Imbracaminte. 5 tesaturi toxice

Imbracaminte. 5 tesaturi toxice

Puloverele calduroase sau rochiile lejere, ciorapii preferati sau lenjeria intima de care suntem foarte incantati - atat de multe haine sunt facute din materiale sintetice. Chiar daca arata bine si sunt confortabile, acestea pot fi periculoase pentru piele si sanatatea generala , de la mirosuri neplacute ale pielii, eruptii cutanate, greata pana la complicatii mai grave. Produsele chimice din tesaturile sintetice nu sunt deloc prietene cu sanatatea omului.

5 tesaturi toxice:

1. Poliesterul este una dintre cele mai populare si mai folosite tesaturi sintetice. Chiar daca poate fi produs in combinatie cu un amestec de componente naturale, cum ar fi bumbacul, efectul sau tot poate fi nociv. In timp ce porti haine din poliester, pielea va respira cu greu. Mai mult, cresterea temperaturii corpului ajuta la eliberarea substantelor chimice din aceasta tesatura care sunt absorbite ulterior de piele. Acest lucru poate provoca o varietate de probleme si iritatii, cum ar fi eruptii cutanate, mancarime, roseata, eczeme si dermatita.

2. Raionul de vascoza este o fibra facuta din celuloza care este transformata chimic din pasta de lemn. Purtareaa acestuia poate fi nesanatoasa. Raionul poate emite substante toxice care pot provoca greata, dureri de cap, varsaturi, dureri in piept/musculare si insomnie . Pe langa toate acestea, productia sa polueaza puternic mediul.

3. Nailonul. Sosetele, lenjeria intima, dar si alte haine de zi cu zi sunt fabricate din nailon . Este durabil si nu necesita costuri mari de productie, motiv pentru care a devenit popular. Atentie, insa! Nu e indicat sa porti nailon direct pe piele! Hainele din acest material nu absorb transpiratia, ceea ce poate provoca mirosuri neplacute si infectii ale pielii. De asemenea, nailonul este albit sau vopsit cu diferite substante chimice. Purtarea acestuia pe piele poate provoca si o varietate de iritatii.

4. Acrilicul. Tesaturile acrilice sunt fabricate din acrilonitril , un compus cancerigen si mutagen. Expunerea la aceasta substanta poate cauza diferite probleme de sanatate precum: dureri de cap, greata, ameteli, dificultati de respiratie, slabiciune a membrelor etc. Purtand tesaturi acrilice , pielea ta risca sa absoarba o parte din acrilonitril. De asemenea, fabricarea acrilului provoaca poluare masiva.

5. Spandex/Lycra/Elastan. Aceste tipuri de tesaturi sunt extrem de elastice, fiind folosite la hainele mulate( sutiene sport, jambiere, tricouri, lenjerie de modelare, dresuri, bikini etc). la fel ca si alte tesaturi sintetice, acestea sunt fabricate din substante chimice nocive precum poliuretanul , care este, de asemenea, considerat a fi cancerigen. Contactul prelungit cu aceste materiale poate provoca iritatii ale pielii, cum ar fi dermatita.

Tesaturi sigure pentru organismul uman:

- bumbacul este respirabil, absoarbe transpiratia, protejeaza impotriva caldurii vara si a frigului iarna, este hipoalergenic si durabil;

- lana merino este un material complet natural, ce regleaza temperatura si umiditatea si care nu isi pierde forma in timp. In plus, este moale, usor si ofera , de asemenea , o protectie naturala impotriva razelor UV! Lana de alpaca poate fi, de asemenea, o alternativa sanatoasa.

- casmirul este un material foarte pretios si valoros . Nu se folosesc substante chimice grele pentru a crea senzatia matasoara oferita de casmir!

- canepa serveste ca material textil oamenilor de mii de ani. Este binecunoscut pentru rezistenta si durabilitatea sa. Este cel mai bun material natural atunci cand vine vorba de a mentine forma si fermitatea hainelor. De asemenea, cu cat porti mai des o haian din canepa, cu atat aceasta devine mai moale.

- matasea are o textura moale, fiind foarte sanatoasa! Poate incetini imbatranirea, poate ajuta in caz de eczeme si astm bronsic, poate avea un efect antifungic, poate ajuta la evitarea alergiilor si poate imbunatati somnul!

- bambusul reprezinta o noua alternativa la tesaturile naturale traditionale. Textilele din bambus sunt la fel de moi si matasoase precum alte tesaturi naturale, dar si hipoalergenice, foarte respirabile si termoreglabile. Bambusul poate absorbi transpiratia chiar mai bine decat bumbacul si te poate proteja de razele UV. De asemenea, este biodegradabil.

Citeste si: Imbracaminte. De ce e preferabil sa porti haine din bumbac

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Multe dintre hainele favorite sunt, din pacate, realizate din materiale sintetice. Arata bine si sunt confortabile, dar...
Orice om matur a tinut in maini haine purtate, intrebandu-se daca mai pot fi imbracate o data...
Cum poti afla care este tipul tau de culoare astfel incat sa arati mereu eleganta si la...