Cum sa te imbraci sanatos. Aceste materiale sunt toxice

Cum sa te imbraci sanatos. Aceste materiale sunt toxice

Multe dintre hainele favorite sunt, din pacate, realizate din materiale sintetice. Arata bine si sunt confortabile, dar nu sunt sanatoase pentru pielea ta! Pot produce transpiratie urat mirositoare, eruptii cutanate, greata si alte complicatii. Mai jos iti prezentam o lista cu tesaturi pe care ar trebui sa le eviti, dar si o lista cu materiale care sunt sanatoase.

Materiale toxice pentru piele:

Poliesterul este unul dintre cele mai populare si mai utilizate tesaturi sintetice. Chiar daca este confectionat inamestec cu componente naturale, cum ar fi bumbacul, efectul sau poate fi daunator.
Cresterea temperaturii corpului duce la eliberarea substantelor chimice din acest material care sunt, mai tarziu, absorbite de pielea ta. Acest lucru poate provoca eruptii cutanate, mancarime, roseata, eczeme si dermatite.

Raionul(viscoza). Raionul este o fibra din celuloza care este transformata chimic din pulpa de lemn. Purtarea hainelor pe baza de raion este nesanatoasa. Tesatura poate elibera substante toxice care pot provoca greata, dureri de cap, varsaturi, dureri in piept/muschi si insomnie. De asemenea, productia viscozei este puternic poluanta.

Nailonul. Sosete, lenjerie si multe alte articole de imbracaminte sunt confectionate din nailon. Materialul este durabil si nu necesita costuir mari la fabricare, motiv pentru care a devenit popular. Din pacate, nilonul nu este sanatos purtat direct pe piele. Acest sinttic nu absoarbe transpiratia, ceea ce poate provoca miros neplacut si infectii ale pielii.

Acril. Tesaturile acrilice sunt fabricate din acrilonitril, un nitril alifatic cu proprietati cancerigene si mutagene. Expunerea la aceasta substanta poate provoca dureri de cap, greata, ameteli, dificultati de respiratie. Practic, prin purtarea hainelor acrilice risti sa absorbi o parte din substanta toxica in piele.

Spandex / Lycra / Elastan. Aceste tip de tesaturi sunt folosite mai ales pentru hainele mulate( sutiene sport, jambiere, tricouri, colanti, bikini etc). Ca si alte tesaturi sintetice, acestea sunt fabricate din substante chimice nocive, precum poliuretanul , care este cancerigen. Contactul prelungit cu aceste tesaturi poate provoca dermatite.

Materiale sanatoase pentru piele:

Bumbacul. Prin acest material natural, pielea respira in voie. De asemenea, bumbacul absoarbe transpiratia, protejeaza impotriva caldurii si a frigului, este hipoalergenic(nu dezvolti alergii) sieste foarte rezistent.

Lana merino regleaza temperatura si umiditatea la nivelul pielii. Nu se largeste in timp, fiind , in acelasi timp, moale si usor. Ofera protectie impotriva radiatiilor UV!

Casmirul e un material foarte pretios si valoros. Ofera o senzatie placuta pe piele si nici nu contine substante chimice. s

Canepa este binecunoscuta pentru rezistenta si durabilitatea sa. Este cel mai bun material natural cand vine vorba de mentinerea formei. De asemenea, cu cat porti canepa mai mult, cu atat devine mai moale.

Matasea este moale si placuta, fiind si foare sanatoasa. Poate incetini imbatranirea, ajuta impotriva eczemelor si a astmului, poate avea efect antifungic, ajuta la evitarea alergiilor si imbunatateste somnul!

Bambusul este o alternativa mai noua la tesaturile naturale traditionale. Textilele din bambus sunt la fel de moi si de matasoase ca alte tesaturi naturale, fiind si hipoalergenice, termoreglante, iar pielea va respira usor prin ele. In plus, hainele pe baza de bambus absorb umiditatea pielii chiar mai bine decat bumbacul si te vor proteja de razele UV. Un aspect praticular ar fi acela ca hainele din aceste material sunt biodegradabile.

Inul este foarte confortabil, usor de ingrijit, confortabil si potrivit in orice anotimp. Ca si alte textile naturale, are proprietati hipoalergenice si permite pielii sa respire in mod adecvat.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Respiratia provocata de consumul de alcool(respiratie alcoolica) poate fi jenanta si enervanta. Este, de fapt, vorba despre...
Negii/verucile reprezinta mici excrescente ale pielii cauzate de o infectie a stratului superior al pielii cu virusul...
Orice om matur a tinut in maini haine purtate, intrebandu-se daca mai pot fi imbracate o data...