Top 10 schimbari in alimentatie benefice pentru sanatate

Top 10 schimbari in alimentatie benefice pentru sanatate

In prezent, din ce in ce mai multi oameni adopta o alimentatie sanatoasa, fiind foarte atenti la alimentele pe care le cumpara si la ce comanda atunci cand merg la restaurant.

Iata un top cu 10 schimbari in alimentatie benefice pentru sanatate:

1. Inlocuiti gustarile nesatoase cu unele benefice
In ultimii ani gogosile, hamburgerii, cartofii prajiti si pizza au devenit foarte populare, atragand dupa ele o serie de probleme de sanatate (obezitate, diabet, depresie, probleme renale, oboseala acuta si probleme de digestie) deoarece sunt bogate in calorii, zahar si sare si au o valoare nutritionala scazuta.

Este indicat, asadar, sa mancati gustari sanatoase, care sa va ofere nutrienti necesari organismului, pentru o buna functionare a acestuia. Iata cateva alternative sanatoase de gustari: biscuiti cu ovaz in loc de cei cu cipsuri de ciocolata, iaurt cu fructe si nuci, in loc de inghetata, nuci prajite in loc de chipsuri, ciocolata amaruie, in loc de cea cu lapte, fructe proaspete in loc de bomboane sau popcorn facut in casa, cu diferite condimente, in loc de popcorn cu mult unt.

2. Inlocuiti sarea cu ierburi aromatice sau diferite condimente
Organismul uman necesita o cantitate zilnica moderata de sodiu ( aproximativ o lingurita), pentru a functiona normal. Un consum ridicat de sodiu poate cauza probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea, boli cardiace sau boli la rinichi, iar consumul unei cantitati foarte mici de sare poate fi benefic, deoarece acest lucru reduce retentia de apa in organism. Daca doriti sa potentiati aroma mancarii, puteti folosi ierburi aromatice si condimente, in loc de sare, cum ar fi: scortisoara, ghimbirul, usturoiul, patrunjelul, salvia, busuiocul, coriandrul, etc.

3. Inlocuiti cerealele procesate cu cele integrale
Cerealele integrale sunt o parte esentiala din alimentatie, fiind benefice sanatatii. Incercati sa evitati pe cat posibil cerealele, care si-au pierdut o mare parte din nutrientii esentiale prin procesare, cum ar fi faina alba, orezul alb, faina alba si cerealele pentru micul dejun obisnuite.

Consumati, in schimb, cat mai multe cereale integrale, precum fulgii de ovaz, quinoa, orzul si orezul brun, deoarece acestea sunt foarte benefice, datorita continutului bogat de fibre, seleniu, potasiu, magneziu si alti nutrienti, ce scad pericolul aparitiei cancerului, a bolilor de inima, a diabetului si a altor boli.

4. Inlocuiti carnea rosie cu pestele de apa rece
Carnea rosie de vita, oaie, rata si gasca este bogata in proteine si fier, insa datorita continutului ridicat de grasimi saturate constituie o alegere alimentara nesanatoasa, cauzand diferite boli, printre care se numara obezitatatea, diabetul, artrita, bolile de inima, hipertensiunea si cancerul. O alternmativa sanatoasa o reprezinta pestele de apa rece, cum ar fi: somonul, tonul, sardinele, macroul, pastravul, etc. Acesti pesti sunt bogati in acizi omega 3, ce ajuta la scaderea tensiunii arteriale, imbunatatind nivelul colesterolului, capacitatea de memorare, starea generala si luptand impotriva depresiei, a Alzheimerului si a cancerului.

5. Inlocuiti maioneza cu avocado
Maioneza este un aliment foarte nesanatos, datorita continutului ridicat de grasimi si calorii, ce pot cauza obezitate, probleme cardiace si alte boli. O alternativa sanatoasa o reprezinta avocado, ce contine 25 de nutrienti esentiali, vitamine, cupru, fier, potasiu, fibre, proteine si acizi grasi omega 3, benefice sanatatii inimii si a creierului, ajutand digestia, hranind pielea si prevenind artrita si aparitia cancerului.

