Alimente bune si dupa data de expirare

Alimente bune si dupa data de expirare

Oamenii arunca multa mancare pe aproape intreg Mapamondul. Se intampla in zonele cu un nivel de trai decent spre ridicat. Spre exemplu, in cea mai dezvoltata tara a lumii, SUA, 40% din alimente sunt aruncate in fiecare an! De vina, in principal, este eticheta produsului. Odata ce o persoana observa ca data de expirare a trecut este tentata sa arunce respectivul aliment la gunoi.

Sunt alimente pe care trebuie sa le arunci odata cu data de expirare si alimente care se pot consuma, fara probleme, dupa data de expirare. Poate nu o sa iti vina sa crezi , dar din cea de-a doua categorie fac parte, pe langa alimentele rezistente la mediul extern, chiar si anumite alimente cu un grad mai mare de perisabilitate.

Alimente bune si dupa data de expirare:

1. Oua. Ouale depozitate in mod corespunzator in frigider pot fi consumate si dupa 3-5 saptamani. Totusi, asta nu inseamna ca, daca a trecut aceasta perioada, nu poti manca cele cateva oua ramase in lada. Pentru a nu elimina orice dubiu, verifica oul: sparge-l si miroase-l. Daca nu emana un miros insuportabil si nu s-a decolorat, e inca bun de mancat!

2. Branzeturi tari si unt. Branzeturile tari tind sa reziste mai mult decat cele moi, datorita continutului lor mai scazut in apa. Astfel, parmezanul poate rezista 3-6 saptamani la rece, branza cheddar 3-4 saptamani, iar Edam si gouda pana la 2 saptamani. Pastreaza branza intr-un recipient etans sau chiar in congelator, daca nu intentionezi sa o folosesti prea curand. La randul sau, untul rezista mult in frigider dupa deschiderea ambalajului. Il poti folosi chiar si la 2 luni dupa data de expirare sau la 3 luni, daca pachetul este sigilat. De ce rezista untul atat de mult? Nu contine prea multa lactoza si este in mare parte facut din grasime.

3. Lapte si iaurt. Multi oameni se tem sa bea lapte expirat , crezand ca nu este sigur, dar, in realitate, este, de obicei, consumabil si la o saptamana dupa expirare! Daca laptele a fost depozitat corespunzator, cu capacul bine pus si mirosul este inca ok, atunci bea-l cu incredere! Iar daca s-a acrit usor, nu il arunca, ci foloseste-l in anumite retete specifice! Nu trebuie sa te temi de o boala grava, deoarece toti agentii patogeni daunatori sunt ucisi in procesul de pasteurizare. Iaurtul este, de asemenea, sigur de consumat chiar si la 14 zile dupa momentul expirarii, daca inca arata bine si miroase normal. Iaurtul alterat se decoloreaza si chiar face mucegai!

4. Cereale. O punga sigilata de cereale poate rezista intre 6-12 luni, daca mediul este uscat. Cerealele dintr-o punga deschisa pot fi consumate si la 6 luni dupa data expirarii! Aceasta data este doar un indicator al momentului in care calitatea maxima a produsului va incepe sa scada. Asadar, nu arunca cerealele expirate decat daca emana un miros urat sau daca observi insecte si mucegai in punga!

5. Unt de arahide si sos de mere. Untul de arahide desigilat poate rezista 2-3 luni in camara si 6-9 luni la frigider. Poate dura chiar mai mult, daca este 100% natural. Totusi, chiar si atunci cand se strica, nu va mucegai, ci doar isi va schimba aroma(una neplacuta). De asemenea, continutul unui borcan neumblat de sos de mere poate rezista 2-4 luni, dupa data de expirare. Pe de alta parte, sosul de mere dintr-un borcan deschis – de casa sau cumparat din magazin – poate rezista 7-10 zile in frigider . Cel mai bine testezi un astfel de sos, gustandu-l!

6. Condimente. Ketchup-ul este, fara indoiala, unul dintre cele mai populare condimente. Desigilat, ketchup-ul poate fi consumat si dupa un an, daca il tii la rece. Asta depinde de calitatea produsului. Ketchup-ul alterat se inchide la culoare. Si mustarul obisnuit este, de asemenea, foarte rezistent: dupa deschidere, rezista intre 12 si 18 luni, daca este pastrat la frigider. De asemenea, maioneza dupa deschiderea ambalajului poate rezista 2-3 luni in frigider, deoarece temperatura scazuta incetineste inmultirea bacteriilor.

7. Chipsuri, prajituri si biscuiti. Continutul unei pungi de chipsuri poate fi consumat si la o luna dupa data expirarii. Pentru a pastra prospetimea chipsurilor, depoziteaza punga intr-un loc racoros si uscat. Biscuitii si covrigeii, pe de alta parte, pot rezista pana la 3 luni, de la momentul expirarii. Fursecurile ambalate pot dura 7-10 zile in camara, dupa deschidere. La congelator, acestea rezista si 5 luni.

8. Carne si peste. Carnea proaspata nu poate fi lasata la frigider mai mult de 5 zile si trebuie congelata, daca nu este folosita. Deci, in functie de tip, carnea isi poate mentine prospetimea si gustul pana la 12 luni la congelator. Astfel carnea rezista: 4-12 luni carnea in varianta pentru fripturi, 3-4 luni carnea tocata nefiarta, 1-2 luni carnatii si 9 luni -12 luni carnea de pasare. Pestele proaspat , in schimb, rezista doar 2 zile in frigider, in timp ce pestele afumat poate rezista 5-7 zile. Ca si in cazul carnii, poti prelungi durata de viata a pestelui/fructelor de mare tinandu-l/e la congelator timp de 3-9 luni. Daca pestele s-a stricat, vei observa o textura moale si un miros in general neplacut, la dezghetare.

Citeste si: Nu mai arunca alimentele expirate! Iata care sunt explicatiile

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Oamenii arunca multa mancare pe aproape intreg Mapamondul. Se intampla in zonele cu un nivel de trai...
Magazinele alimentare se afla aproape la fiecare colt, in societatea moderna. Varietatea de produse de pe piata...
Cand intri intr-un magazin, dupa o lunga zi de lucru, ultimul lucru pe care il doresti este...