Remedii naturiste pentru deshidratare

Remedii naturiste pentru deshidratare

Deshidratarea apare atunci cand organismul pierde o cantitate de lichide mai mare, decat cea ingerata.

O buna hidratare este importanta pentru sanatatea intregului corp, deoarece celulele au nevoie de apa si oxigen, pentru a functiona in parametri normali.

Oricine poate suferi de deshidratare, insa riscul este mai mare in cazul bebelusilor, a copiilor mici, a adultilor in varsta, a persoanelor cu boli cronice, a atletilor de performanta si a oamenilor care traiesc la mare altitudine.

Cauzele cele mai comune ale deshidratarii sunt: exercitii fizice grele la temperaturi foarte ridicate, diareea, voma, transpiratia in exces si urinarile dese.

Simptomele difera in functie de gradul de deshidratare ( usoara sau grava) si includ: uscarea gurii, oboseala, urinari rare, piele uscata, dureri de cap, constipatie, crampe musculare, stari de ameteala (in cazul deshidratarii usoare) si sete extrema, confuzie, lipsa urinarii, respiratie rapida si chiar delir sau stare de inconstienta ( in cazul deshidratarii cronice).

Daca nu este tratata la timp, deshidratarea duce la complicatii severe, asadar este indicat sa cereti ajutor medical specializat in cazul deshidratarii grave, cea usoara putand fi tratata acasa, folosind urmatoarele remedii naturiste:

1. Mariti consumul de apa, deoarece este cea mai usoara metoda de tratare a deshidratarii la adulti. Este indicat sa consumati multa apa, chiar daca nu simtiti nevoia. Beti mici cantitati de apa si lichide pe parcursul intregii zile. Consumati inghetata pe bat, facuta in casa, din suc natural sau bauturi carbogazoase si topiti cuburi de gheata in gura, in intervale regulate.

2. Preparati o solutie de rehidratare orala din jumatate de lingurita de sare si 6 lingurite de zahar la 4 cani de apa potabila. Amestecati bine, pentru ca sarea si zaharul sa se dizolve complet si beti aceasta solutie de cateva ori pe zi, pana cand va rehidratati complet.

3. Iaurtul este un remediu eficient impotriva deshidratarii, cauzata de diaree sau voma, deoarece constituie o sursa importanta de electroliti, ce calmeaza stomacul si poate fi ingerat usor. Consumati o cana de iaurt natur de cateva ori pe zi.

4. Consumul frecvent de fructe si legume cu continut ridicat de apa este indicat daca suferiti de o forma ursoara de deshidratare, deoarece pot hidrata corpul de 2 ori mai repede, decat un pahar cu apa. Acest tip de fructe si legume contin saruri hidratante, minerale si zaharuri, actionand precum bauturile isotonice, consumate de atleti. Asadar este indicat sa consumati pepene verde si galben, grapefruit, portocale, capsune, castraveti, struguri, papaya, telina, salata verde, ridichi, spanac, zucchini si rosii, ca atare, in salate sau sub forma de suc proaspat stors, daca sunteti deshidratati.  

5. Bananele sunt fructe benefice in tratarea deshidratarii usoare, ce cauzeaza pierderea de minerale precum potasiul, din organism. Datorita continutului ridicat de potasiu, bananele va pot ajuta sa recuperati acest mineral important pentru buna functionare a organismului, care impiedica, totodata, aparitia crampelor musculare, ce au loc din cauza pierderii excesive de apa. Consumati 1-2 banane pe zi, ca atare sau sub forma de shake.  

6. Laptele batut reprezinta un bun remediu impotriva deshidratarii usoare, deoarece contine minerale necesare organismului, ce se pierd prin transpiratia excesiva – una dintre cauzele principale a deshidratarii. Consumati un pahar de lapte batut de cateva ori pe zi, pentru a va ajuta organismul sa-si revina.

7. Apa cu lamaie ajuta la rehidratarea organismului. Stroaceti o jumatate de lamaie intr-un pahar cu apa si beti acest suc la intervale regulate.

8. Supele si ciorbele pot fi de asemenea folositoare in cazul deshidratarii, deoarece confera necesarul de lichide si minerale. Consumati o farfurie de supa sau ciorba pe zi, pentru a va rehidrata organismul.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Inflamarea vezicii urinare reprezinta o afectiune dureroasa, ce necesita tratament cu antibiotice si care poate cauza infectii...
Diareea este extrem de neplacuta si reprezinta modalitatea prin care organismul elimina substantele nedorite, fiind caracterizata prin...
Incaruntirea parului este determinata de factorii genetici si de stresul la care suntem supusi zi de zi....