6. Inlocuiti untul cu ulei extravirgin de masline
Untul este un ingredient foarte indragit, datorita gustului delicios pe care il confera mancarurilor, insa este extrem de daunator sanatatii, din cauza continutului ridicat de grasimi saturate, ce cauzeaza cresterea colesterolului, boli de inima, obezitate, hipertensiune, diabet si cancer. O alternativa sanatoasa o reprezinta uleiul extravirgin de masline, datorita continutului de grasimi benefice, cum ar fi acizii omega 3 si 6 si de vitamina E si K, ce ajuta la reducerea riscului aparitiei cancerului, a bolilor cardiovasculare, a diabetului, a astmului, a artritei si a cancerului.

7. Schimbati alimentele neorganice cu cele organice
Alimentele organice sunt mai sigure si mai sanatoase, decat cele neorganice, deoarece contin mai putine toxine si nu sunt atat de expuse pesticidelor dauntoare sanatatii. Cumparati fructe, legume, ierburi aromatice si produse animale organice, cum ar fi rosiile, cartofii, ceapa, mere, pere, coriandrul, busuioc, patrunjel, carne, produse lactate si oua, pe cat posibil direct de la producator, pentru a va asigura o alimentatie sanatoasa si hranitoare.  

8. Inlocuiti bauturile cu continut ridicat de zahar cu apa
Bauturile comerciale sau sucurile carbogazoase au un continut ridicat de zahar si aditivi chimici, ce pot cauza diabet, boli cardiovasculare sau hepatice, Alzheimer si alte probleme grave de sanatate. Este indicat sa beti apa filtrata, care sa va hidrateze organismul, sa va scape de oboseala, de dureri de cap, de constipatie sau de indigestie si sa va imbunateasca starea de sanatate, eliminand toxinele din organism.  

9.  Inlocuiti cerealele pentru micul dejun cu fulgii de ovaz
Micul dejun este foarte important, deoarece ofera energia necesara pentru prima parte a zilei. Multi oameni opteaza pentru cereale cu lapte, insa din nefericire acestea contin prea mult zahar, cereale rafinate si chiar sare, nocive pentru organism. O alternativa sanatoasa o constituie fulgii de ovaz, ce contin fibre, acizi grasi omega 3 si antioxidanti, ce ajuta la scaderea nivelului colesterolului, intaresc imunitatea, imbunatesc sanatatea inimii, ajuta la scaderea in greutate, stabilizeaza nivelul de zahar din sange si scad tensiunea arteriala.

10. Inlocuiti cafeaua cu ceaiul verde
Multi oameni au nevoie de o ceasca de cafea in fiecare dimineata pentru a se putea trezi. Daca va limitati la aceasta cantitatea, cafeaua nu este daunatoare pentru organism, insa daca beti o cantitate mare de cafea pe zi, aceasta poate cauza deshidratare, probleme de somn, stari de agitatie, ulcer, hipertentiune, colesterol marit si cresterea pulsului.

Este indicat sa inlocuiti cafeaua cu cateva cani de ceai verde, care detine proprietati antivirale, antioxidante, si antiinflamatorii, ce intaresc imunitatea, imbunatatesc sanatatea creierului, ajuta la scaderea in greutate, scad indicele glicemic, reduc colesterolul si riscul aparitiei cancerului.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

O viata sanatoasa inseamna, in primul rand, o alimentatie sanatoasa. Daca mananci alimente benefice pentru organismul tau,...
Orice masa ar trebui sa reprezinte un adevarat aliat pentru sanatate. Din pacate, nu prea se intampla,...
Multa lume desconsidera mancarea de post deoarece optiunile ar fi limitate si de aceea mare parte renunta...