 cepi cu cate 2-3 ochi fiecare si 3-4 coarde cu cate 10-12 ochi viabili fiecare. Cepii se lasa din lemnul tanar, crescut direct din butuc. Acesti cepi trebuie sa fie situati cat mai jos si, daca se poate, orientati pe directia randului.

Taierea vitei de vie pe spalier. Daca vita de vie este condusa pe spalier, sub forma inalta, se fac taieri mai scurte. Pe fiecare cordon se lasa verigi de rod alcatuite din cepi la 1-2 ochi si cordite la 5-6 ochi. Sarcina de rod se apreciaza in functie de vigoarea butucului si poate fi de 50-60 ochi pe butuc.

Taierea vitei de vie pe bolta. O taietura aparte se executa la vita de vie pe bolte sau cea pe casa. Aici se recomanda taieri scurte care sa lase verigile de rod alcatuite din cepi la 1-2 ochi si cordite la 4-5 ochi viabili, iar sarcina de rod poate ajunge la peste o suta de ochi la un butuc viguros si bine sustinut de ingrasaminte organice si chimice. Dupa terminarea taieturilor, imediat se aduna coardele taiate, iar cele ramase se leaga cu rafie sau sfoara rezistenta de sistemul de sustinere.

Citeste si: Cum te ajuta lacrimile de vita de vie. Beneficii nebanuite!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Bolta de vie se construieste cu usurinta, daca respecti planul. Ai nevoie de un loc optim pentru...
Primavara se curata via. Asta inseamna, in principal, taierea sa care va stimula productia de struguri in...
Bolile si daunatorii sunt dusmanii vitei de vie. Din cea de a doua categorie, pasarile distrug cel...