Cum se foloseste alcoolul pentru frectie

 Cum se foloseste alcoolul pentru frectie

Alcoolul pentru frectie (izopropilic) se foloseste pentru acordarea primului ajutor in cazul unor taieturi si zgarieturi minore, fiind ieftin si foarte eficient.

Iata cum se foloseste alcoolul pentru frectie:  

Curatati murdaria vizibila de la nivelul ranii cu apa si sapun. Daca aveti la indemana o solutie salina, aceasta este mult mai eficienta in acest sens.

Turnati o cantitate moderata de alcool izopropilic pe un bulgaras de vata sau pe o bucata de tifon curat.

Aplicati usor un strat subtire de alcool pe rana si lasati-l sa se usuce in contact cu aerul, timp de 10-15 secunde. Este indicat sa folositi miscari circulare concentrice, dinspre interiorul spre exteriorul ranii, schimband vata la fiecare aplicare. Repetati operatiunea de 2-3 ori, pana cand rana este bine curatata si acoperita cu alcool. Nu suflati aer pe rana, pentru a se usca mai repede, deoarece saliva nu este sterila si rana se poate infecta. Uscarea ranii la aer este foarte importanta, deoarece alcoolul ucide bacteriile de la nivelul acesteia, prin evaporare.  

Pansati rana cu un bandaj steril. Folositi plasturi pentru taieturile mici si pansament sau tifon pentru ranile mai mari.

Schimbati pansamentul zilnic, fara a aplica alcool pe rana, deoarece acesta o usuca excesiv si prelungeste procesul de vindecare. In schimb este indicat sa aplicati zilnic pe rana un unguent cu antibiotic sau pe baza de aloe vera, ce va mentine rana umeda si crusta de pe aceasta uscata, pentru o vindecare mai rapida. O alternativa este lasarea ranii descoperite, pentru a se vindeca in contact cu aerul, insa procesul va fi mai de lunga durata.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cazaturile cu bicicleta, cu rolele sau de pe skateboard pot cauza rani superficiale, dar dureroase, numite julituri. ...
Cu fiecare taietura sau zgarietura se va forma o crusta sau ceea ce , in limbaj popular,...
Mierea se foloseste de mii de ani in tratarea arsurilor si a altor rani, deoarece detine proprietati...